Ett kök skräddarsytt in i minsta detalj

Inredning

Ett kök skräddarsytt in i minsta detalj

"Ett annorlunda kök, men det speglar vår familj." Möbelsnickaren Dagmar Åman byggde ett kök utöver det vanliga med röd mosaik, sned köksö och många smarta detaljer.

• 7 oktober, 2012

Smarta idéer från köket

  • Snedställd köksö.
  • Vitrinskåp med blästrat glas.
  • Köksfläkt i taket.
  • Soplåda i nivå med bänkskivan.
  • Kontakter i bakelit.
  • Stänkskydd i slipat glas.

Ett kök skräddarsytt in i minsta detalj
I stället för att låta köksön gå vinkelrätt ut från väggen är den snedställd, ett grepp som gör mycket för kökets atmosfär. För att skapa lätthet i de massiva luckorna satsade Dagmar på extra tunna ramar. Svart bänkskiva i 12 mm kompaktlaminat, från Formica. Luckor i ek, från WBP Trading. Lampor ”Beat”, av Tom Dixon. Golv ”Lappland” i ek med rökt yta, från Berg & Berg. Den slipade glasskivan i stationsglas utgör ett effektivt stänkskydd. Slipat glas från Glasteam. Konsolerna i metall är gjorda av Möllevången Plåt.
Ett kök skräddarsytt in i minsta detalj
Roliga detaljer i de blästrade glasen är orden högst upp. Hyllan mellan vitrinskåpen är förvaringsplats för matböcker och vin, och gör skåpsektionen mer levande. Blästrat glas från Malmö Glasindustri.
Ett kök skräddarsytt in i minsta detalj
Vattenkranen valdes med stor omsorg för att passa till kökets övriga stil. Den är designad av Paola Navone och importerades direkt från Italien. Röd tvålpump, Ilva. Den fyrkantiga vasken ”Nemo” i kompositmaterial, från Intra.
Ett kök skräddarsytt in i minsta detalj
Arbetsbänken med ljusflöde från fönstret.
Ett kök skräddarsytt in i minsta detalj
Knappmosaik från Hoppe, hos Kakeldax. Burkar i rött och svart matchar mosaiken, från Olsson & Gerthel.
Ett kök skräddarsytt in i minsta detalj
Den snedställda köksön med gasspis och ugn.
Ett kök skräddarsytt in i minsta detalj
Dagmar har låtit tillverka fläktkåpan i taket efter egna ritningar. Mellan matplats och kök finns det plats för en liten skrivhörna. Skrivbord och stol från 1950-talet av Johan Anderson, från Lauritz. Stor väggklocka av George Nelson.
Ett kök skräddarsytt in i minsta detalj
Retrokänslan är närvarande även vid matplatsen med danskt 1950-tal. Matbord av Omann Jr, stolar av Kai Kristiansen. Fruktskål, Ikea, Kelimmatta från Lauritz. Taklampor ”Gibouleé” av Celine Wright. Gardiner från Ann Idstein.
Ett kök skräddarsytt in i minsta detalj
Anslagstavla och griffeltavla för meddelanden, minnen och kom-ihåg-lappar.
Ett kök skräddarsytt in i minsta detalj
Dagmar ville ha vitrinskåp i köket och valde att sätta in blästrat glas för att undvika ett alltför pretentiöst utseende. På båda sidor vitrinskåpen har hon gjort gallerluckor i ek framför de inbyggda musikhögtalarna.
Ett kök skräddarsytt in i minsta detalj
Dagmar är speciellt nöjd med sin utdragbara soplåda i höjd med bänkskivan intill vasken.
Ett kök skräddarsytt in i minsta detalj
Det lilla köket öppnar sig mot matrummet tack vare den sneda köksön med rundade hörn. Andra annorlunda detaljer är en köksfläkt i taket, utdragbar frys och soplåda i nivå med bänkskivan.

Arbetar man med att bygga kök åt kunder till vardags vill man naturligtvis skräddarsy sitt eget när tillfälle ges. För Dagmar Åman kom det rätta ögonblicket när familjen köpte sitt hus på Limhamn sommaren 2010.
– Kvaliteten på husets befintliga kök från 1990-talet var okej, men funktionsmässigt var det dåligt planerat, säger Dagmar. Med sina släta bokluckor, koboltblå inslag och granitskivor gick det heller inte ihop med vår smak. Äntligen skulle jag få möjlighet att förverkliga den bild av ”vårt nya kök” som jag hade burit med mig under lång tid.

Husets numera ett år gamla kök är en personlig skapelse vars röda knappmosaikväggar, rundade vägghörn, vitrinskåp med blästrade glas och snett stående köksö med jalusifront ger en förnimmelse av 1950-tal, funkis och shaker i ett lyckligt gifte.
– Det är ett annorlunda kök, men ett kök som speglar vår familj, säger Dagmar. En känsla av retro i nytappning. Färgstarkt och med eluttag och kontakter i bakelit, handgjorda konsoler, en slipad glasskiva bakom spisen och en kran med röd ”tuppkam”. Små detaljer som man kanske inte lägger märke till på en gång, men som betyder mycket för helhetsintrycket.

Trots att Dagmar är utbildad möbelsnickare har kökstillverkning alltid löpt som en röd tråd i hennes verksamhet. Kanske beror det på att hon själv älskar att laga mat. En annan pådrivande faktor har varit att hon tidigt upptäckte hur opraktiskt många kök är utformade. Dagmars mål är därför skräddarsydda kök anpassade efter behov och önskemål.
– Funktion och material är mina käpphästar. Ett kök ska ha gedigna material som håller för slitage. Man ska inte behöva byta ut en inredning efter tio år. Det ska vara lättarbetat och med funktioner som passar människan av i dag.

Normalt brukar Dagmar tillverka stommar i massiv furu, men i det egna köket testade hon lamellträ, vilket föll väldigt väl ut. För att skapa en lätthet i inredningen gjorde hon de massiva ekluckornas ramar extra tunna och satsade på svarta bänkskivor av laminat. 1950-talsinfluenserna lät hon komma i form av knappmosaik på väggarna samt integrerade handtag på skåp och luckor. Och funkiskänslan skapade hon med köksöns samt väggarnas rundade hörn. Jo, frågar man Dagmar vad hon visuellt är mest nöjd med är det just att de vågade satsa på rundade hörn och röd mosaik. Men det hon verkligen njuter av är soplådans position.
– I nivå med bänkskivan och absolut inte under vasken, förtydligar hon. Att ha soplådan i ett skåp under vasken är väldigt opraktiskt. Man trängs vid samma utrymme, någon står och sköljer sallad vid vasken samtidigt som en annan behöver slänga skräp i soporna. I skåpet under vasken råder ofta kaos i många kök och det blir lätt smutsigt. Om soplådan i stället är på samma nivå som bänkskivan tappar man inget utanför.

Dagmar är också väldigt nöjd med att man valde utdragbar kyl och frys. Mest för att hon inte vill ha höga köksskåp i sitt eget kök, men också för att hon tycker att överblicken är bättre i en utdragbar låda jämfört med stående frys och kyl. En annan funktion som Dagmar har ”trollat” bort är spisfläkten. Kanske inte trollat bort, men förpassat till taket där den inte får samma fokus.
– Jag ville behålla det öppna flödet mellan kök och matplats, det ger luftighet och rymd, förklarar Dagmar. När man står vid spisen och lagar mat är man vänd mot matbordet. Jag ville inte att den naturliga kommunikationen skulle störas av en skrymmande fläkt. Hos utländska kökstillverkare är det vanligt med spisfläktar i taket, i Tyskland har det funnits länge. Jag lät mig inspireras av det och ritade en fläktlåda med inbyggda spottar. Det fungerar hur bra som helst.

Efter ett år med det nya köket kan Dagmar konstatera att det blev precis som hon hade hoppats på. Trots att det är ett ganska litet kök krockar familjemedlemmarna inte längre vilket ofta hände i det gamla köket. Och att spis och vask inte längre ligger bredvid varandra som de gjorde innan, ser hon inte som en nackdel. Tvärtom. Den som står vid spisen har eget svängrum.
– Det är det som är så spännande med kök, säger Dagmar. De kan se ut på hur många olika sätt som helst. Vårt är kanske inte ett kök som passar alla, men för oss är det optimalt. Och det är så jag vill att kök ska vara. Personliga, praktiska och skräddarsydda.

Av Pia Mattsson Foto Helene Toresdotter
Scroll to Top