Välgörande design – unika trasmattor på Bukowskis Contemporary

Inredning

Välgörande design – unika trasmattor på Bukowskis Contemporary

Fyra mattor av fyra välkända formgivare/formgivarduos är resultatet av Vandra rugs senaste projekt. Den 15 november kan du själv vara med och buda på mattorna – och pengarna går oavkortat till World childhood foundation.

• 4 november, 2012

Vandra Rugs

Grundades omkring 1940 av Edna Martin och Margit Thorén, hette då EMTE Textil och arbetade med tryckta tyger och handvävda mattor. När de upphörde tog Barbro Thessing över mattdelen av verksamheten. 2007 tog Cia Attling och Marie Wallenberg Olsson över. Produktionen sker i Ukraina där en vävateljé drivs av partnern Larissa Boden.

Välgörande design – unika trasmattor på Bukowskis Contemporary
Black sea, Hope Mattan är vävd i två av modeföretaget signaturmaterial – vaxad bomull och skrynklad ull – och kantad med svart skinn.
– Det blanka i den vaxade bomullen och den mjuka ullen ger en blandning mellan kallt och varmt, mjukt och hårt. Det är som att titta ner i ett mörkt djupt hav. Mattan är kännetecknande för deras stil, lite rå och avskalad, säger Marie Wallenberg Olsson.
Välgörande design – unika trasmattor på Bukowskis Contemporary
Middle of Nowhere, Bernadotte & Kylberg Bernadotte & Kylberg har projektet som utgångspunkt i sin design: Childhood kommer som en skänk från ovan till behövande barn. Mönstret visar en röd och vit fallskärm som kommer ner genom den mörka skogen med hopp till barnen. Den är vävd i kypertteknik på tvären av trasor från gamla fallskärmar skänkta av Försvaret.
Välgörande design – unika trasmattor på Bukowskis Contemporary
Ovala trasmattor, Monica Förster Monica Förster ville se om man kunde använda trasmattan i ett helt annat sammanhang. Hon löste upp den traditionella formen för att göra mattorna mer rundade i formerna.
– Just det här unikatet är ihopsytt av flera ovaler, sju stycken mattor i olika färger som får ett förhållande till varandra. Hon har använt sig av olika vävtekniker som hon har blandat i samma lilla oval vilket är oerhört avancerat och nytt, säger Cia Attling.
Välgörande design – unika trasmattor på Bukowskis Contemporary
Pond, Thomas Eriksson Thomas Eriksson var intresserad av att ta fram en matta mot offentlig användning och ville därför ha tekniska material i den: ett svart tjockt tyg med reflexband i som används för barnvagnar, ett rosa styvt tyg som används till insidan av airbags och ett silvrigt tunt tyg som bland annat används till tält.
– När vi började väva så växte mattan fram i de här speglingarna och som kom att bli den här tjärnen. Som extra glittriga detaljer är det inlagt reflexband. Med väldigt tekniska material har man fått fram en lekfull och varm känsla, säger Marie Olsson Wallenberg.

Det hela började när Cia Attling och Marie Wallenberg Olsson på Vandra rugs träffade modedesignern Lars Nilsson som ville göra trasmattor av restprodukter i sitt lager. När frågor om äganderätt och försäljning uppstod kom de kom fram till att de skulle göra det tillsammans och att pengarna från försäljningen skulle gå till välgörenhet.

– I samband med det så kom vi i kontakt med Bukowskis, de tyckte idén var fantastisk och kunde tänka sig ta in det till sin Contemporary auktion som en del av auktionen, säger Cia Attling.

Slutresultatet blev fyra unika mattor vävd av kostymtyger som såldes på Bukowskis Contemporary 2011 och inbringade 191 000 kronor som gick oavkortat till World childhood foundation.

Den här gången är det modeduon Hope, Thomas Eriksson, Monica Förster och Bernadotte & Kylberg som har skapat fyra unika mattor. Auktionen äger rum den  15 november – även denna gång hos Bukowskis.

Formgivarna har tänkt helt utanför ramarna, något visade sig ge flera vävtekniska utmaningar. Bland annat gjordes det ett antal provvävningar innan man fick till Bernadotte & Kylbergs fallskärmsmatta. Den fick helt enkelt vävas på tvären på grund av alla så kallade inplockningar. Eller Monica Förster som gick ifrån den traditionella fyrkantiga trasmatteformen till att ovala former.

Varför valde ni just dessa formgivare?
– Vi valde Hope för att ville vi ta in någon från modevärlden, det finns en naturlig koppling med att göra nytt av överblivet material och de har en tydlig, tilltalande design. Thomas Eriksson har visat intresse för att göra något av våra mattor för offentlig miljö. Han är en duktig arkitekt och formgivare och har gjort mycket för stora varumärken. Monica Förster ville vi ha för att vi hon är en av våra tyngsta formgivare och ett internationellt namn. Bernadotte & Kylberg ville vi ta in för att de inte är lika etablerade som de andra tre. Det var en vinstlott. Det var roligt att de använde metaforen om fallskärmen som utgångspunkt i sin design, berättar Cia Attling.

Kommer ni fortsätta med liknande projekt?
– Ja, det leder till nya samarbeten och helt nya material som vi inte tänkt på. Alla mattor är unikat men det kan tänkas att det leder till något annat i framtiden, säger Marie Wallenberg Olsson.

Vandra rugs handvävda trasmattor hittas på många platser i världen, från strandhus i Bahamas till schweiziska chaleter. Anledningen till framgången är hantverkskänslan tror Cia Attling och Marie Wallenberg Olsson.
– Vi har vårt vävande, våra vävstolar och våra väverskor och sedan kan vi nästan göra vad som helst med det som utgångspunkt, säger Cia Attling.

Av Eva-Lisa Saksi
Scroll to Top