Charmigt kök med rottingstolar, vita pärlspontpaneler och blå accenter.

Hemma hos

Lata dagar i soldattorpet

I dag är det gamla soldattorpet en plats för återhämtning och inspiration, inrett med naturlig känsla och som gjort för barfotaliv.

• 13 juni, 2011

Lata dagar i soldattorpet
Torpet är målat i Falu rödfärg och har vita knutar och fönsterbågar. I de klassiska solstolarna ligger mjuka trasmattor.
Lata dagar i soldattorpet
I förstugan har Michael snickrat ett enkelt och praktiskt hyllsystem för förvaring av allt från stövlar till överkast.
Lata dagar i soldattorpet
I köket har Michael låtit timmerväggen synas ovanför den påspikade vita panelen. Förvaringen under köksbänken döljs bakom fräscht blåvitt tyg. Bordet är ärvt. Runtom står klassiska s k kaféstolar ”LC”. Taklampa från Ikea. På golvet ligger trasmattor i blå toner. Kannor och porslin står på öppna konsolhyllor.
Lata dagar i soldattorpet
Järnspisen är återställd i sitt gamla skick. Vintertid håller den nästan hela huset varmt.
Lata dagar i soldattorpet
Vardagsrummet på övervåningen är öppet till nock och här kan man koppla av i hängmattan eller sjunka ner i soffan. Soffbord ”Warf Table”, Casa Shop. Ett takfönster släpper in extra ljus.
Lata dagar i soldattorpet
I andra änden av övervåningen ligger sovrummet. En gammal kista fungerar som sängbord. Överkast och lampa från Ikea. Pallar Casa Shop.
Lata dagar i soldattorpet
Gästrummet är ljust och enkelt inrett. När ingen bor där använder Michael rummet som arbets- och läsrum. Sängen används också som soffa. Handgjord träpall, Casa Shop.
Lata dagar i soldattorpet
En Sverigekarta står lutad mot väggen i Michaels läshörna. Vilstol från Ikea, utgången.
Lata dagar i soldattorpet
Här sitter Michael gärna och tecknar. Skrivbordet fanns i huset och får behålla sin slitna patina.
Lata dagar i soldattorpet
När Michael knackade fram de gamla timmerväggarna hittade han detta gamla lock till en kakaoburk högt uppe vid taket i en kökshörna.
Lata dagar i soldattorpet
Vilda blommor i ett krus och en emaljskål fylld med hallon.
Lata dagar i soldattorpet
Den totala boytan är ca 92 kvm, fördelade på två plan.

För 15 år sedan köpte Michael Stokkeby ett 100 år gammalt soldattorp i Rävemåla i Småland. Det ligger 500 meter in i skogen från stora vägen och är naturligtvis byggt av lokalt fällt timmer. Som sig bör är torpet också rödmålat och har vita knutar. Insidan renoverades på 70-talet. Tidigare ägare satte då in nedsänkta innertak och plattor på väggarna. Köket blev också moderniserat efter tidens stil och standard. När Michael började skala bort lagren fann han till sin glädje vackra timmerväggar och rejäla takbjälkar.

I köket och på övervåningen lämnade han hela eller delar av timmerväggarna orörda. Övervåningen är nu öppen upp till nock och det råa timret och takbjälkarna skapar stämning och charm. Däruppe finns heller inga innerväggar utan vardagsrum och sovrum ligger i var sin ända, med den gamla skorstensstocken mellan.
 

Köket på nedervåningen var nog det som tog mest kraft att renovera tillbaka till sitt ursprung. Halvvägs upp på väggarna och i taket sitter vitmålad pärlspont. Den gamla järnspisen är återställd i sitt ursprungliga skick och värmer nu både maten och huset. Och hela hörnet runt spisen har fräschats upp med vit puts. Rummen på nedervåningen har vitmålad pärlspont på väggar och i tak och golvbrädorna är också vita. Alla hyllor har Michael satt ihop av enkla brädor på konsoler, från Ikea, som han målat vita.

När det gäller inredningen i torpet var det viktigt för Michael att den skulle vara enkel och andas sommarhus. På golven ligger trasmattor, möblerna är gamla och ofta lite slitna eller nya av obehandlat grovhugget trä. Nästan varje hörn i huset är inrett för avkoppling. Det kan vara en skön soffa, en säng, en hängmatta, en vilstol. Vitsen med ett sommarhus är ju att man ska vila ut och hämta nya krafter. Och efter bara ett par timmars bilresa från storstaden är Michael Stokkeby framme vid sin småländska torpidyll och kan glömma vardagsslitet i storstan. Det ensliga läget i skogen har blivit den perfekta platsen för återhämtning och inspiration!

 

Av Pernille En och Jens With
Scroll to Top