Retrostil i Sanias sommarstuga

Hemma hos

Retrostil i Sanias sommarstuga

I ett gult litet hus med lika solgula retrodetaljer har Sania samlat allt som behövs för ett sommarparadis.

• 13 augusti, 2012

Här bor

Retrostil i Sanias sommarstuga

Namn: Sania Hedengren och döttrarna Lisa, 20 år, och Hanna, 16 år, samt maken P-G.
Jobbar med: Sania är stylist, journalist och författare med uppdrag för inredningsmagasin. Hon och Sanna Zacke driver också bloggen sannaochsania.blogspot.se.
Huset: Sommarstuga i trä, byggd 1946, i Sörmland. Boytan är 30 kvm. Kiosken/gäststugan är byggd på senare delen av 1800-talet och flyttades till tomten på 1940-talet.

Sanias tips för den lilla stugan

 • Inred med färger som får dig att må bra.

   

 • Gör om med små medel, måla och klä med lite tyg. Det gör underverk.

   

 • Ha inte för mycket saker, rensa och ha bara det du gillar. Extra viktigt om ytan är liten.

   

 • Ta tid på dig när du går på loppis och försök hitta nya användningsområden för gamla grejer.

 • Fixa smart förvaring, använd väggarna till hyllor. Dold förvaring i skåp ger ett städat intryck. Under sängen finns gott om plats för lådor.

Retrostil i Sanias sommarstuga
Sania har bytt klädseln på solstolarna. De nya sitsarna är sydda av 70-talstyger i glada mönster.
Retrostil i Sanias sommarstuga
Allrummet är ljust och färgglatt. Soffan i brun manchester är täckt av ett vitt överkast och kuddarna är sydda av äldre lakan från loppis. Lagerhyllan har fått en kjol av ett tyg från 70-talet.
Retrostil i Sanias sommarstuga
Ovanför diskbänken har Sania satt upp en äkta tapet från 70-talet i stället för kakel. Ytan är lackad med golvlack för att tåla stänk. Köksinredningen är original från 40-talet. Den antika kaffepettern fungerar numera som bestickställ.
Retrostil i Sanias sommarstuga
Under de öppna hyllorna i köket hänger gula loppiskoppar på rad.
Retrostil i Sanias sommarstuga
Retrostil i Sanias sommarstuga
I vardagsrummet finns en öppen spis.
Retrostil i Sanias sommarstuga
Verandan som delvis är inglasad med gamla fönster är en skön plats med skydd för sol, vind och regn. Bordsskivan har klätts med en färgglad vaxduk som Sania köpt i Marseille. Vaxduken är häftad på undersidan av bordet med häftpistol.
Retrostil i Sanias sommarstuga
Kiosken stod under sent 1800-tal på Björnlunda tågstation. På 1940-talet flyttades den ut till udden och fungerar nu som gästhus. I zinkbaljan har Sania planterat sommarblommor.
Retrostil i Sanias sommarstuga
Kioskens interiör har Sania målat i vitt och inrett med en våningssäng som försetts med överkast, Marimekko från 70-talet. Fönstret till vänster är den ursprungliga försäljningsluckan.
Retrostil i Sanias sommarstuga
Kiosken fungerar också som ateljé, här sitter Sania ofta och jobbar med sina loppisfynd. På väggen hänger tavlor gjorda av gamla tyger.
Retrostil i Sanias sommarstuga
I en 40-talsstuga på 30 kvm får Sania plats med allt som behövs för sommarlivet. Allrummet är fritt från sängplatser tack vare två våningssängar i sovrummet.

Med bil tar det cirka en timme från Stockholm att ta sig till den lilla orten Björnlunda i Sörmland. Slingrande vägar genom ett böljande landskap leder fram till Sanias sommarparadis. Det lilla gula huset ligger längst ut på en udde och tomten gränsar både mot sjön och en vacker kulle där kor och kalvar betar.
Den prydligt klippta gräsmattan breder ut sig kring de två husen, ett boningshus och ställets pärla, kiosken.
– Den är min ögonsten, säger Sania.

Kiosken från sent 1800-tal stod från början på Björnlunda tågstation. När den skulle ersättas på 40-talet fick husets förra ägare den goda idén att bevara den genom att flytta den till sin tomt. En husgrund byggdes och på något sätt kördes den ut till udden och sattes på plats.
– Det är jag väldigt glad för, fortsätter Sania. Den är helt i originalskick med hyllor, kamin och försäljningslucka!
Hon har vitmålat den invändigt och inrett den med våningssäng och arbetsbord.
Nu fungerar kiosken som gästhus, ateljé och arbetsrum för Sania som med sin kollega Susanna Zacke skrivit ett flertal böcker om inredning.

Boningshusets cirka 30 kvadrat består av ett allrum, arbetskök och ett minimalt sovrum. Den rymliga verandan som delvis är inbyggd ger ett bra extrarum när vädret är varmt.
– Där äter vi nästan alltid middag, berättar Sania. Det är helt ljuvligt att sitta där när kvällssolen flödar in och sedan se den gå ner över sjön. När vattenytan blir rosa och näckrosorna blommar kan man nästan tro att Monet varit här.

Älskar blommigt 70-tal

Sania har inrett huset enkelt, färgglatt och sommarfräscht. Väggar och möbler är vitmålade och i fönstren hänger ljusa luftiga hissgardiner. Golvet är slipat och lackat med matt lack som blandats med lite vitt pigment.
Det är detaljerna som tillför färg i stugan. Soffan dignar av kuddar som Sania sytt av retrotyger i starka färger och glada mönster. I stället för tavlor hänger det virkade grytlappar och dekorativa tygväskor på väggarna.

Ovanför diskbänken i det lilla arbetsköket har hon satt upp en äkta tapet från 70-talet. Ytan är lackad med golvlack för att tåla stänk.
– Jag älskar 60- och 70-talsmönster, helst blommiga. Jag blir glad av dem och tröttnar aldrig. Det är jätteroligt att leta efter gamla tapeter, lakan och överkast på loppisar och auktioner. Jag syr nytt av tygerna, och tapeterna hamnar på askar, burkar, dörrar, lådor eller som här i köket, förklarar Sania.

Ett annat exempel är solstolarna i trädgården som fick helt nytt liv när Sania sydde nya sitsar till dem av gamla mönstrade lakan, köpta på loppis.
– Då kunde jag använda den gamla sitsen som mall till den nya, så det var superenkelt.

Sovhytt med fyra sängplatser

Sovrummet, eller sovhytten som den kallas, är bara fem kvadratmeter men har ändå plats för fyra sovplatser. Två våningssängar har placerats bredvid varandra och skruvats ihop så att de bildar två dubbelsängar på varandra. Dörren har bytts mot en skjutdörr som inte tar någon plats. Tack vare detta får alla sängplatser rum i sovrummet och lämnar allrummet fritt från sängar.

Miniköket fungerar bra med sin typiska 40-talsinredning med de sneda skåpen bevarade. En vedspis bidrar både till värme och charm. Här står också Sanias bestickhållare i form av en gammal kaffepetter.
– Ja, här är det ju handdisk som gäller och då måste besticken stå på tork. Jag letade ihjäl mig efter en snygg hållare men lyckades inte hitta någon. Lösningen blev den här kaffepettern som försågs med några små hål i botten, säger Sania.

I trädgården finns flera gamla fruktträd som äpple, plommon och ett gigantiskt körsbärsträd som förser familjen med stora söta körsbär i juli. Röda och svarta vinbär och ett lagom stort grönsaksland med sallad och örter bidrar också till sommarens mat och bakverk. 

Sania vill inte ha för mycket att fixa i trädgården. Fast en sak lägger hon ner tid på.
–Jag har lite mani på att klippa gräset. Det tar tre timmar, jag tycker inte om när gräset blir för långt.
Annars har hon satsat på en rabatt med perenna blommor som sköter sig i stort sett själv.
– Det tycker jag är lagom. Sedan har jag två baljor i zink med blommor.
Och sommarparadiset är komplett.

Av Susanna Zacke Foto Magnus Selander
Scroll to Top