Lägenhet med feeling för färg

Hemma hos

Lägenhet med feeling för färg

Blå, gröna och rosa innertak. Rött bord, orange stolar och turkosa draperier. Hemma hos Ellinor och Andreas får bara väggarna vara vita.

• 15 oktober, 2012

Lägenhet med feeling för färg
Grönt, rosa, turkos, gult, rött… Hemma hos familjen Sirén-Gurung möts man av färgkavalkad i alla rum. Vardagsrumstaket är målat i en nyans som ”drar åt mint, men är mer grön”. På väggen mellan kök och hall sitter en skorstensfri spis, köpt på Tradera.com
Lägenhet med feeling för färg
En randig halksskyddsmatta, ämnad för badrum, fungerar som dekor och väggskydd i barnens rum, från Jula. Spisen, gjord av en snickare i Thailand och köpt på loppis, passar bra ihop med den gamla teakbänken. Vägglampa, Täby Bakluckeloppis.
Lägenhet med feeling för färg
Barnrummet är Ellinors favoritrum, med neonblått tak och många färgklickar. Skrivbordet består av en gammal perstorpsskiva, som vilar på konsoler. Fåtölj, Stalands. Taklampan är inropad på auktionssajten Tradera.com
Lägenhet med feeling för färg
Kökets laminatgolv har Ellinor klätt med självhäftande plast. Taket är målat i matchande rosa kulör. I fönstret och glasdörren hänger turkosa draperier, från Kitsch.se
Lägenhet med feeling för färg
Matbord med Perstorpsplatta och vita pinnstolar och knallgul barnstol.
Lägenhet med feeling för färg
En klassisk stringhylla fylld med färgglada saker som fångar ögat.
Lägenhet med feeling för färg
Saft och bullar är framdukade och Paul är snabbt på plats, liksom hunden Fisken. Köksbord med röd perstorps-platta, Blocket.se
Lägenhet med feeling för färg
Badrummet är renoverat av förre ägaren. Ellinor har bara pyntat lite, med Buddha köpt i Thailand och bjällerhänge från Indiska.
Lägenhet med feeling för färg
Hyllor i barnrummet fyllda med burkar och leksaker.
Lägenhet med feeling för färg
Med självhäftande remsor i blå plast har den vita ”Malm”-byrån, från Ikea, blivit diagonalrandig. Fällbara barnstolen är köpt på Kyrkornas Second Hand i Täby. Blombord, Tradera.com. Lampa, Ikea.
Lägenhet med feeling för färg
Soffa ”Karlstad”, mattan och soffbordet ”Järpen”, från Ikea. Soffbordet tillhörde 80-talssortimentet och har köpts begagnat. Poster från tyska Eboy.com. Blå pallar med svarta ben (i bakgrunden), Sally Ann.
Lägenhet med feeling för färg
Soffa ”Karlstad”, mattan och soffbordet ”Järpen”, från Ikea. Soffbordet tillhörde 80-talssortimentet och har köpts begagnat. Poster från tyska Eboy.com. Blå pallar med svarta ben (i bakgrunden), Sally Ann.
Lägenhet med feeling för färg
Uteplatsen pryds av orange plaststolar i omisskänlig retrostil, köpta på Blocket.se. Dekorativ tygstrut är köpt på Täby Bakluckeloppis, likaså porslinet. Barnstolen hämtades i grovsoprummet, efter tips från grannen.
Lägenhet med feeling för färg
Lägenheten ligger på bottenvåningen och har utvändig entré – praktiskt när barnvagnen ska rullas in! Till höger om ytterdörren sitter köksfönstret.
Lägenhet med feeling för färg
Här bor: Ellinor Sirén och Andreas Gurung med sönerna Paul, 3 år, Folke, 9 mån, och bullterrierna Tequila och Fisken.Gör: Andreas är fritidsledare. Ellinor är hemmaförälder och bloggar på gladifarg.blogspot.se Lägenheten: En tvårummare på 69 kvm i hus byggt 1973 i Kärrdal, Sollentuna.
Lägenhet med feeling för färg
Lägenheten på 69 kvm ligger i markplan och har egen ingång och uteplats vilket skapar radhuskänsla. Arbetsköket är litet och yteffektivt. Det stora vardagsrummet rymmer också matplats och sovavdelning.

Varför har ni målat taken? Ellinor Sirén har fått frågan mer än en gång. Och tålmodigt berättat om hur hon ville ha vita väggar för att framhäva färger i inredningen, men samtidigt tyckte det var tråkigt att avstå ifrån alla fina tapeter som finns.
– Jag började fundera på att ha tapet i taket, som en kul effekt. Men när jag inte hittade någon som föll mig i smaken, bestämde jag mig för att måla i stället.
För en som alltid har älskat färg var det förstås en dröm att få gå loss på tre neutralt vita innertak.
– Tak är perfekta att måla eftersom förarbetet ofta redan är gjort. Det är inte så mycket som måste tejpas och det är inga små skrymslen som är svåra att måla. Det är bara att rolla på, säger hon glatt.
Men kulörerna då? Hur kom det sig att det blev grönt i vardagsrummet, blått i barnrummet och rosa i köket? Trots att Ellinor har fått även dessa frågor många gånger, har hon lite svårt att svara.
– Vi tyckte helt enkelt att det var fina, glada färger. Det finns inte så mycket mer att säga! förklarar hon och avslöjar att taket i vardagsrummet först målades gult.
– Men det blev inte alls samma kulör som på färgkartan, utan en jätteful brunbeigegul nyans. Så då fick det bli grönt, vårt andrahandsalternativ.

Udda grepp med häftapparat

I den brokigt färgglada tvårummaren bor nu inte bara två vuxna och två barn, utan även familjens två bullterrier. Barnen och hundarna var två tungt vägande skäl till att Ellinor och Andreas valde att lämna Stockholms innerstad och flytta ut hit, till natursköna Kärrdal i Sollentuna. Till en bostadsrätt med egen ingång, uteplats och härliga grönområden runt knuten.
Lägenheten är byggd 1973 och renoverad på 1990-talet. När familjen flyttade in präglades den av tidstypiska detaljer som furupanel, laminatgolv och tapeter i obestämbart beige och gröngrått. Originalparketten var dock kvar i gott skick, slipad och oljad.
– Jag visste genast att jag skulle i trivas i lägenheten när vi hittade den, bara jag fick måla väggarna kritvita, göra taken färgglada och byta beslag på köksluckorna, ler Ellinor.
Inspireras man av udda inredningsgrepp, finns nu mycket att hämta hemma hos familjen Sirén-Gurung. Först och främst taken, kanske, men också golv klädda med självhäftande plast och väggar dekorerade med halkskyddsmattor.
– Jag har gjort allt själv, säger Ellinor och tillägger raskt:
– Men det har ju inte varit så avancerade grejer. Med lite färg och en häftapparat går det snabbt att få resultat!
I vardagsrummet och barnrummet fanns originalparketten kvar i gott skick. Men i köket och hallen låg trista laminatgolv, ett slags ”träimitation i orangerosa ton”. Att byta ut dem skulle bli för dyrt, tycket Ellinor och Andreas. I stället satsade de på att täcka över dem. Hallgolvet fick en klargrön, smuts- och vattentålig balkongmatta, som häftades fast i golvlisterna med häftpistol. Köksgolvet täcktes med självhäftande plast på rulle.
– Det var superenkelt. Råkar man lägga plasten lite snett är det bara att dra upp och göra om. Och ser man till att skarva omlott med god marginal, gör det inget om våderna hamnar aningen snett, tipsar Ellinor.

Inspireras av loppisfynd

Lusten att inreda och pyssla har Ellinor haft så länge hon kan minnas. Redan som liten gillade hon att rita planlösningar och samla på fina saker. Tillsammans med farfar gick hon på auktioner i Värmland, och upptäckte hur kul det är att fynda.
– Ja, det är nog där loppishetsen kommer ifrån! Jag älskar att köpa gamla, fina grejer extremt billigt, skrattar Ellinor.
När det gäller köksprylar faller hon ofta för 40- och 50-talsdesign. Möbler och andra inredningsdetaljer får gärna vara lite yngre, från 60- eller 70-talet.
Bra pris och fin design är inte de enda fördelarna med att handla begagnat, framhåller hon. Gamla grejer håller ofta högre kvalitet och dessutom är återanvändningen miljövänlig. Fynden fungerar också som inspirationskälla till nya upptåg på hemmaplan:
– Ett exempel är de polkagrisrandiga burkarna jag hittade på loppis. De inspirerade mig att skära ut remsor av självhäftande plast och klistra på vår byrå, så att den blev snedrandig.
På bloggen gladifarg.blogspot.se kan den som vill följa Ellinors fortsatta äventyr i inredningsvärlden.

Av Eva Wrede Styling Johanna Flyckt Gashi Foto Lina Östling
Scroll to Top