Enkelt, lantligt och modernt

Hemma hos

Enkelt, lantligt och modernt

När Sigbrit och Mats skulle modernisera köket i skärgårdsstugan var det viktigaste att inte tappa bort den enkla lantliga känslan.

• 11 juli, 2011

Inredaren Sigbrits tankar

  • Moderniseringen av köket gjordes med målet att så långt möjligt behålla den ursprungligt lantliga känslan.
  • De moderna svarta skåpen valdes för att harmoniera med järnspisen.
  • Överskåpens slitna pasteller stämmer med den gamla tapeten.
  • Den rostfria spisen blev en uppkäftig detalj, som understryker skönheten i det gamla.

Enkelt, lantligt och modernt
Under 30 år hade Sigbrit och Mats bara el indragen i stugan. Nu är köket renoverat och de passade också på att bygga till ett litet duschrum. Vackert slitna överskåp, Raja. Underskåp, porslinshoar och armatur, Ikea. Spis från Gorenje.
Enkelt, lantligt och modernt
Många världar förenas. Långväga skåp från Indien, Raja. Lampa och emaljburkar från en sydfransk marknad. Kannor köpta i Köpenhamn och spetsen i skåpet i Frankrike.
Enkelt, lantligt och modernt
Den gamla skänken har haft sin plats sedan huset byggdes. Trasmattor, Ikea. ”Café”-skylt, Magasinet i Waxholm.
Enkelt, lantligt och modernt
Tapeter och skurgolv fick vara kvar för att köket fortfarande skulle stämma med resten av huset. Så även det gamla skåpet i pärlspont med zinkplåt på.
Enkelt, lantligt och modernt
Köket i det lilla sommarhuset är 12 kvm.
Enkelt, lantligt och modernt

Sigbrit och Mats köpte sommarhus på en skärgårdsö i Roslagen för runt 30 år sedan. En typisk röd stuga från 1920. När de flyttade in fanns el indragen och ett tvättställ med kallvatten i hallen.
– Vi köpte en bänkspis och ett begagnat kylskåp, som inte fick plats i köket utan placerades i källaren. För övrigt fick allt förbli som det var – en skön kontrast till det stressiga storstadslivet.

Men var sak har sin tid, och det blev tröttsamt i längden att koka och bära vatten, speciellt när det var många i huset. Och att hämta mat i kylskåpet nere i källaren kändes inte längre som någon hit.
– Dags alltså för renovering. Husets enhetliga färgsättning och lantliga känsla ville vi behålla. Därför sparade vi allt som kunde sparas vid moderniseringen, berättar Sigbrit.

De drog in vatten i köket och en varmvattenberedare fick sin plats i en påbyggnad på husets baksida. All köks-inredning revs ut och de nya underskåpen blev släta, svarta med svarta beslag för att harmoniera med den gamla vedspisen. För att undvika standardkänsla valdes helt annorlunda överskåp, gamla slitna skåp från Indien i olika färgtoner, som stämde bra med tapeten.


Dubbla stora diskhoar
av porslin blev ett rejält lyft. Och med olika tillbehör som rostfri sil/torkställ och stor skärbräda ökade även arbetsytan.
– För att nya spisen och kyl-frysen inte skulle dominera köket valde vi den nätta bredden 50 centimeter på båda. Spisen var en riktig läckerbit och en lite främmande, modern fågel, men den gav liv åt det hela. Vi ville ju verkligen inte att köket skulle kännas museiaktigt.

Tapeter, paneler och skurgolv behöll de. Den gamla skänken och ett fast pärlspontskåp står också kvar medan ett slagbord fick flytta in i rummet intill. Med ett mindre runt bord blev köket betydligt luftigare, och platsen vid spis och diskbänk mer lättillgänglig.
– Bordsskivan var helt förstörd, men på den målade vi diagonala rutor i vitt och grått med hjälp av målartejp och vattenlöslig lackfärg.


Eftersom tapeterna sparades
stämde befintliga möbler och småprylar fortfarande väl in i stilen. Nya mattor och gardiner i bomullsvoile blev bara en fräsch komplettering.
– I stan är varmvattnet en självklarhet men här kändes det otroligt lyxigt att ha vatten, till och med varmt, i köket. Att laga mat på en bra spis med råvarorna inom räckhåll var inte heller så dumt. Och lyckligtvis har köket kvar sin lite slitna och lantliga sommarkänsla.

Av Sigbrit Kvarning Foto Kent Billeqvist
Scroll to Top