”Fula saker stoppar upp skrivandet”

Hemma hos

”Fula saker stoppar upp skrivandet”

Deckarförfattaren Mons Kallentoft vill ha det snyggt omkring sig när han skriver – det märks. I lägenheten trängs designikonerna med storslagen samtidskonst. – Fula saker är mentalt slagg som stoppar upp skrivandet, säger han.

• 6 september, 2011

Namn: Mons Kallentoft.
Ålder: 43 år.
Bor: I lägenhet (före detta reklambyrå) i Stockholm.
Familj: Fru Karolina, barnen Karla, 8 år, och Nick, 5 år.
Aktuell: Med femte boken om Malin Fors, ”Den femte årstiden”.
Förebild: Som författare Cormac McCarthy och Walter Mosley, som människa har jag nog försökt gå min egen väg.

Vardagsrummet med soffa av Børge Mogensen. Pläd i råsilke från Bali. Bokhylla av Claesson Kovisto Rune. Golvlampa av Verner Panton, Louis Poulsen. Klassiska safaristolar och soffbord danskt femtiotal. Tjock-tv, Panasonic.
I arbetsrummet på nedervåningen står en dagbädd av Mies van de Rohe. Soffa från Materia. Pläd från Nepal. Golvlampa “Bumling”. Bord av Paul Kjaerholm. På väggen vid trappan en affisch för Mons första bok “Pesetas”.
Köksinredning från finska Saari, hos Petra Preisler. Vitvaror, Smeg. Sidobord, Ikea.På väggen inramade menyer från El Bulli.
Säng från Mio. Taklampa, Le Klint. Stor akvarell “Magic of Sexuality II”, av Fredrik Söderberg. Stol av Charles Eames. Röd lampa av Vico Magistretti.
Vitt sideboard med böcker, Ikea. På väggen konstverk i brons av Tom Bell.

Hur hamnade en grabb från Ljungsbro i en panglägenhet mitt i Stockholm?
– Tur och hårt medvetet arbete. En livslång känsla att drömmar inte bara är till för att drömmas utan att levas… I bostadssvängen gäller det att ta chansen när den kommer och inte vara rädd för att flytta och göra bra affärer.

Hur har ni tänkt när ni inredde lägenheten? Det är rätt mycket fin och dyr design?
– Inredningen har vuxit fram med åren. Både jag och min fru gillar rena, enkla former, som är fulländade i sitt slag. Och då får man leta i designhistorien. Hellre välja bort än att fylla hemmet med en massa prylar. Och så är konst mycket viktigt. Kan man köpa bra konst ger det karaktär som inget annat.

Skriver man bättre i en snygg lägenhet?
– Jag har ett kontor i anslutning till hemmet som är inrett i samma stil. Jag vill ha det estetiskt omkring mig när jag skriver, och kanske färgar det prosan. Stram inredning, stram prosa. Vem vet? Fula saker är mentalt slagg som stoppar upp skrivandet, helt säkert.

Någon inredningsdetalj som du och din fru inte är överens om?
– Krukväxter. Min fru vill ha, jag gillar inte. Vi har en hel del krukväxter… Barnen gillar färgad plast. Det gör kanske inte jag.

Och vad vill du bli av med?
– Tvättstugan, om man kan kalla den det, skulle behöva fixas till. Några element ska bytas ut, för att fönsterbrädor ska få plats.

Något du är extra nöjd med?
– All konst. Och så att jag tycker vårt hem ser väldigt samtida ut, trots att många av möblerna har fyrtio, femtio år på nacken. Original med patina ger en skön känsla.

Hur började konstintresset?
– Samtidskonsten har alltid inspirerat mig i mitt skrivande. Jag såg Francis Bacon på Tate i London som sjuttonåring och insåg att livets skönhet kunde finnas i det brutala. All min konst speglar mitt eget skrivande, i metod och innehåll. Konst är poesi och konstruktion i förening, precis som en bra deckare. Jag har en liten serigrafi av Bacon hemma som jag ser på och som påminner mig om vad mitt arbete handlar om.

Berätta om favoritkonstverket!
– Det är en stor målning av Martin Wickström som heter ”Cool pool”. Vi hade pool när jag växte upp, som pappa grävt själv. Målningen föreställer två pooler långt borta, en i Asien och en i Los Angeles. Den påminner om mitt eget livs båge, stora avstånd, men ändå märkligt nära. Sublimt, som sagt.

Men din hjältinna Malin Fors har inget större designintresse? Vore det inte kul att name-droppa lite designnamn i böckerna?
– Om det passar. Jag är slav under berättelserna. I ”Höstoffer” finns det scener hemma hos en konstsamlare, då kunde jag name-droppa mina samtida favoriter. Det var kul!

Annars är du väl nästan lite snobb när det gäller mat, vin, design… eller? Hur kommer det sig?
– Snobb är jag nog. Absolut så. Jag gillar att göra medvetna estetiska val. Och det kommer från författarrollen som är en konstnärsroll och allt en konstnär gör är att göra estetiska val. Allt för att skapa något så bärkraftigt som möjligt. Det går igen i allt i livet.

Så den där gamla tjock-tv:n i hörnet – när ryker den?
– När den går sönder. Är totalt teknikointresserad. Den åkte nyligen i golvet, men höll till hela familjens förvåning. Den tv:n har tio liv. Minst.

Av Daniela Sylvan Foto Peter Phillips
Scroll to Top