Fräscha upp fynden

Inredning

Fräscha upp fynden

Många loppisfynd har ett långt liv bakom sig och vill man laga dem eller bara fräscha upp dem finns det flera enkla knep. Återanvändarproffset Ida Magntorn, författare till "Loppisboken", delar med sig av sina experttips.

• 18 juli, 2011

I sommar spanar Ida efter…

Fräscha upp fynden

 

  • Blommiga koppar – det kan man aldrig få för många av. De är också lätta att blanda med varandra och ger en härlig somrig känsla på tårtkalaset.
  • Gamla lampskärmar – men de börjar redan bli svårare att få tag i. Ta av det slitna tyget och linda stommen med ett vackert band, det blir superfint.
  • Grytlappar och spetsdukar – de är enkla att förvandla. Flera små grytlappar kan bli en fin kudde, spetsdukarna kan man också sy ihop till en löpare eller större duk. 

Fräscha upp fynden

– Hej, jag har köpt ett par gamla tekoppar, men de har en ful tråkig beläggning. Finns det något sätt att bli av med dem?
Tekoppar med fläckar kan gnidas med lite salt och vatten. Är det en hel tekanna kan du fylla den med hett vatten och cirka 1 dl salt och sedan låta stå över natten.

 

– Jag har köpt gammalt fint glas på auktion. Vågar jag diska dem i maskinen?
Jag skulle i möjligaste mån undvika diskmaskinen. Glasen kan få mjölkiga fällningar som är svåra att få bort. Diska för hand och häll lite ättika i sköljvattnet för att få extra glans.

 

– Min vackra glaskaraff har en ful beläggning på botten som jag inte kommer åt att få bort? Har du någon bra idé?
Täck botten med lite ättika. Häll i karaffen och låt stå ett par timmar. Fungerar det inte så pröva med finkornig sand, typ akvariesand, som du blandar med lite ättika. Skaka om rejält, i bästa fall river sanden med sig beläggningen.

 

– Jag har läst att man kan göra rent gamla vaser med hjälp av tidningspapper? Hur fungerar det?
Det är ett riktigt gammalt husmorsknep! Riv bitar av tidningspapper och lägg i vasen. Fyll på med kallt vatten och skaka tills vasen blir ren.

 

– Går det att få bort bruna fläckar på mitt gamla porslin? Det känns lite ofräscht att äta på fläckiga tallrikar.
Bruna fläckar kan bero på att porslinet värmts i för hög temperatur eller att glasyren har spruckit och missfärgningar av mat trängt ner i porslinet. Prova att bleka det genom att lägga det i vatten med en skvätt ammoniak. Undvik att diska gammalt porslin med fin dekor i maskinen. Särskilt gulddekor försvinner snabbt.

– Det saknas en liten flisa på mitt fina serveringsfat. Hur ska jag göra, går det att laga, eller får det vara en del av charmen? Det är vitt med gulddekor.
Det är svårt att laga på egen hand. Mitt tips att försiktigt slipa ner själva "såret" så att det får en lite mjukare yta och inte ser så nytt ut.

 

– Mitt gamla Höganäskrus har gått mitt itu – är det någon idé att limma?
Absolut – allt som man inte ska äta ur går utmärkt att limma. Använd antingen silikon, som också fyller ut själva sprickan lite grann, eller ett starkt tvåkomponentslim. Glöm inte att rengöra ytorna med T-röd först. Själv har jag till exempel en gammal soppterrin som jag limmat ihop – den fungerar nu som en väldigt vacker blomvas.

Av Anna Liljeberg
Scroll to Top