Personligt och snyggt i varje detalj

Hemma hos

Personligt och snyggt i varje detalj

En etikett på dörren som berättar att "Här bor Minna". Eller prinsessan-på-ärten-säng, komplett med ärta. Familjen Bååths hem är fullt av roliga överraskningar!

• 12 januari, 2012

Familjen Bååth

Här bor: Katrin och Robert Bååth, Minna, 6 år, och Flora, 2 år.
Jobbar med: Katrin är art director på reklambyrå och Robert är servicechef.
Huset: Arkitektritad enplansvilla byggd 1958.
Boyta: 155 kvm.

8 idéer för barnrummet

1. Pigga upp hyllan genom att tapetsera insidan.

2. Gör en Prinsessan-på-ärten-säng. Den här är gjord
av två sängar (90 cm), varav en är utdragssäng, men det går lika bra med en säng om du höjer upp den med hjälp av reglar. Utanpå sängarna monteras mdf-skivor som sängens långsidor.
För att skapa en illusion av många madrasser staplade
ovanpå varandra, klipp långa tygremsor som du fyller med stoppning och sedan häftar fast på skivorna med häftpistol, nerifrån och upp. Ärtan gör du av en golfboll som kläs
med grönt filttyg.
3. Sätt stickers – köpta eller sådana som du har gjort själv av vinylplast (läs mer på sid 114) – på väggen.
4. Häng upp teckningarna Låt barnens teckningar hänga i lampan som dekoration.
5. Beställ mini-kopior av klassiska möbler av en duktig möbelsnickare. Den här kopian av Thomas Sandells ”Pilaster”-hylla är förminskad till 70 procent av originalet.
6. Gör ett eget kök till barnen. Det här består av stommar från Ikea, spisplattor av vinyl, diskho av en gammal karott och en kran köpt på loppis. 
7. Gör en tavla av första bilderna på barnet, tagna med hjälp av ultraljud.

Personligt och snyggt i varje detalj
Hela familjen Bååth framför det vägghängda familjealbumet.
Personligt och snyggt i varje detalj
Tavlan har Katrin gjort genom att måla en plywood-skiva i knallrosa som hon sedan klistrat fast specialbeställda vinylbokstäver på. Skålar, Willys. Taklampor ”Manhattan”, Belysningsbolaget.
Personligt och snyggt i varje detalj
Vardagsrummet med infälld tv. Kuddar Svenskt tenn. Soffa specialbeställd från AZ Design. Soffbord, second hand.
Personligt och snyggt i varje detalj
Vuxensovrummet går i rogivande mörka toner. Rullgardin av tyg från Svenskt Tenn. Sänggaveln har Katrin och Robert ritat själva och låtit bygga hos en möbelsnickare.
Personligt och snyggt i varje detalj
Tack vare smart planering får man även plats med en gnutta vardagslyx! Katrin walk-in-closet har hon och Robert själva byggt med en vanlig 50-tals-skrubb som grundstomme.
Personligt och snyggt i varje detalj
Badrumsmöbler och spegelskåp från Ikea. Tvätten sorteras i märkta plastlådor.
Personligt och snyggt i varje detalj
Rådjur från Panduro. Grafiskt tryck gjort av Katrin.
Personligt och snyggt i varje detalj
Personligt och snyggt i varje detalj
Katrins senaste loppisfynd är ett gammalt arkivskåp. Skrivmaskinen är köpt på loppis och flaskorna är hopplock av olika second hand-fynd.
Personligt och snyggt i varje detalj
Floras rum. Pilasterhyllan är en exakt kopia, gjord i sjuttio procent av sin större förlaga. Det lilla köket har tillverkats av stommar från Ikea. Spisplattorna är gjorda av vinyl, diskhon består av en gammal karott och kranen är köpt på loppis. Alfabetet och hundtavla av Katrin. Frisyrspegel av Josefine Wahlström.
Personligt och snyggt i varje detalj
Prinsessan-på-ärten-sängen har klätts med tyg för att skapa illusionen av madrasser staplade på varandra. Trappstege ”Heaven”, Swedese. Bord och stolar, Ikea. Fjärilar, Panduro. Telefonhylla köpt på loppis. Ängeln i taget är egentligen en butiksexponering för ”Voodoo dolls” som Katrin tjatade till sig för att köpa.
Personligt och snyggt i varje detalj
Baksidans uteplats i solläge med murad grill väntar på att komma till användning.

Två trappor upp från gatuplan, ”sisådär femton minuters cykelväg från centrala Jönköping”, bor familjen Bååth i ett vitmålat hus byggt 1958. Huset har under de senaste tio åren genomgått en varsam totalförvandling med minst sagt personlig prägel, tack vare Katrin och Roberts imponerande förmåga att hitta på nya lösningar.

Resultatet av otaliga egenhändigt genomförda projekt har blivit ett varmt hem med gott om plats för både stora och små och med mängder av personliga detaljer och glada överraskningar. Förutom starka accentfärger är det uppfinningsrikedomen som lyser allra klarast i det 155 kvadratmeter stora huset vars förvandling sånär börjar närma sig slutet. Om det nu finns något sådant i en familj där skaparlusten och kreativiteten är ständigt närvarande. För i det här huset avlöser projekten varandra i en rasande fart.
– Robert och jag har känt varandra i evigheter, säger Katrin. Det är nog en av anledningarna till att vi jobbar väldigt bra tillsammans här hemma. Medan jag brinner mest för själva idén så tycker Robert att genomförandet är roligast. Det är en perfekt kombination när man ska renovera hus i all evighet!

Bevis på deras finfina samarbete ser man lite varstans i huset, till exempel i form av många fiffiga förvaringslösningar. Men Katrin är ändå den som är drivande när det gäller hemmet och dess inredning; en brokig men ändå harmonisk blandning av gammalt och nytt. Det är hon som förverkligar idéer när de dyker upp, som springer på loppis, bygger prinsessängar och producerar citattavlor och illustrationer som hon säljer på nätet. Allt samtidigt som hemlivet dokumenteras via hennes blogg, som uppdateras i stort sett dagligen. Kreativt kaos? Icke! I detta hem står pärmarna välordnat på rad.
Och allt detta hinner Katrin vid sidan av ett heltidsjobb som art director på en reklambyrå där starka idéer är ett måste och tempot ofta är uppskruvat. Man kan inte annat än undra var energin kommer ifrån.
– Jag mår helt enkelt så himla bra av att skapa! Jag trivs med att ha det fint och organiserat runt omkring mig och håller inte ordning för att jag måste, utan för att jag verkligen vill. Även om jag vet att det ibland går till överdrift, skrattar hon.

Att få tiden att räcka till alla projekt handlar också mycket om hur man prioriterar, tycker Katrin. Hon föredrar till exempel att sitta framför datorn, symaskinen eller i det kombinerade arbets- och pysselrummet tillsammans med barnen i stället för i soffan framför tv:n. Ofta tar hon tag i sina idéer på en gång i stället för att låta saker och ting bero, bara för att hon är så angelägen om att testa om det funkar. Även om det är svårt att tro så är det tydligen långt ifrån allt som blir en succé.

Vinylplasten däremot är en väl prövad favorit som återfinns lite varstans i hemmet: på duschflaskor, i badrumsfönstret och i flickornas rum där den också fyller en pedagogisk funktion. De vältypograferade etiketterna på pärmar, dörrhandtag, kläder och leksakslådor är ytterligare ett personligt signum för familjen Bååth som ser bokstäver både som estetik och bra verktyg för att skapa ordning och reda.
Nu ska familjen ta itu med källaren som ska få sig ett lyft med hjälp av färg, tapet och nya möbler. Näst på tur står en tvättstuga, med exemplarisk ordning på tvätten får man förmoda.

Av Louise Svensson Foto Krister Engström
Scroll to Top