Chinatown i Stockholm

Hemma hos

Chinatown i Stockholm

Krydda och värme! När familjen Falk slår sig ner vid middagsbordet påminns de om glada stunder i Kina och Indien.

• 18 oktober, 2012

Familjen Falk

Chinatown i Stockholm

Här bor: Patrik och Sabine Falk med barnen Joshua, 5 år, och Kieran, 2 år.

Gör: Patrik arbetar inom telekombranschen. Tillsammans driver han och Sabine inrednings-butiken Room Culture i Stockholm. Sommartid har de även butiksfilial på lantstället i Grisslinge på Värmdö.

Lägenheten: Bostadsrätt på 90 kvm i ombyggd kontorsfastighet från 1960-talet, belägen i stadsdelen Gärdet i Stockholm.

Bäst av allt: Matbordet!

”Vårt stora matbord är verkligen hemmets hjärta. Vi ritade det själva och lät ett gammalt snickeri i Indien bygga det. Den kvadratiska formen gör att alla runt bordet ser varandra. Här kan vi äta, fira, måla, arbeta och koppla av. Det har varit med oss så länge och påminner oss om många roliga stunder. Vi skulle aldrig flytta in i ett hem där vårt matbord inte får plats!”

Chinatown i Stockholm
En svart griffeltavla målad direkt på väggen bryter av mot allt det vita. Det blir en fin fond åt det lilla barnmöblemanget med antikt bord och pall från Kina. Även rottingstolarna och lampan kommer från Kina, finns hos Room Culture.
Chinatown i Stockholm
Familjens böcker samlas i låga ”Billy”-hylllor, från Ikea. Vintagefåtöljen är köpt och omklädd i Bangalore, Indien. Affischen kommer från butiken Plastered T-shirts i Peking, som säljer mycket popkonst.
Chinatown i Stockholm
Soffan med divan rymmer hela familjen och är köpt i London. Soffbord ”She”, design Johanna Egnell, de Nord. Lampa ”Mega Tolomeo”, Artemide. Tavlan med hästmotiv är målad av irländsk konstnär. De gula pallarna och den stora turkosa är nytillverkade, Room Culture.
Chinatown i Stockholm
Det kvadratiska matbordet i teak är gjort efter familjens egen ritning i Indien. De vita stolarna är köpta på antikmässa i Stockholm. Båda pallarna och bänken i trä kommer från Kina. Barnstol, Stokke. 60-talslampan i taket är köpt på Spitalfields market i London. Filmaffisch från Indien.
Chinatown i Stockholm
Väggpartiet mellan över- och underskåp är klätt med en glasskiva. Den vita skänken till vänster består av två byråar som placerats bredvid varandra, från Ikea.
Chinatown i Stockholm
Köksredskapen är snyggt placerade i en klassisk brödburk.
Chinatown i Stockholm
Barnens rum är lägenhetens ljusaste. Hylla, Ikea. Sängkläder, Orla Kiely. Väggdekoration (djuren på väggen) köpt på kinesiska shoppingsajten taobao.com
Chinatown i Stockholm
Ett limegrönt bröllopsskåp, köpt i Singapore, har följt med i flera av familjens flyttlass genom åren. Nu står det som ett smycke i Patriks och Sabines sovrum. Affischen i hallen, Ingela Peterson Arrhenius.
Chinatown i Stockholm
Vackra textilier bidrar med varma färger till Sabines och Patriks svala sovrum. Påslakan ”Multi Stem”, Orla Kiely. Sängbord, Room Culture. Lampa (på sängbord), från Kiss Me Quick i London. Väckarklockan från 60-talet är en gåva.
Chinatown i Stockholm
Badrummet har rektangulära matta kakelplattor på både väggar och golv. Barnen älskar familjens många små pallar från Kina och bär runt dem från rum till rum.
Chinatown i Stockholm
I hallen hänger två gröna taklampor i plåt, Room Culture. Lägenhetens alla golv har lackad stavparkett.
Chinatown i Stockholm
Ett rostigt gammalt arkivskåp, upphittat i kvarteret, har fack som passar barnens skor perfekt.
Chinatown i Stockholm
En kontorsbyggnad från 1960-talet har fått nytt liv som bostadshus. Här bor och stortrivs familjen Falk.
Chinatown i Stockholm
Lägenheten har många fönster, som alla vetter mot nordväst. Det stora allrummet rymmer kök, matbord och soffhörna. Boytan är 90 kvm

Ganska få köper en bostadsrätt utan att först ha satt sin fot i den. Men det gjorde Patrik och Sabine Falk när de slog till på en trerummare i Stockholm 2011. Då bodde de sedan flera år i Peking, hade precis fått sitt andra barn och längtade efter att komma närmare sina gamla hemtrakter. Sabine är född i Tyskland, Patrik i Sverige… och siktet ställdes in på Stockholm.
– Vi bestämde oss för lägenheten redan innan vi flyttade, så att omställningen inte skulle bli för stökig för barnen. Tanken var att vi skulle bo här ungefär ett halvår och sedan se oss om efter något större när vi var på plats, berättar Sabine.
– Men vi förälskade oss i området och upptäckte att det passar oss mycket bra att ha ett ganska litet hem just nu.
Vi flyttade från 250 kvm i Kina till 90 kvm i Stockholm – det blir väldigt mycket mindre att städa!
Den ljusa lägenheten med många fönster ligger i en gammal kontorsfastighet byggd på 1960-talet. Exteriört har byggnaden kvar sina tidstypiska drag, men invändigt har de forna lokalerna ersatts av moderna bostäder som möter 2000-talets krav.
Öppnar man ytterdörren till familjen Falks bostad och blickar rakt fram ser man ett välkomnande brokigt möblemang i andra änden av korridoren. Det är hemmets hjärta, ett gammalt matbord från Indien som flankeras av skavda pallar från Kina och svenska allmogestolar. Mitt i allrummet står det, med köksavdelningen på ena sidan och soffhörnan på andra.
– Genom åren har vårt hem vuxit fram till något mycket blandat. Man skulle nog kunna säga att inredningen berättar en historia om alla länder vi bott i. Mötet med olika kulturer har lärt oss uppskatta former och färger på nya sätt.

Gillar ny våg av kinesisk design

Patrik och Sabine har båda haft arbeten som fört dem jorden runt, han i telekombranschen och hon bland annat inom det anrika designföretaget Knoll. Flyttlassen har gått till New York, Hongkong, Singapore, London, Bangalore (i Indien) och Peking. När de nu landat i Stockholm är det en tolv år lång ”utlandsresa” som avslutats. Äldste sonen Joshua är född i Indien och lillebror Kieran kom till världen i Peking.
– I Asien stötte vi på konst och design skapad av en ny generation, som hämtar intryck från både sin egen och västvärldens designhistoria. Många av de asiatiska möbler och föremål vi ser här i Europa är antingen massproducerade av västerländska företag eller typiska, antika objekt. Den nutida, lokala designen i Asien stannar ofta kvar i regionen och köps av en ny våg designmedvetna konsumenter, berättar Sabina.

Blandat, färgglatt och tåligt

Men tillbaka till familjens luftiga lägenhet! Här fylls de vita rummen av en kontrastrik blandning av antikt, vintage och nytillverkat. Udda ting från Kina och Indien möter Ikeamöbler och popkonst.
– Alla måste väl ha en ”Billy”-hylla!? skrattar Sabine. Jag gillar den låga modellen, som man kan kombinera till en lång radda. En låg, lång hylla får rummet att kännas längre och mer öppet.
Hon tycker att antika trämöbler från Indien och Kina är härligt rustika och påpekar att de faktiskt påminner en hel del om antika objekt från gamla svenska fäbodar. Små fällbara pallar är barnens favoriter. Utan svårighet flyttas de runt i hela lägenheten, från rum till rum, även av tvååriga Kieran. På samma sätt gör man i Kina, berättar Sabine: Tar med sig pallarna i bilen eller ut i trädgården, för att ha något att sitta på när det blir dags för te.
– Så här vill vi ha det: blandat, färgglatt och tåligt! Ett hem ska användas och inte vara ett museum, summerar Sabine.
I Peking bodde familjen i en stor lägenhet på bottenplan, med tillhörande trädgård. Och är det något Sabine kan längta efter är det en egen utomhusplätt att umgås på. Ett tag funderade hon och Patrik på att hitta en villa utanför Stockholm, men nu har de satsat på ett sommarställe ute på Värmdö i stället.
– Vi är mitt uppe i renoveringen. Målet är att hålla det enkelt och avslappnat, inte alls ”cityflat-perfekt”. Det roliga där är att arbeta i trädgården och se barnen utforska skogen.

Av Johanna Flyckt Gashi. Text: Eva Wrede, Foto: Lina Östling
Scroll to Top