5 steg till din egen braskamin

Konsument

5 steg till din egen braskamin

Vem drömmer inte om vintermys framför brasan? Här får du veta vad du bör tänka på innan du installerar en braskamin hemma.

• 5 januari, 2011

5 steg till din egen braskamin
Kaminen ”Scanspis 62” från Scanspis.

1. Välj kamin

I dag behöver man sällan välja mellan praktisk och snygg när det gäller braskaminer, de flesta är både och. Men vill du ha kaminen som primär värmekälla är pelletkaminer att föredra, de täcker större delen av en normalstor villas värmebehov. Är det myset du vill komma åt finns det mer att välja på bland vedkaminerna.

Kaminens vikt är också viktig att tänka på. Vikten bör vara högst 300 kilo. Det är den vikt som ett träbjälklag i en villa klarar utan förstärkning. Om skorstenen är staplad på spisen ska även den tyngden räknas in.

 

2. Funkar skorstenen?

Om du redan har en skorsten, låt en sotare eller branschkunnig person kontrollera att den kan användas till den kamin du vill ha. Skorstenens diameter ska aldrig vara mindre än ingångshålet till skorstenen (rökröret) i kaminen. Men den får inte heller vara för stor. Då blir det svårt att få bra drag, vilket behövs för att uppnå en effektiv förbränning i kaminen. Har du ingen skorsten finns det två huvudtyper att välja på: modulskorstenar i rostfritt stål eller mantelskorstenar av lättklinker med pimpstensklädd rökgasgång. Den förstnämnda är lättare, enklare och billigare. Den andra har fördelen att det går att ansluta flera eldstäder till samma skorstenskanal. Skorstenen ska nå en meter ovanför takmaterialet och minst till samma höjd som taknocken.

 

3. Placera rätt

Om kaminen står mitt i huset, på nedervåningen om huset har fler än ett plan, blir värmespridningen mest effektiv. När skorstenen hamnar nära taknocken blir den utvändiga skorstenen dessutom inte så hög, och därmed billigare.

Sedan gäller det att ge plats för själva kaminen. Förutom att kaminen tar plats i sig behöver man oftast ett säkerhetsavstånd på cirka en halv meter till alla brännbara material runtom den, avståndet varierar lite beroende på modell. Man kan också sätta upp en brandvägg baktill (finns att köpa i fackhandeln) för att på så sätt kunna placera kaminen närmare väggen. De flesta kaminer går att ansluta till skorstenen både från toppen och från baksidan.

 

4. Gör en bygganmälan

Innan kaminen beställs och installeras är det dags att göra en bygganmälan eller ansöka om bygglov. Olika regler gäller i olika kommuner, så kontakta din kommun för att få veta vad som gäller just där. Ofta måste man lämna in en planritning med eldstaden utsatt. Ska en ny skorsten byggas behövs en fasadritning som visar skorstenens placering. Berätta också vilken kaminmodell du har tänkt installera.

 

5. Installera

När alla delar till kaminen är på plats är det "bara" monteringen kvar! Är du en hyfsat duktig hemmabyggare klarar du själv av att installera de flesta kaminer och skorstenar – utförliga monteringsanvisningar följer med kaminen. Men är du det minsta osäker kan det vara värt att anlita en installatör. Det kostar 8 000– 12 000 kronor. Kan du utnyttja rot-avdraget blir det hälften så dyrt.

När kaminen väl är på plats är det dags att brandsäkra området runtomkring. Du måste till exempel ha ett golvskydd – plåt eller härdat glas – som förhindrar att eldloppor antänder golvet. Skyddet ska täcka golvytan minst 30 centimeter framför och 10 centimeter bredvid kaminen och det finns färdiga exemplar att köpa i fackhandeln.

Till sist, låt en sotare inspektera och godkänna installationen innan du börjar elda.

 

 

Vill du veta mer om olika braskaminer? Se webbfilm på www.husohem.se/braskaminer.

Av Liselotte Lundström
Scroll to Top