Uppdaterad skånelänga

Hemma hos

Uppdaterad skånelänga

Julia och Peter föll direkt för den moderna skånelängan med utsikt över Hanöbukten. Den utsuddade gränsen mellan inne och ute ger fritidshuset en härlig rymd och ljus.

• 11 juli, 2011

Här bor

Uppdaterad skånelänga

 

Namn: Julia Ahlberg och Peter Nilsson med barnen Felix, 5 år, och Hugo, 2 år.
Jobbar med: Julia är frilansande inredare och Peter, varuhuschef på Ikea.
Huset: Huset på 95 kvm är en modern skånelänga byggd 2001, i Södra Mellby på Österlen.
Trädgård: Tomten på 2 000 kvm är planerad av Fredrik Almlöf Arkitektur & Form tillsammans med Julia och Peter.

Uppdaterad skånelänga
Uppdaterad skånelänga
Felix och Hugos härliga sandlåda är 4×5,5 m! Trädäcket är byggt av sibiriskt lärkträ med räcke av gråmålat armeringsjärn i färgen NCS S-3000 N.
Uppdaterad skånelänga
Bord, Room. Stolar, second hand från vänner.
Uppdaterad skånelänga
Trappan tillverkad av den lokala bysmeden.Fondvägg i blå nyans, NCS S 1020-B. Barnstol ”Tripp Trapp”, Stokke.
Uppdaterad skånelänga
Skrivbord ”Bermuda Desk”, Asplund. Stol ”Jules”, Ikea.
Uppdaterad skånelänga
Stora fönster förstärker kontakten mellan ute och inne. Soffa/beanbag ”Bob” och soffbord ”She”, David Design. Matta ”Moss”, Kasthall. Fotpall från souken i Marrakech i Marocko. Fåtölj ”Harbro”, Ikea. Textil ”Satula”, Marimekko. Gungkanin, Playsam.
Uppdaterad skånelänga
Tavla från Revolutionsmuséet i Moskva. Glassamling, arvegods och loppis. Sideboard, Ikea.Kuddar, Urban Living.
Uppdaterad skånelänga
En dansk järnsspis från 60-talet som är renoverad av tidigare ägaren.
Uppdaterad skånelänga
Barnen Hugo ochFelix delar rum. Säng ”Vikare”, snurrstol ”Lömsk”, sängbord ”PS”, Ikea. Spis, Brio.
Uppdaterad skånelänga
Sovloftet är stort och rymligt med runda fönster ovanför sängen. Matta ”Berber” och sänglampor ”PS”, Ikea. Fotolitografier av Rebecka Ryberg Skött. Pläd från souken i Marrakech. Fondvägg i färg ”Antrasit 4” från Lim & Handtryck.
Uppdaterad skånelänga
Badrum med badkar och fönster med utsikt över trädgården. Badrumsinredning från Ikea.
Uppdaterad skånelänga
Fasaden är putsad och vitslammad. Bord och stolar på trädäcket, ”Fermob”, Urban Living.
Uppdaterad skånelänga
Uteduschen används från maj till oktober. Plattorna i duschen är av finslipad indisk kalksten ”Oliv”, från Stiltje. Bambupall, Ikea. Duschdraperistång och tvättställning av varmförzinkat järn.
Uppdaterad skånelänga
Uppdaterad skånelänga
Längst ner på den sluttande tomten fick familjen plats med en stor matplats med ett utekök. Köket under skyddande tak, har rinnande vatten och kokplattor. Trappan till uteplatsen är byggd av Peter och hans pappa. Möbler och parasoll, Ikea.
Uppdaterad skånelänga
Den moderna skånelängan på 95 kvm har en öppen planlösning. Huset är ritat av arkitekt Jonas Olsson, i dag White Arkitekter. På nedervåningen finns ett stort allrum med kök, matrum och vardagsrum där glas-partierna kan dras åt sidan mot uteplatsen.

Utlandssvenskarna Julia och Peter längtade hem till sommar-Sverige och föll direkt för fritidshuset i byn Södra Mellby, högt upp i en sluttande äppeldal med utsikt över Kivikbukten. Hav, hav, hav och en underskön bokskog så långt ögat ser. Cykel är allt som behövs för att ta sig ner till nationalparken Stenshuvud med milsvida sandstränder.

En förutsättning för köpet var att huset skulle vara enkelt och lättskött för att slippa alla måsten under semestern. Familjen som bott mycket utomlands ville ha ett kravfritt sommarliv där man är lika mycket ute som inne.

Den moderna skånelängan är ett hem för umgänge. Huset har en funktionell och öppen planlösning där allrummet på 65 kvadratmeter med kök och vardagsrum är en välkomnande plats för både matlagning och sällskapsliv. Den öppna spisen mitt i rummet är en naturlig samlingsplats för familjen. Bakom köket finns barnens sovrum och ett badrum. En trappa upp på loftet har föräldrarna sin privata del. För att ta till vara ljuset och rymden går taket ända upp till nock.

En väl tilltagen altan sträcker sig runt tre av husets sidor. Under den varma årstiden kan glaspartierna mot uteplatsen dras åt sidan och på så sätt skapas ett ännu större rum, som gjort för både frukost och grillkvällar.

För att få den branta tomten användbar skrev familjen upp fyra projekt på sin önskelista när de flyttade in: en stor sandlåda och en gräsmatta där barnen kan spela fotboll, en utedusch för sandiga strandfötter och en utematplats med rejält utrymme.

Vad är det bästa med huset?
– Ljuset! Det är liggande fönster runt hela huskroppen och man har direktkontakt med trädgården var man än är, ja det är det bästa, säger Julia.
– Läget! Huset ligger i en sluttning med utsikt över havet. Hela sommaren är vi här och så fort vi kan och har möjlighet åker vi hit, även på julen, säger Peter.

Fördelar och nackdelar med öppen planlösning?
– Fördelen är att rummet känns luftigt och rymligt och att man hela tiden har uppsikt över barnen. Nackdelen är att allting man säger hörs i huset. När man har små barn och de ska lägga sig hör de oss och vill vara uppe, säger Julia.

Hur tänkte ni när ni planerade tomten?
– När vi flyttade in var tomten en brant backe med nässlor. För att få den sluttande marken mer användbar anlitade vi trädgårdsarkitekten Fredrik Almlöf, som tillsammans med oss planerade och delade in trädgården i olika rum, säger Julia.
– Vi bestämde oss för att anlägga en gräsmatta nedanför huset med hjälp av betongfundament som skapar en plan yta. Resten av tomten består av lättskött ängsgräs som vi klipper på våren och hösten. Vid sidan av huset gjordes en riktigt stor sandlåda på 4×7 meter till barnen Felix och Hugo.

Och så byggde ni en utedusch?
– Ja det är det bästa vi gjort, duschen används från maj till oktober, säger Peter. Där kan sandiga strandfötter sköljas av när man varit vid havet och badat och det är härligt att duscha även när det regnar. För att inte riskera att ledningarna fryser stängs vattnet av varje vinter.
– På baksidan av duschväggen satte vi upp en tvättställning gjord av varmförzinkat järn med en tvättlina mellan.

Varför ytterligare en uteplats med kök?
– Återigen ville vi ha så flexibelt uteliv som möjligt. Vi har rest en del och sett fantastiska uteplatslösningar och ville testa själva. Trädäcket vid huset är inte tillräckligt stort om man vill ha fester. Här kan vi grilla och samtidigt ha tillgång till vatten, säger Julia.

En skyddande vägg i lecablock murades på en betongplatta och så drogs el i väggen för belysning. Från väggens mitt går en murad disk med vask som avskiljer köksdelen från matplatsen. Trappan har Peter och hans pappa byggt, det liknar någonting mellan en brygga och en trappa som binder ihop hela tomten.

Viktigast att tänka på när man letar fritidshus?
– När man bor på liten ytan vill man inte ha allt framme. Har man barn är det viktigt att man kan stuva undan grejer, säger Julia.
– Skulle vi kunna ändra på något så är det förvaringsmöjligheterna, hur litet hus man än bygger så är det viktigt att tänka på möjligheter till förvaring.

Familjens favoritplatser?
– Jag gillar att laga mat så köket med den härliga utsikten är min favorit, säger Julia.
– Uteduschen är det bästa vi gjort, konstaterar Peter.
– Den stora soffan i allrummet och sandlådan är bäst, tycker barnen Felix och Hugo.

Av Josefin Lundgren och Julia Ahlberg Text Ann-Kristin Rönnerbäck Foto Johan Lindvall
Scroll to Top