Lantliv och retro på Österlen

Hemma hos

Lantliv och retro på Österlen

Mitt ute på Österlen, bland raps och sockerbetor, sitter Katti på sin amerikanska veranda och njuter av utsikten. Men att förvandla vinkellängan till denna sommardröm var inte så lätt.  

• 11 juni, 2012

Här bor

Lantliv och retro på Österlen

Namn: Katti Grönstedt och dottern Hannah, 18 år. Och så jack russelhunden Cooper!
Jobbar med: Katti jobbar inom vården och Hannah studerar.
Huset: En vinkelgård från 1880-talet som förvandlats till spatiöst sommarhem (används till och från även övriga årstider).

Renoveringen – steg för steg

Fasaden: All puts knackades ner och huset putsades om. Träpartierna är nya och målade med Falu rödfärg.
Taket: En del nya takstolar sattes in – särskilt i vinkeln mellan bostadslängan och nya stora rummet. Yttertaket är nytt.
Fönster: De flesta fönster och fönsterdörrar är nytillverkade och målade med linoljefärg blandad av Kulturhantverkarna, Gysinge Byggnadsvård.
Golv: De nya trägolven är lutade, de gamla är lackade med vattenbaserad ljusgrå golvlack.
Nya uppvärmningssystem: I gamla bostadsdelen, direktverkande el. I stora nya rummet, braskamin.

Lantliv och retro på Österlen
På den amerikanska verandan med utskjutande tak har Katti gardiner som är uppspända på en stålvajer. Här tillbringas hela sommaren, om vädret tillåter.
Lantliv och retro på Österlen
Det stora vardagsrummet kallas för sommarrummet och här bjuder Katti gärna på middag kring det ljusblå bordet. Eller så tänder hon en brasa och läser eller lyssnar på musik.
Lantliv och retro på Österlen
Takkrona, arvegods. Lantköksbord, Åsa Winberg Designbyrå. Stolarna är en mix av loppisfynd och arvegods.
Lantliv och retro på Österlen
Övergång mellan sommarrummet och före detta ladugården. Katti valde att behålla nivåskillnaden mellan golven.
Lantliv och retro på Österlen
Köksinredningen kommer från Ikea.
Lantliv och retro på Österlen
Diskho, Ikea. Tygkappan undertill har Katti sytt själv. Husgeråden är en blandning av gammalt och nytt. Vågen tiggde Katti till sig från skyltfönstret i en butik i Simrishamn.
Lantliv och retro på Österlen
Matplatsen i köket. En klassisk PH-lampa hänger över bord och stolar som Katti har köpt på Antikmässan i Stockholm.
Lantliv och retro på Österlen
Duvblå fåtölj, arv. Stort allmogeskåp, köpt på Antikmässan. Rutig stol, Gripsholm. Tyg från Ikeas 1700-talskollektion som gjordes på 90-talet. Mattan är köpt i Marrakech.
Lantliv och retro på Österlen
Sittplatsstilleben i vardagsrummet.
Lantliv och retro på Österlen
Allrum i ljusa pasteller.
Lantliv och retro på Österlen
I Kattis sovrum står en engelsk järnsäng, Degeberga. Sänglampan köptes från en numera nedlagd antikaffär. Överkast, loppis. Pläd vid fotändan, Ikea. Sängkappan har Katti sytt. Pottskåpet är en gåva.
Lantliv och retro på Österlen
Retrokarta på väggen.
Lantliv och retro på Österlen
Franskt överskåp från Naeslund Antikviteter. Underskåpet är fyndat på en loppis i Roslagen.
Lantliv och retro på Österlen
Marint tema på en av sittplatserna i huset.
Lantliv och retro på Österlen
Tyget i dörröppningen ger rätta sommarkänslan. Bänk vid entrén, arvegods. Bord, loppis.
Lantliv och retro på Österlen
Gul stol, gåva. Tyg på bordet, Åhléns (finns inte längre i sortimentet). Fotogenlampa i taket, loppis.
Lantliv och retro på Österlen
Gul stol, gåva. Tyg på bordet, Åhléns (finns inte längre i sortimentet). Fotogenlampa i taket, loppis. Rottingfåtöljer från Ikea.
Lantliv och retro på Österlen
Vinkellängan bestod av en maskinhall, en ladugård och ett enkelt bostadshus. Maskinhallen kapades till hälften och byggdes om till en amerikansk veranda. Ladugården byggdes ihop med bostadslängan med ett luftigt sommarhus som resultat.

Varje sommar sedan mitten av 50-talet har Katti Grönstedt åkt på heldagsutflykter till Österlen. Först som liten tillsammans med sina snälla mostrar från Blekinge. Därefter som vuxen med hunden Cooper. Skåneutflykterna övergick i ”leta hus”-rundor i början på 2000-talet. På så vis hamnade Katti och Cooper i Blästorp, strax utanför Hammenhög på Österlen.
– Jag råkade höra talas om att Bengt och Helga ville sälja sin gård, berättar Katti. Jag kände mig tveksam först, men när Bengt visade mig runt och till slut slog upp de stora portarna i ladugården, då visste jag att ”här vill jag bo”. Utsikten var enorm. De ändlösa fälten, färgerna, dofterna och den enorma himlen… Jag föll handlöst.

Maskinhallen kapades på mitten

Kattis gård är en vinkellänga från 1800-talet. När hon köpte gården bestod den av en liten smal bostadslänga flankerad av en ladugård och en gigantisk maskinhall.
– Maskinhallen var så stor att den skuggade hela innergården, plus att den tog nästan all utsikt, så jag kapade den resolut på mitten, skrattar Katti.

Det som blev kvar byggdes om till en veranda i amerikansk stil med utskjutande tak. Här tillbringas i princip hela sommaren, om vädret tillåter. Ett rejält bord, krukor med agave och vackra lyktor i storlek large bidrar till stämningen. Innanför verandan ligger den ursprungliga ladugården, som nu används som vardagsrum. Själva boningshuset är inte så stort. Det är lågt i tak och rummen är smala. Kontrasten till det stora och luftiga vardagsrummet är slående och gör att hela huset känns ljust och luftigt.
Sommarrummet, som vardagsrummet kallas, är som gjort för sena middagar. Kyliga kvällar tänder Katti kaminen och kurar ihop i soffan medan solen sänker sig.

Det finns inte en millimeter i huset som inte Katti och hennes hantverkare gått över. De flesta golv har grävts ut, isolerats och ersatts med nya trägolv. Taket har lagts om och isolerats och en del takstolar har bytts ut. Dörrar och fönster har nytillverkats efter originalen. Listan kan göras hur lång som helst.
– Det har varit tufft. Att radiostyra ett så här stort projekt när man inte är på plats är inte så enkelt, säger Katti. Jag vet inte hur många gånger jag kört ner från Stockholm på hala höstvägar för att komma fram och bli besviken för att ingenting hänt. Men till slut hittade jag ett härligt gäng hantverkare som jag kunde lita på.

Grannarna är också guld värda
– Ett av mina bästa minnen är när min granne Ingun stannade med sin röda bil och glatt och nyfiket frågade hur allting gick. Jag stod med en halvriven lada och undrade vad jag hade gett mig in på. Bengt och Helga, som jag köpte av, är också helt underbara. När man uppe i Stockholm sitter och hör att det blåser 20 sekundmeter på Österlen, så är det de som fångar in soptunnan på väg till Polen…
Efter två år med ständig renovering var det dags att njuta.
– Äntligen fick jag börja inreda och färgsätta!

Blandar New England med Mexico

Kattis inredning består av en mix av arvegods, loppisfynd, Ikea och modern design. Allmoge och amerikansk New England-stil blandas med 50-tal och prylar från Marocko. Det är tydligt att Katti har sinne för färg och komposition.
– Kreativiteten som kommer ur ett sånt här projekt har gett drivkraft och styrka. Det är väl det som har gjort att jag orkat dra i land hela renoveringsprojektet. Jag känner mig som en konstnär, fast i stället för att måla en tavla, så komponerar jag med föremål, färger och ljus.
Dessutom: Att ha möjligheten att åka från jobb och storstad till lugnet på Österlen är mödan värt.
– Det här är den totala friheten för mig, avslutar Katti, medan Cooper ligger bredvid och ser snygg ut i en skavd gammal korg.

Av Åsa Tidstrand Winberg Foto Gabriella Dahlman
Scroll to Top