Växthuset som blev spa

Trädgård

Växthuset som blev spa

Tänk att få glida ner i ett varmt väldoftande bad. Vila huvudet på en mjuk rullkudde och vända blicken uppåt – mot den djupt sammetsblå stjärnhimlen! Det blev verklighet för Sara och Mats.

• 10 augusti, 2011

Växthuset som blev spa
Inredningen i vitt och grått är rofylld. Badkaret byggdes in med stående panel målad i samma ton som karet. Pall från Ikea. Spegel från Indiska. På den har Sara monterat en ljushållare.
Växthuset som blev spa
Kudden är en färdigköpt s k pöl som Sara sytt fast band på. På väggen hänger tvagningsredskap köpta i hälsokostbutik.
Växthuset som blev spa
Väggarna är målade med vit utegrund, ”91 aqua”, från Flügger. Träsoffan, från Jysk, mjukas upp med ett par fårskinn. Bricka från Boda Nova. Tekopp av keramiker Calle Forsberg.

Familjen Malmström-Olsens glashus är enbart till för njutning. Här badar de under stjärnklar himmel, fikar eller läser. En liten krukodling med grönsaker förstärker också känslan av oas.
 

Idén till huset föddes ur ett växthus som var för litet för optimalt odlande och behovet av att låta trädgården sluta i något mer intressant än ett plank. Ett standardväxthus med tillräcklig volym tyckte Sara och Mats blev för högt så de bestämde sig för att bygga ett själva.
– Under pågående bygge, som pågick i extrem värme, kom jag att tänka på badkaret som funnits i mitt barndomshem och som min far sparat åt eftervärlden. Ljusgrått och helt otrendigt på 70-talet. Så fort den minnesbilden dök upp i huvudet växlade vårt växthusbygge in på hemmaspaspåret i stället, berättar Sara.
 

Glashuset är hennes och maken Mats gemensamma verk. Sara skissade fram form och utseende och utgick från storleken på glasen i det gamla växthuset. Mats, som är snickare, gjorde ramverket i trä till väggar och tak. Utvändigt målades träet i en ljust blågrå ton, invändigt hölls allt i vitt. Underlaget är stora betongplattor och på dem ligger ett trägolv för mjukare känsla.

Fyra meter brett och tre meter djupt blev det. Glastaket i samma konstruktion som väggarna sluttar lätt. Två väggar är av råspont för att skydda mot insyn. En pardörr vetter mot trädgården och för att säkra ventilationsbehovet finns även en knappt synlig dörr i den bakre råspontväggen.
– Det allra första badet var rent euforiskt, minns Sara. Det kändes precis så underbart som vi föreställt oss att bada med fri sikt mot en stjärnklar kvällshimmel och med många tända ljus som förstärkte stämningen.
 

Både hon och Mats är hängivna badare och tillbringar många sommarkvällar i glashuset. Det är också ett skönt krypin under lite svalare sommardagar och en bra bit in på hösten.

Av Bitte Nord Foto Martin Olson
Scroll to Top