Lågenergilampor – så hittar du rätt i djungeln

Inredning

Lågenergilampor – så hittar du rätt i djungeln

60 watt eller 741 lumen? De nya lågenergilamporna är inte lätta att förstå sig på. Ny och mer utförlig information på förpackningen ska hjälpa oss att välja.

• 24 februari, 2011

Jämför färgtemperaturen

Stearinljus: 2 000 K

Glödlampa: 2 700 K

Halogenlampa: 3 000 K

Lysrör: 2 700–6 500 K

Solljus mitt på dagen: 5 500 K

Källa: Energimyndigheten

Lågenergilampor – så hittar du rätt i djungeln

1. Så fort tänds lampan

En symbol anger hur länge man måste vänta innan lampan tänds. Det är viktigt när det gäller lågenergilampor, eftersom de kan ha mycket varierande tändningstid. Lågenergilampor som tänder på mindre än en sekund får kallas snabbtändande. LED och halogenlampor har inte det här problemet. De slås på direkt, precis som en vanlig glödlampa.

2. Koll på ljusflödet

Tidigare räckte det med att hålla reda på hur många watt som behövdes när man valde lampa. Vi tenderar att tänka på samma sätt i dag, men eftersom de nya ljuskällorna bygger på olika tekniker är de svåra att jämföra. Ett sätt är att mäta ljusflödet. Då används enheten lumen (lm). På förpackningen anges hur många watt som ungefär motsvaras av det antal lumen som lampan ger.

3. Varmt eller kallt ljus

Vi nordbor brukar trivas bäst med varmvitt ljus, till skillnad från våra EU-grannar i södra Europa som är mer vana vid kallt lysrörsljus. En lampas färgtemperatur mäts i Kelvin (K). Ju lägre värde, desto varmare ljus. De flesta svenskar brukar föredra lampor med samma färgtemperatur som en glödlampa, vilket är runt 2 700 K. En läslampa kan gott ha ett kallare ljus, uppåt 4 000 K. Man får inte heller glömma bort färgåtergivningen. Den mäts i en enhet, Ra, som anger ljusets förmåga att återge färger på ett naturligt sätt. Exempelvis kan fel färgåtergivning få en läcker maträtt att se grå ut. Dagsljus har Ra=100, och för allmänbelysning ska Ra helst inte vara under 80.

4. Passar i bastun?

Det finns fler viktiga aspekter på hur lampan fungerar som numera går att hitta på etiketten. Där står om lampan är dimbar och om den tål varma miljöer (som en bastu) eller kan användas utomhus. För lågenergilampor finns angivet hur mycket kvicksilver de innehåller.

5. Lång hållbarhet

De nya lamporna är dyrare än de gamla, men förväntas hålla väldigt mycket längre. De flesta LED-lampor är märkta med en hållbarhet på minst 25 år. Därför är det viktigt att spara kvittot. Enligt konsumentköplagen har man tre års reklamationsfrist vid fel som kan antas vara ursprungliga.

Av Maria Blom Foto Ester Sorri
Scroll to Top