Agnetas orangeri

Trädgård

Agnetas orangeri

– Jag älskar känslan av att vara ute fast jag är inne. Alla människor borde få ha ett glashus att äta, sova och ta ett glas whisky i, säger Agneta.

• 10 augusti, 2011

Agnetas orangeri
Hyllor i zink till vårens förodling. Gurkplantorna står i gummikorgar från Byhuset. Solstol ”Dondolina”, från Home Structures. Brickbord, Nola. Radio ”Pal”, Tivoli Audio. Hyllor och kuddar, Ikea. Sopborste, Iris hantverk.
Agnetas orangeri
Den stora skjutdörren raderar gränsen mellan ute och inne.

Huset ligger 10 meter från familjens boningshus på Rödön i Jämtland. Men trots att det ligger så nära, är det en plats lite vid sidan av vardagen för Agneta Enzell som både bor och arbetar hemma på sin gård.
– Vi är ju här hela somrarna så orangeriet kom till för att det behövdes ett ställe att få dra sig tillbaka på. Ett surrogat för ett sommarhus helt enkelt!
 

Det är Agneta själv som ritat det 24 kvadratmeter stora huset. Det har fått en stram modern stil som kontrast till familjens traditionella gamla Jämtlandshus.
– Antingen försöker man göra något i stil med boningshuset, eller något helt annorlunda. Inget mitt emellan, säger Agneta.

 

Tre av väggarna i det svartmålade huset består av fönsterdörrar eller fönster. Skjutdörrar i glas öppnar väggen mot det generösa trädäcket som byggts runtom huset.
– Man är ute fast man är inne. Det är perfekt att sitta här och höra hur det regnar på sommaren.

 

Här kan Agneta börja påta med sina salladsfröer och blomodlingar redan i april, maj. Det har visat sig att växterna verkligen trivs i det ljusa orangeriet.
– Dels är det de stora fönstren och att vi målat väggarna med obruten vit färg. Men det beror nog också på att temperaturen är bra härinne. Många växthus med glas- eller plasttak blir faktiskt alldeles för varma på sommaren.

 

Och det är inte bara växter som trivs här.
– Vi äter ofta middag härute. Det blir på ett helt annat sätt än inne i huset, trots att det bara ligger några meter bort.
 

De jämtländska sommarkvällarna kan vara ganska kalla och i stället för att gå inomhus, går man in i orangeriets värme.
– Huset är byggt på en gjuten cementplatta som absorberar och håller kvar värme ett bra tag.
 

Att ha vatten både inne i orangeriet och utanför är en annan fördel, tycker Agneta.
– Det gör det enkelt att vattna och kanske ta sig en kopp te när man känner för det.
 

Agneta vill varken kalla sitt hus för växthus eller jättebod.
– Nej, det är ett oraaaangeri! Det låter lika häftigt som det är. 

Text Nina Sederholm Foto Sandra Pettersson
Scroll to Top