30-talsvilla i färgstark funkis

Hemma hos

30-talsvilla i färgstark funkis

I familjen Forssmans nyrenoverade 30-talsvilla har grått och brunt flyttat ut och ersatts av knalligt poppiga färger.

• 1 november, 2010

Här bor: Camilla och Fredrik Forssman, Emma, 18 år, Ludvig, 14 år, och Carl, 14 år, och airedaleterriern Hedda.

Jobbar med: Camilla är sjukgymnast och idrottslärare, Fredrik är jurist.

Huset: En putsad tvåvåningsvilla i funkisstil, byggd 1934.

30-talsvilla i färgstark funkis
Funkishuset fick ett rejält lyft med röd balkong, röda markiser och några strykningar av vit färg.
30-talsvilla i färgstark funkis
Framsidan med entrén var tidigare täckt med barrväxter som växt sig alldeles för stora. Den gamla gången med Ölandssten fick vara kvar.
30-talsvilla i färgstark funkis
Vita och orange trädgårdsmöbler, Fermob. Röd termoskanna, Stelton. Plastmuggar, Rice.
30-talsvilla i färgstark funkis
Emma, Camilla, Carl och hunden Hedda njuter av hösten i trädgården. Camilla har målat både soffa och fågelholk knallröda.
30-talsvilla i färgstark funkis
Trappräckena revs och ersattes av nya röda ledstänger. Klädhängare ”Tree”, Swedese. Djurskulpturer av William Sweetlove. Hissgardin i Missonityg. Glasvaser av Gunnel Sahlin, Kosta Boda. Trasmatta, Ikea.
30-talsvilla i färgstark funkis
Det vita köket kommer från danska Boform. Taklampa”Collage” i laserskuren akryl, Louis Poulsen. Matbord ”He”, De Nord. Runt bordet står både ”Sjuan”-stolar och Eames-modeller. Hissgardin i Missonityg. Matta, Gant.
30-talsvilla i färgstark funkis
Från vardagsrumsmattan har Hedda full koll mot det öppna köket, altanen och hallen. Soffor, David Design. Kuddar, Thai Wood & Sherer. Soffbord ”She”, De Nord. Bokhylla ”Pilaster”, Källemo. Vit förvaringsmöbel, David Design. Golvlampa med orange skärm, ”Collage”, Louis Poulsen. Rött brickbord, Fermob. Matta, gåva av föräldrarna. Stort konstverk på väggen, Roger Metto.
30-talsvilla i färgstark funkis
Vid renoveringen blev ett litet hörn över som passade perfekt som arbets- och läxplats. Bord, Bruno Mathsson. Golvlampa, Jieldé. Röd stol, design Ron Arad, Vitra. Fåtölj, Svenskt Tenn, klädd i ett tyg från Designers Guild. I fönstret står Bertil Valliens skyskrapor i glas.
30-talsvilla i färgstark funkis
Trappräcket av stål har Camilla själv ritat och låtit tillverka. Matta, Pia Wallén. Gardiner i tyg från Designers Guild.
30-talsvilla i färgstark funkis
I bokhyllan står fem tavlor av Annika Bryngelsson. Hundkudde, Fatboy. Röd och vit björn, Acne. Konstverket till vänster är köpt på Camillas favoritgalleri, Galleri Leger i Malmö.
30-talsvilla i färgstark funkis
I Carls rum hänger en cirkusaffisch som Camilla köpt i Schweiz. Byrå ”Snö”, Asplund.
30-talsvilla i färgstark funkis
I Camilla och Fredriks sovrum är det bäddat med lakan från Silke. Sänglampa, Fox Design. Yllematta Babushka, www.inreda.com. Sängbord ”Snö”, Asplund.
30-talsvilla i färgstark funkis
Som sängbord och extra förvaring använder Carl ett Ikea ”PS”-skåp. Sänglampa, Jieldé.
30-talsvilla i färgstark funkis
Entrén är vänd mot nordost. Planlösningen har ändrats helt från den ursprungliga som var sluten med en mängd småutrymmen.
30-talsvilla i färgstark funkis
Planlösning.

Familjen Forssman trivdes egentligen väldigt bra i sitt första hem, ett stort 20-talshus i Malmö. Ett sommarställe stod dock högst upp på önskelistan. För att kunna finansiera drömmen valde de att flytta till en mindre bostad.

– Vi hittade ett funkishus i stadsdelen Bellevue men blev inte överförtjusta. Den gråmurriga fasaden och de bruna fönstren var nästan helt täckta av övervuxna barrväxter. Vi gillade däremot tomten på baksidan, och läget med bara tre minuters promenad till havet, säger Camilla.

 "Visste inte riktigt vad vi gav oss in på"

Det blev affär, men familjen säger i efterhand att de nog inte riktigt visste vad de gav sig in på. Den tidigare ägaren hade bott i huset i 40 år, och planlösningen var sluten med många små skrymslen. De bruna heltäckningsmattorna som låg i alla rum lättade inte heller upp atmosfären. På bottenvåningen fanns ingen toalett, och kök och badrum hade stora renoveringsbehov.

– Jag insåg att precis allt måste göras om, och det första steget var att rita upp en helt ny planlösning.

 Renoveringen tog längre tid än beräknat

Eftersom familjen har tre barn behövdes fyra sovrum på övervåningen, plus ett badrum. På entréplanet skapades ett stort kök som är öppet mot vardagsrummet, varifrån man kommer ut på terrassen i trädgården. I en liten alkov i vardagsrummet blev det plats för en arbetsplats. Trappräckena kapades för att få in mer ljus. Till övervåningen ritade Camilla nya räcken i stål som måttillverkades av en plåtslagare.

Familjen beslutade sig för att själva sköta alla kontakter med hantverkarna.

– Det var ett stort misstag.Jag förstod inte hur mycket jobb det var. Att samordna tiderna med byggare, vvs-installatör och elektriker var svårt. Renoveringen tog sex månader längre än vi hade beräknat. En annan felberäkning var elen, som blev mycket dyrare än vad vi räknat med. Så här i efterhand ångrar vi att vi valde bort ett fast pris och tog allt på löpande räkning. Nu, med facit i hand, inser vi att vi borde vi bestämt oss för en totalentreprenör.

 "Konsten sticker ut och gör skillnad"

Det tog nästan tio månader innan huset var klart, och först i maj 2009 kunde familjen flytta in. Efter nästan ett års slit tyckte Camilla att det behövdes lite färg för att pigga upp tillvaron.

– Jag valde rött som accentfärg mot det vita huset. Varje gång jag kommer hem blir jag glad! Möblerna vi valt är lätta och ljusa, och tacksamma att komplettera med färgrika detaljer.

På senare tid har Camilla blivit intresserad av konst, glas och lampor.

– Jag tycker att det är konsten som sticker ut och gör skillnad. Det är roligt att ha verk som endast gjorts i ett exemplar. Vi har köpt en hel del tavlor av Ulla Buhre, en 90-årig konstnär på Österlen.

"Jag köper bara det som som jag tycker är kul eller vackert"

Andra favoriter är den amerikanska konstnären och skulptören William Sweetlove som gör färgglada djur i naturlig storlek, och glasformgivarna Gunnel Sahlin och Ann Wåhlström, men också konstnären Roger Metto.

– Det viktigaste för mig är att det känns trivsamt i hemmet. Jag köper bara det som jag tycker är kul eller vackert, säger Camilla.

När man går runt i huset känns det som om alla 140 kvadratmeter är utnyttjade maximalt, men utan att det på något sätt upplevs som trångt. Det familjen är mest nöjd med är att kök och vardagsrum hänger ihop.

– Alla kan vara nära varandra, men ändå välja en plats för sig själv oavsett om man vill ta en macka, göra läxor eller kolla på tv. Och så älskar vi alla färger!

Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
Scroll to Top