Test: Fjärrkontroller

Konsument

Test: Fjärrkontroller

Vill du städa upp röran på vardagsrumsbordet? Ersätt dina fjärrkontroller med en enda. Vi har testat åtta multifjärrmodeller.

• 12 november, 2012

Så testade vi:

Vår testrigg består av produkter från Apple, Humax, JVC, LG, Onkyo, Philips och Samsung.
Vikt anges inklusive batterier och mått i lxbxd. Fjärrkontrollerna bedöms utifrån design, kapacitet, kvalitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 5.

Test: Fjärrkontroller
Tillverkare/Modell: Universal 8in1
Pris: 100 kronor
Vikt: 121 g
Mått: 9x5x3 cm
Antal apparater: 8
Typ: Kodtabell
Knappar: 31
Omdöme: Enkel och plastig. Batteriluckan svår att stänga. Många symboler i olika färger ger ett rörigt intryck. Knappsatsen har ingen nolla vilket orsakar förvirring. Instruktionsboken innehåller småfel. Saknar makron/aktiviteter men har färgknappar samt knappar för inspelning och text-tv. Klarar bara en enhet i testriggen och det med så begränsad funktionalitet att det i praktiken är oanvändbart.
Betyg: H
Test: Fjärrkontroller
Tillverkare/Modell: Grundig Universal Remote
Pris: 130 kronor
Vikt: 85 g
Mått: 19x5x2 cm
Antal apparater: 7
Typ: Kodtabell
Knappar: 29
Omdöme: Snygg, ren design. Sviktar när man trycker på knapparna vilket tyder på låg kvalitet. Volymknapparna dåligt märkta och svåra att hitta. Inga svenska instruktioner. Siffrorna i kodtabellen oläsligt små. Funktioner: Färgknappar, text-tv. Klarar inte alls att styra någon av våra sju enheter. Ett riktigt bottennapp.
Betyg: H
Test: Fjärrkontroller
Tillverkare/Modell: Jumbofjärrkontroll 190168
Pris: 180 kronor
Vikt: 433 g
Mått: 28x13x2 cm
Antal apparater: 6
Typ: Kodtabell
Knappar: 32
Omdöme: Mycket tydlig design. Enkla och genomtänkta funktioner. Lämplig för personer med synnedsättning. Plastig men känns inte ömtålig. Bra instruktionsbok. Färgknappar, knappar för inspelning och text-tv finns.Styr vår LG-tv felfritt och klarar att ändra volym på receivern, men det är allt.
Betyg: HH
Test: Fjärrkontroller
Tillverkare/Modell: Electia 38-3375
Pris: 250 kronor
Vikt: 119 g
Mått: 20x5x2 cm
Antal apparater: 5
Typ: Kodtabell + inlärning
Knappar: 46
Omdöme: EStandarddesign. Självhäftande kanalsymboler till knappsatsen medföljer.Kodtabellerna fungerar dåligt men då den har inlärningsfunktion är det ingen katastrof. Klarar samtliga enheter i testriggen. Kan bryta strömmen till tv:n eller tända och släcka lampor. Har knappar för det mesta, inklusive favoritkanaler. Mycket högt prisvärde.
Betyg: HHHH
Test: Fjärrkontroller
Tillverkare/Modell: Gear4 Unity Remote
Pris: 780 kronor
Vikt: 144 g
Mått: 6x6x5 cm
Antal apparater: Ingen uppgift
Typ: Onlinedatabas + inlärning
Knappar:
Omdöme: Styrs av en Iphone, Ipad eller Ipod Touch via bluetooth-anslutning. Gränssnittet är konfigurerbart och stöder gester och makron. De enheter som inte finns i databasen kan läggas till med hjälp av original-fjärrkontrollen. Bortsett från att bluetooth-anslutningen avbryts vid ett par tillfällen fungerar enheten bra. Den fysiska fjärrkontrollen, ”pucken”, är diskret.
Betyg: HHHH
Test: Fjärrkontroller
Tillverkare/Modell: Kymera Magic Wand
Pris: 800 kronor
Vikt: 68 g
Mått: 35x2x2 cm
Antal apparater: Ingen uppgift
Typ: Inlärning
Knappar: Inga, 13 rörelser kontrollerar enheterna
Omdöme: Ser ut som en trollstav. Kräver viss träning. Allt kontrolleras av gester som knyck, vridningar och knackningar. Effektfullt vid filmkvällen eller barnkalaset men opraktiskt vid vardagsanvändning. Kan bara styra 13 funktioner, vilket gör att den inte kan ersätta alla fjärrkontroller. Mer kul än praktisk.
Betyg: HHHH
Test: Fjärrkontroller
Tillverkare/Modell: Logitech Harmony 650
Pris: 800 kronor
Vikt: 177 g
Mått: 22x6x3 cm
Antal apparater: 5
Typ: Onlinedatabas + inlärning
Knappar: 47
Omdöme: Den bästa fjärrkontrollen i testet men betyget dras ner av en opålitlig webbtjänst som tyvärr krävs för att fjärrkontrollen ska kunna konfigureras. Kontrollerar bara fem enheter vilket kan vara i minsta laget. Däremot är Logitechs onlinedatabas enorm och samtliga testenheter hittas direkt. Ergonomin är mycket bra och alla knappar nås enkelt.
Betyg: HHHH
Test: Fjärrkontroller
Tillverkare/Modell: Philips Prestigo SRT8215
Pris: 1000 kronor
Vikt: 203 g
Mått: 19x6x3 cm
Antal apparater: 15
Typ: Onlinedatabas + inlärning
Knappar: 36 + pekskärm
Omdöme: Väldesignad, smart layout. Klarar att styra 15 enheter vilket är mer än tillräckligt. Konfigurationen löper smärtfritt även om det krävs att man laddar ner ett program. Dyrare Prestigomodeller kan konfigureras utan dator vilket är att föredra. Den som är beredd på att ägna lite tid åt konfiguration får en fjärrkontroll som fungerar perfekt.
Betyg: HHHHH

Multifjärrkontrollen eller universalfjärrkontrollen används ofta som ersättare för en trasig eller bort-tappad fjärrkontroll alternativt för att slippa hålla reda på flera fjärrkontroller. Till detta test har vi hittat några varianter som kan fylla fler syften. ”Jumbofjärrkontroll 190168” passar till exempel bra vid syn- eller motoriknedsättning. Iphone-fjärrkontrollen ”Gear4 UnityRemote” och trollstaven ”Kymera Magic Wand” skiljer sig också rejält från mängden. Bäst i test är lyxiga Philips ”Prestigo SRT8215” och bästa budgetval blir mång-sidiga ”Electia 38-3375”.
Det finns flera typer av multifjärrkont-roller. De enklaste programmeras från en medföljande kodtabell och använder universella koder för varje tillverkare. De kan oftast bara styra de mest grundläggande funktionerna, i vissa fall inte ens det. Bättre är då de fjärrkontroller som använder en databas av unika enheter. Dessa fjärrkontroller är dyrare men klarar de flesta specialfunktioner från din originalfjärrkontroll. Vissa modeller har inlärningsfunktion för programmering med hjälp av originalfjärrkontrollen.

Av Jonas Nilsson/Smartson
Scroll to Top