Färgstark funkis och vacker grönska – kika in hos kreatören Helena Lyth

Kreatören och influencern Helena Lyth bor med sin familj i en härlig funkisvilla i Stockholm, som har renoverats med stor känsla för det tidstypiska.

Helena Lyth möter oss i den lilla hallen i funkishuset. Innanför finns en inre hall, som har ett vackert kassettak i trä som ger en ombonad känsla. Det var en ”extra­utrustning” då huset byggdes 1940. 

– Det var krig och man ville skapa lite extra fina detaljer för att locka spekulanterna att köpa i en svår tid, förklarar Helena.  

Men vi tar det från början. Året var 1937 då Helenas morföräldrar köpte en tomt i området som var rena landsbygden. Tranebergsbron hade just invigts och korna gick och betade där tunnelbanestationen ligger i dag. 

Husen som byggdes var oerhört futuristiska och inspirerades av den tyska Bauhausrörelsen. Man skulle skapa nya sätt att bygga samhället. Det naturliga ljus­insläppet var betydelsefullt och skulle komma från alla håll och det elektriska ljuset  blev också en  hörnsten för både industribyggnader och hem. 

Den rymliga soffan från Posh Living är fylld av kuddar som växlas efter säsong. Helena är speciellt nöjd med auktionsköpet av fåtöljerna ”Skrindan”, av Kerstin Hörlin Holmquist, som hon har låtit klä om i blå sammet. Skåp, Asplund, dagbädd i design av Mies Van der Rohe, soffbord, Folkhemmet. Matta, Layered, vägglampa, Flos. Affisch från Hilma af Klint-utställning på Moderna museet. Stor målning, Christopher Rådlund. Överst i mitten, en tavla av Bobo Wallmansson, som föreställer en familj med apor. Blå och svart målning, signerad Fagell. Den blågröna vann Mårten på ett konstlotteri. Den gula är en cirkusbild. 
Kreatören Helena Lyth.
Fåtöljerna från 1940-talet passar husets tidsepok, ”Skrindan” av Kerstin Hörlin-Holmquist, har efter många år fått en ny klädsel i mörkblå sammet. Soffbord, Folkhemmet. Matta, Layered. Tavla, Olle Bærtling.

Den nordiska modernismen som kallas funktionalismen, eller funkis, är mjukare och mänskligare. Här i Södra Ängby byggdes trädgårdsstaden upp med naturen som ett viktigt inslag. Alla hus hade stora praktiska kök med en matplats i matsalen och en pigkammare. Södra Ängby växte upp till att bli en av de största samlingarna av funkishus i Europa och har den högsta skyddsmärkningen hos Riksantikvarieämbetet. Alla hus är vita arkitektritade kuber, som byggdes individuellt ett efter ett. 

Mormors och morfars hus köptes så småningom av Helenas föräldrar, och i det växte Helena upp. Efter ett par andra hem inne i Stockholm fick Helena själv möjligheten att köpa sitt alldeles egna funkishus tillsammans med maken Mårten för drygt åtta år sedan.

Familjen Lyths hus är en tidstypisk vit funkisvilla i Södra Ängby med den välvda fasaden och fönster. Fruktträden och tallarna är fredade, liksom huset, och står som vacker dekor mot den vita fasaden.
Helena älskar att köket har direktutgång till trädgården. Det är den dörren som grannar och barn använder mest. Trä kändes bra i det stora vita köket. Det stadiga hopfällbara smala bordet är från Indien och inköpt via Blocket. Det är lappat med metallbitar från en vägbom och en fraktlåda.
Kaklade väggar och ­hängande vinglas är några detaljer från restaurangvärlden. 

Plats för umgänge

Matsalen ligger i direkt anslutning till vardagsrummet där solens ljus flödar, och för att markera en tydlig funktion är matsalen grönmålad. Fönstren är stora med original­detaljer som inbyggda elementskydd i rotting och i vardagsrummet är fönstren välvda. Hit bjuder de gärna in till fester och middagar, ofta lagade av Mårten. 

– Vi älskar att ha middagar och att duka bordet vackert, säger Helena. I vardagsrumsdelen har vi plats för ett stort umgänge med möblering för långa härliga samtal. 

Den stora soffan och dagbädden erbjuder plats för den stora familjen och vänner, men också för barnens lekar. Ett hem måste få leva, konstaterar hon. Konsten har också en självklar plats, det är ett kärt gemensamt intresse och det finns en historia bakom varje konstverk. Här handlar det om hjärta, inte att visa upp eller att matcha soffan.

Det rymliga vita köket med breda marmorbänkar hade ursprungligen en jungfrukammare. Köket är ombyggt i flera omgångar och ritades för de förra ägarna av Jonas Bohlin. Helena älskar att köket har direktutgång till den lilla trädgården på baksidan och det är den dörren som grannar och barn använder mest. 

Köket är verkligen hemmets hjärta, alla stora ytor till trots, här görs pyssel och läxor, förutom matlagning som är ett av familjens verkligt stora intressen. Dukat med gamla tekoppar och Helenas superenkla Dumlekakor.
Det rymliga vita köket med breda marmorbänkar hade ursprungligen en jungfrukammare. Det är ombyggt i flera omgångar och ritades för de förra ägarna av Jonas Bohlin.
Skjutdörrarna i blyinfattat glas som avgränsar in till det som kallades för herrummet, är numera Helenas och Mårtens sovrum.
Det vackra kassettaket är en originaldetalj från 1940-talet. När Helenas önskan om att kunna köpa en vägglampa från DCW äntligen blev verklighet, lät hon också kosta på sig att bila in elkabeln i väggen. Spegel, Rusta.

Herrummet blev sovrum

Vid trappan på övervåningen finns en arbetsplats som Helena har placerat strax utanför salongen, som benämns herrum på ritningarna. Nu har den blivit ett härligt sovrum där de har plockat upp mönstret från kassettaket i hallen i panelen på väggen. Helena jobbar sakta med sin inredning, den blir ofta ett stort projekt som tar tid att sätta i gång, men som blir grundligt och väl genomfört.

Badrummet fick en totalrenovering i tidstypisk stil och allt utom elementet är utbytt. Under 1930- och 40-talen älskade man det industriella och modernt funktionella. Grönt var en kakelfärg som var svår att tillverka manuellt, men med tidens nya produktionsanläggningar blev den omåttligt populär.

Kassettaket från hallen fick stå modell för väggen i Helenas och Mårtens sovrum, som på husritningen benämns som herrum. Sänglampor, Örsjö Belysning. Tygspänd sänggavel, Ikea. Pallen, som Helena har utrustat med ett extra hyllplan, från Ilse Crawfords kollektion ”Sinnerlig” för Ikea.
Totalrenoverat tidstypiskt badrum med stort inkaklat badkar med kakel i åtta rader, det var noga uträknat att det var så högt vattnet skvätte.
Matsalen som badar i solljus ligger i fil med vardagsrummet är målad i en dämpad grön kulör, som bidrar till känslan att rummet har en annan funktion än vardagsrummet. Dukat för vardagsmiddag med vintageporslin. Bauhausstolar med rottingsits finns i hela huset. Taklampa i design Jonas Bohlin, Örsjö Belysning. Vit bordslampa ”Gatto”, Flos.
Det generösa ljusinsläppet är typiskt för funktionalismen. Här trivs växtligheten. Porslinsblomman som är något av en grön gardin, ska få en egen hylla på väggen att klänga på. I mitten piller­fikus. På den gamla serveringsvagnen i rotting står de flesta cocktail­tillbehören.
En liten samling konstverk, där även en av sönernas, Rubens, verk finns med, intill Stina Wirséns.

 – Det var en spännande utmaning att renovera tidstroget, men ingen vill ju bo i ett museum, säger Helena.

Därför beslöt man även att stycka av ett av sovrummen för att de tre barnen skulle få lika stora rum och för att göra plats för garderober och förvaring. I källaren finns också ett stort rum i det tidigare garaget. Det bilades ur och isolerades. Med extra utrymmen, böcker, dusch och förvaring finns både plats för grovingång, roddmaskin och den stora tv-soffan i skinn. Här får också funktionen sin yta. 

– När vi bänkar oss för att titta på film tillsammans tar vi upp rätt stor plats och då vill vi kunna mysa med godis utan att vara rädda för spill och kladd. 

Filosofin är enkel och skön, precis som funkisen: alla ska ha bekvämt svängrum, för vila, pyssel, lek och umgänge – allt har sin yta.

Det gamla skåpet, eller buffén, köptes in på Stockholms Auktionsverk och passar fint i matsalen med vintagefynd och nyare objekt. Skåpet samsas med ett väggskåp från tidigt 1960-tal. En gång i tiden hängde det i ett av hotellrummen på före detta SAS-hotellet, numera Radisson Collection Royal Hotel, det anrika designhotellet i Köpenhamn. Här förvaras favoritglasen.
Ett reseminne från Berlin, fotokonst och en teckning av Stina Wirsén hänger bredvid den öppna spisen. I bakgrunden syns trapphallen och den lilla hallen.
Sovalkoven i Hedvigs rum har en gardin att dra för. Här finns bland annat böcker från den lokala kändisen och författaren Barbro Lindgren, och hennes biografiska berättelser från kvarteren i Södra Ängby under 1940-talet.
Dottern Hedvig valde färgerna som Helena målade väggarna i hennes rum med i olika grafiska former.

Helenas bästa inredningstips

1. Inred långsamt, låt saker ta tid, addera, dra ifrån, fixa efter säsongen.

2. Ändra med saker som du redan har. En bokhylla blev ett skoskåp hos oss.

3. Leta efter ljuset i hemmet, använd ljuskällor för att skapa rumslighet.

4. Varje rum har sin själ och sitt syfte, tänk efter hur rummet ska användas.

5. Ett hem ska vara enkelt och bekvämt att komma just hem till, tänk efter hur du rör dig och gör det funktionellt – inte för show off!

Scroll to Top