Test: Kolgrillar med lock

Konsument

Test: Kolgrillar med lock

Vill du ha den där riktiga grillkänslan är det kol som gäller. Hus & Hem har testat åtta kolgrillar och konstaterar att de dyra är bäst.

• 7 juni, 2012

Så testade vi

Briketter av samma märke har använts på samtliga grillar och tänts enligt instruktion med hjälp av tändkub. Vi har grillat grönsaker, korvar och fläskkotlett i hel bit. Arbetshöjd är mätt från mark upp till grillgaller. Produkterna har bedömts utifrån kvalitet, kapacitet, funktioner, design samt prisvärde. Maxbetyg är 5.

Test: Kolgrillar med lock
Fabrikat/Modell: Nordic Season Richmond

Pris: 300 kr

Typ: Klotgrill

Grillyta: Rund, diam 45 cm

Arbetshöjd: 78 cm

Termometer: Nej

Omdöme: Rejält handtag för flytt av grillen. I övrigt enkel, såväl i utförande som funktion. Monteringsanvisning svår att förstå. Grillgallret inte heltäckande och smalare utrymme mellan spjälorna vore att föredra. Benen hindrar fullständig kontroll över bottenspjället. Trädetaljerna på handtaget glappar. Tveksam hållbarhet på plastfästet för hjulaxeln, ett sprack vid montering. Kort avstånd mellan galler och glödbädd gör att modellen passar bäst för direkt grillning.

Betyg 1–5: 2

Test: Kolgrillar med lock
Fabrikat/Modell: ÖoB Grillvagn Exklusiv

Pris: 400 kr

Typ: Grillvagn

Grillyta: Kvadrat, mått 40×40 cm

Arbetshöjd: 75 cm

Termometer: Nej

Omdöme: Tydliga brister i kvaliteten. Gallret höj- och sänkbart via spakar, men konstruktionen fungerar sämre än på andra grillar. Gallret fladdrar runt. Luckor på sidan av gallret gör att till exempel sparris lätt rullar ner på glöden. Svårtolkade monteringsbilder och misslyckade hålstansningar. Risk att man river sig på långa skruvar. Skruvar sticker in i grillskålen och stör vid justering av gallret. Kolavdelare saknas.

Betyg 1–5: 1

Test: Kolgrillar med lock
Fabrikat/Modell: Capere 34-8327

Pris: 700 kr

Typ: Klotgrill

Grillyta: Rund, diam 45 cm

Arbetshöjd: 72 cm

Termometer: Nej

Omdöme: Dyrare än de billigaste budgetalternativen, men en habil grill för den mindre grillfesten. Kapacitet samt kvalitet ger mycket för pengarna. Steget upp till de bästa grillarna är dock stort. Godkänd kvalitet på spjäll och handtag, dock saknas knogskydd och gummerad knopp på spjället. Askuppsamlingstallriken gör sitt jobb men en kopp hade varit att föredra.

Betyg 1–5: 3

Test: Kolgrillar med lock
Fabrikat/Modell: Nordic Season Montana

Pris: 800 kr

Typ: Grillstad

Grillyta: Rund, diam 52 cm

Arbetshöjd: 43 cm

Termometer: Nej

Omdöme: Locket består av ett stålnät som ska fånga livliga gnistor. Glödbädden kommer väldigt nära grillgallret. Verktyg för att lyfta bort det glödheta gallret medföljer. Välgjorda detaljer men svår att hålla ren och aska ur. Gallret har lucka för påfyllning av kol men tydlig position för gallret saknas vilket gör det instabilt. Skålen saknar hål för avrinning samt ventilation underifrån.

Betyg 1–5: 2

Test: Kolgrillar med lock
Fabrikat/Modell: Scandy Garden Klotgrill 57 Deluxe

Pris: 1 000 kr

Typ: Klotgrill

Grillyta: Rund, diam 57 cm

Arbetshöjd: 77 cm

Termometer: Ja

Omdöme: Visst tålamod krävs vid montering trots tydlig dokumentation. Stor och bra avställningsyta under grillen och gallret har bra passform i skålen. Andra delar, som handtag och ben, är inte så gedigna. Emaljfinishen tenderar att lossna runt skruvar. Ventilation i både lock och botten men toppventilen har en glipa. Avtagbar askuppsamlare. Tydliga grillzoner för indirekt grillning saknas.

Betyg 1–5: 3

Test: Kolgrillar med lock
Fabrikat/Modell: Grill Chef Grilltunna

Pris: 2 000 kr

Typ: Grilltunna med lock

Grillyta: 70×45 cm

Arbetshöjd: 85 cm

Termometer: Ja

Omdöme: En stor grill med lock som inbjuder till indirekt grillning. Konstruktionen påkostad och genomtänkt. Öppningsbar lucka duger för att raka ur aska, men utdragbar asklåda hade varit bättre. Bra avlastningsyta. Rejält handtag, men knogskydd saknas. Trippla löstagbara galler ger flexibel matlagning och underlättar påfyllnad av briketter. Fyra lägen för höjdpå kolbädden.Grillens breddger plats för olika värmezoner.

Betyg 1–5: 4

Test: Kolgrillar med lock
Fabrikat/Modell: Landmann Black Pearl 31342

Pris: 2 500 kr

Typ: Klotgrill

Grillyta: Rund, diam 57 cm

Arbetshöjd: 80 cm

Termometer: Ja

Omdöme: Funktionsrik, snygg grill med hög kapacitet. God kvalitet men handtagen kunde varit rejälare. Bra säkerhet med knogskydd. Gallret har smart handtagslösning med utstickande plasthandtag. Flera höjder för gallret men lite pusslande innan man hittar rätt läge. Fast redskapshållare. Mycket stort ask/ventilationstråg. Bottenplattan bågnar lätt och vatten och smuts riskerar att samlas.

Betyg 1–5: 4

Test: Kolgrillar med lock
Fabrikat/Modell: Weber One-Touch Premium special edition

Pris: 2 800 kr

Typ: Klotgrill

Grillyta: Rund, diam 57 cm

Arbetshöjd: 78 cm

Termometer: Ja

Omdöme: Dyr grill av hög kvalitet med bra funktion. Underrede och hjul ger inte samma påkostade känsla som resten. Med tanke på priset hade fler av tillbehören kunnat vara standard. Mycket bra galler med täta spjälor. Bra luckor för påfyllning av kol. Går inte att ändra höjd på galler eller kolbädd. Tydlig monteringsanvisning. Bra säkerhetsinformation samt grilltips. Knogskydd vid handtaget.

Betyg 1–5: 4

Med en kolgrill med lock kan du grilla på flera sätt. Kolet kan placeras på sidorna av grillen och maten i mitten. Med lockets hjälp reflekteras värmen för indirekta grillning Vill du snabbt grilla korv eller hamburgare rekommenderas direkt grillning med kolet rakt under maten.

Högt pris ger kvalitet

Det är inte svårt att montera en grill men det tar tid. Skräckexemplet är grillvagnar med
avlastningsbord. Finishen på de flesta grillarna i testet är snarlik med svart emaljliknande yta. På en del grillar lossnar det yttersta lagret när man drar åt skruvarna, vilket signalerar något om kvaliteten.
Kan man variera höjden på grillgallret är det ett plus, men lika viktigt är att påfyllning av mer kol kan göras enkelt.

De dyraste modellerna är bäst. Tre modeller får betyget fyra men den billigaste av dem är testets vinnare. Grilltunnan från Grill Chef ger dig stora möjligheter att lyckas med olika maträtter för flera personer. Capere är prisvärd medan de billigaste grillarna har tydliga brister. 

Av Anders Linder/Smartson
Scroll to Top