Isabelle McAllisters bästa tips för att fixa barnrummet

Inredning

Isabelle McAllisters bästa tips för att fixa barnrummet

Utgå från barnets intressen behov – inte din egen smak – när du inreder barnrummet, råder inredaren och programledaren Isabelle McAllister.

• 4 maj, 2011

Fakta

Namn: Isabelle McAllister.

Ålder: 34 år.

Familj: Maken Erik, dottern Della, 4 år, och sonen Beppe, 1 år.

Bor: I en lägenhet på Södermalm, Stockholm.

Aktuell: Med nya inspelningar av barnprogrammet ”Fixa rummet”, SVTB.

Isabelle McAllisters bästa tips för att fixa barnrummet
Ofta inreder föräldrar efter vad de själva tycker är snyggt, men det är ju ändå barnen som ska vara i barnrummet mest.
Isabelle McAllisters bästa tips för att fixa barnrummet
Della har en myshörna i sitt rum.
Isabelle McAllisters bästa tips för att fixa barnrummet
Satsa på second hand. Att köpa de galnaste barnmöblerna är oftast bara dyrt och onödigt. Här fungerar enkla, ommålade bananlådor som smart förvaring på väggen.
Isabelle McAllisters bästa tips för att fixa barnrummet
Isabelle Mc Allister tycker att barnen ska få vara med och inreda sina rum.

1. Låt barnen vara med

Ofta inreder föräldrar efter vad de själva tycker är snyggt, men det är ju ändå barnen som ska vara i barnrummet mest. Visst, barn är ombytliga, men har lilla Olle en rosa period: Måla en fondvägg i den färgen. Fondväggar är lätta att göra om när smaken förändras. Eller låt barnen få ha någon möbel som de får klistra och måla på som de vill. Barn älskar att få vara kreativa!

2. Satsa på second hand

Att köpa de galnaste barnmöblerna är oftast bara dyrt och onödigt. Det är smartare att köpa en ordentlig möbel som kan hänga med ett tag i stället. Till exempel ett rejält soffbord som man målar om i den färg man önskar, när man vill. Möblera smart också. Ofta tycker man att det ska finnas ett skrivbord i skolbarnens rum men om de hellre sitter och gör läxorna vid köksbordet kan man ha den ytan till något annat.

3. Effektiv förvaring

Förvaringen i barnrum är något man aldrig blir riktigt klok på. Men jag brukar försöka hitta ett ställe i rummet som jag kan koncentrera förvaringen till. Kanske flera låga byråer på rad eller garderober som täcker större delen av en vägg. Men mycket handlar om att rensa ut. Ha några hinkar med leksaker på vinden som får rotera så känns leksakerna hela tiden nya.

4. Rum för rörelseglädje

Man brukar säga att inredningen lätt blir tråkig om man möblerar längs väggarna. Men i barnrummet tycker jag tvärtom att det är en bra idé, så att barnen får lite ytor att röra sig på. Vi har ringar i taket som Della har hängt i sedan hon var två år och de är alltid en hit när andra hälsar på. Klätterväggar är också kul och uppmuntrar till fysisk aktivitet.

5. Smart dekoration

Jag gillar permanenta lösningar som ändå är lätta att förändra. Som stålklädnypor i snören på väggarna där man sätter fast foton, affischer, små gosedjur och annat man tycker om. Eller en tavelvägg som man byter motiven i när man har lust. Skoltavelfärg är också superpoppis. Måla på till exempel bord eller väggar så är det fritt fram för barnen att dekorera nytt varje dag.

Av Liselotte Lundström Foto Peter Phillips
Scroll to Top