Lantkök med återskapad 30-talscharm

Inredning

Lantkök med återskapad 30-talscharm

När Cissi och Fredrik byggde ut huset fick de äntligen vad de alltid önskat sig. Ett ljust lantkök med köksö och plats för många.

• 10 oktober, 2012

Lantkök med återskapad 30-talscharm
Köket är inrett i klassiskt lantlig stil med vitmålad pärlspont på väggarna. De rostfria vitvarorna skapar en balans melan det lantliga och moderna. Mattan är hittad på loppis. Köksluckor, “Ädel”, från Ikea. Ugn, Whirlpool. Spishäll och diskmaskin, Bosch. Fläkt, Gorenje.
Lantkök med återskapad 30-talscharm
Huset byggdes ut var det en vägg där köksön står i dag. Köksön är perfekt som frukosthörna och används flitigt vid kalas. Köksluckor och svart köksbänk, Ikea. På golvet plastmatta från Forbo.
Lantkök med återskapad 30-talscharm
På hyllorna står gammalt vitt porslin, fyndat för en billig slant på loppis. Konsolerna har Cissis pappa tillverkat.
Lantkök med återskapad 30-talscharm
Kökets gamla järnspis är en favorit som värmer gott på vintrarna.
Lantkök med återskapad 30-talscharm
Mysiga detaljer återfinns överallt. Här koppar i kaffe- och tehörnan.
Lantkök med återskapad 30-talscharm
Efter ombyggnaden har familjen Larsson fått ett stort kök med plats för många middagsgäster. Lamporna är loppisfynd. Stolarna har Cissi köpt begagnade. Matbord, Ikea.
Lantkök med återskapad 30-talscharm
Cissi är utbildad florist och sätter gärna fram grönskande kvistar och basilika på bordet. Porslin från Försvaret. Bord “Norden” från Ikea. Affischen är ett loppisfynd.
Lantkök med återskapad 30-talscharm
Naturutsikten vid köksbänken gör arbetet vid diskbänken trevligare.
Lantkök med återskapad 30-talscharm
Det nya köket, som nu är 52 kvm, blev dubbelt så stort som det gamla. Köksön står där det tidigare var en vägg.

Alldeles intill skogsbrynet i Månkarbo i Uppland bor Cissi och Fredrik och deras två barn Felicia och Nellie. Sedan trähuset, målat i klassisk faluröd färg, kom i deras vård har det sakta men säkert hittat tillbaka till sin 1930-talscharm. I dag är huset utbyggt, köket har växt till dubbel storlek och blivit en lantköksdröm med både vedspis och köksö. När Cissi och Fredde skulle bygga ut var det just köksön som stod högt på önskelistan. Där äter familjen ofta både frukost, lunch, middag och mellanmål.
– Barhäng och buffébord har vi också provat. Vi kan verkligen rekommendera det, den är oumbärlig, säger Cissi.

Huset är ett klassiskt trettiotalshus med små rum. Innan det byggdes ut gick ytterväggen där köksön i dag är placerad. Matbordet fick trängas på samma yta som matlagningsdelen. Köket hade visserligen renoverats 2001, men när åren gick och barnen växte blev det för litet.
– Det var trångt och mörkt, så vi började planera för ett öppet och ljust kök. Jag ville till exempel inte ha några överskåp som tynger ner. Och så ville jag ha lådor i stället för skåp nedtill, det hamnar så mycket grejer längst bak i skåp. Med lådor får man en bättre överblick över allt inuti, säger Cissi.

I köket, som nu är 52 kvadratmeter stort, samsas modern design med det klassiska, till exempel den lantliga vedspisen. För att inte få en alltför romantisk känsla, vilket vit färg och loppisfynd ibland tenderar att ge, har Cissi och Fredde valt rostfri spis och diskmaskin. En bit av väggen har målats med griffeltavlefärg för att få mer kontrast till den vitmålade inredningen.
– För oss är det viktigt att det inte blir för sött. Med rostfria vitvaror och detaljer i brunt och svart skapar man en bra balans, säger Cissi.

Nu står travar av vackert porslin på hyllorna i det rustika köket och gamla korgar i taket bidrar till en mjuk känsla. Låddelen till en pigtittare har fått nytt användningsområde och fungerar nu som tepåsförvaring. Över köksbordet hänger industrilampor som Cissi fyndat för tjugo kronor styck.
– Jag tycker det är superkul att gå på loppis och fynda och rota i spännande lådor. Det är oftast i lådorna som man kan göra de bästa fynden. Det är jakten på det där speciella som är grejen när jag inreder. Känslan av att hitta något på loppis som man suktat efter är oerhört kittlande, säger Cissi.

Det bästa med det nya köket är nog möjligheten att äntligen kunna bjuda hem många middagsgäster.
– I dag kan vi sitta tolv personer runt bordet, både släkt och vänner. Köket har blivit vår självklara mötesplats.

Av Anna Truelsen Foto Jonas Lundberg
Scroll to Top