Plats för odling

Trädgård

Plats för odling

Utifrån en traditionell trädgård med äppelträdet i centrum har trädgårdsdesigner Susanne Andersson skapat tre moderna trädgårdsrum, här visar vi en variant med plats för odling. I Hus & Hem Trädgård nr 5 hittar du fler lösningar: lekfullt för barn och minimalistiskt tonårshäng.

• 1 november, 2012

Växterna

Pergolan: Täcks av vinrankor och vildvin.
Till höger om pergolan: En springbrunn samt en plantering med iris, lavendel och riddarsporre.
Till vänster om körsbärsträdet, framför stenbeläggningen: Magnolia och olika rododendronbuskar.
I odlingsrummet: Ätbara grödor av alla de slag: Plommon, tomater, gurka, morötter, olika salladssorter, brysselkål och så vidare.
Spaljéer och portaler: Täcks av klematis, kaprifol eller klätterrosor.
Rabatten till vänster om trädäcket: Buskar som forsythia, rosor och paradisbuske samt massor av perenner med cottagestil: fingerborgsblomma, prästkrage, daglilja med mera.

Plats för odling
En skiss över radhusträdgården med plats för odling och umgänge. Tips! En öppning i muren ger en glimt av odlingsrummet och läckerheterna innanför. Dessutom känns rummet mer lättillgängligt.
Plats för odling
Markera rummen med olika typer av markbeläggning. Här en mix av trä, kullersten och Ölandskalksten. Kalksten, 499 kr/kvm, Flisby.
Plats för odling
Vildvin döljer konstruktionen i en pergola. Växterna är det primära!
Plats för odling
Kaprifol.
Plats för odling
Prästkrage.
Plats för odling
Trädgårdsiris.
Plats för odling
Klematis.
Plats för odling
Rhododendron.
Plats för odling
Damascena.

Den här trädgården tillhör Bertil, 54, en riktig trädgårdsfantast och växtsamlare som vurmar för klassiska trädgårdar. Tidigare bodde han i en stor villa men på grund av skilsmässa har han flyttat till ett radhus och vill nu göra mesta möjliga av tomten. Körsbärsträdet mitt på gräsmattan vill han absolut inte röra.
Han gillar att odla sådant han kan äta, både frukt och grönsaker. Hur kan han skapa rumskänsla trots att tomtens blickfång är ”uppdukat mitt på golvet”? Och var ska han få plats med alla blommor? Hårt trädgårds­arbete är han inte rädd för: Bring it on!

Rum för allt

Det här är en trädgård med cottagekänsla – fylld av gömda skatter. En portal markerar entrén till trädgården och en stram, låg häck lotsar vidare in. Längst in i trädgården finns ännu en portal in till det ätbara.
I pergolan intill huset, där klätterväxter bildar tak, bjuder Bertil på middag. Kaffepaus tar han vid kafégruppen vid entrén ut till trädgården. Där kan han njuta av porlande vatten från en springbrunn och fina planteringar.
Eftersom odling är Bertils stora intresse finns ett separat odlingsrum med plats för växthus, odlingslådor och en liten sittplats. Muren och häcken runtom skapar ett gynnsamt mikroklimat som växterna stortrivs i. Bredvid, dolt bakom en vacker spaljé, finns ett servicerum med redskapsförråd, kompost, plats för skottkärra, flismaskin med mera.
Till höger om körsbärsträdet finns ett rum för bärbuskar. Till vänster blommande träd och under detta ljus kalksten. Under trädet finns en rund sittbänk. Förutom tydliga väggar (mur, spaljé, häckar) förstärks de olika rummen med hjälp av olika markbeläggningar som grus, gräs, trä och sten.

Av Liselotte Lundström Illustration Susanne Andersson/Trädgårdsform Foto Anette Sievers
Scroll to Top