Köpguide: Kompostkvarnar

Konsument

Köpguide: Kompostkvarnar

En kompostkvarn förvandlar kvistar, mindre grenar och annat trädgårdsavfall till flis eller kross. Vi har testat nio modeller i olika prisklasser.

• 22 oktober, 2010

Valskvarn (malande)

+ Tyst och lugn

+ Underhållsfri

+ Självmatande

 

 

Svårt med knotiga grenar

Dyrare i inköp än knivkvarn

Utloppet måste rensas

Knivkvarn (skärande)

+ Effektiv och snabb

+ Finfördelat flis

+ Grenar fastnar inte så lätt

Knivar ska slipas/bytas

Måste matas aktivt

Mycket hög ljudnivå

Så gjorde vi

Samtliga kvarnar har testats med relativt nyklippta grenar i olika dimensioner och av olika trädslag som alm, ask, lönn, björk, snöbär, jasmin, äpple och syren. Testet utfördes vintertid. Maxbetyget är 10 poäng.

Köpguide: Kompostkvarnar
Namn: PAC A SHREDDER

Leverantör: Flymo

Pris: 3500 kronor

Typ av kvarn: Vals

Effekt: 2,2 kW

Maxdiameter: 35 mm

Vikt: 34 kg

Omdöme: Den hopfällda enheten tar liten plats men är tung att lyfta. Maskinen håller hög kvalitet och arbetar lugnt utan att backa för lite grövre material. Kvarnen startar inte om inte plastlådan sitter ordentligt på plats. Priset känns motiverat men monteringen är något omständlig.

Kommentar: Smart konstruktion.

Betyg (1-10): 9

Köpguide: Kompostkvarnar
Namn: VIKING GE150

Leverantör: Stihl

Pris: 3800 kronor

Typ av kvarn: Kniv

Effekt: 2,5 kW

Maxdiameter: 35 mm

Vikt: 24 kg

Omdöme: Testets största maskin med klart bäst kapacitet. Men måste matas aktivt och liksom övriga knivkvarnar är den stressande att arbeta med. Maxdiametern är ganska blygsamt angiven då även grövre färska grenar enkelt mals ner till finfördelat flis. Prisvärd för den som har höga krav på kapacitet. Levereras monterad.

Kommentar: Bäst kapacitet.

Betyg (1-10): 9

Köpguide: Kompostkvarnar
Namn: VIKING GE35L

Leverantör: Stihl

Pris: 5400 kronor

Typ av kvarn: Vals

Effekt: 2,3 kW

Maxdiameter: 36 mm

Vikt: 26 kg

Omdöme: Tyst och lugn valskvarn med låg ljudnivå. Självmatande, men klarar inte särskilt grova eller knotiga grenar. Det kan vara något svårt att få loss en gren som fastnat. Maskinen har god ergonomi. Formatet är smidigt och kvalitets-intrycket högt. Samtidigt är priset mycket högt och känns inte helt motiverat. Levereras monterad.

Kommentar: Tyst och stark.

Betyg (1-10): 8

Köpguide: Kompostkvarnar
Namn: BIO POWER

Leverantör: Stiga

Pris: 1500 kronor

Typ av kvarn: Kniv

Effekt: 2,1 kW

Maxdiameter: 40 mm

Vikt: 19 kg

Omdöme: Liten och smidig budgetmodell. De roterande knivarna stannar fort vid avstängning. Våldsam under drift, måste matas kontinuerligt. Finfördelat flis i jämn storlek. Klarar inte för grova grenar. Plasthöljet spricker lätt i kallt väder. Utmärkt köp för den som inte har alltför stora volymer att mala eller höga krav på prestation. Enkel montering.

Kommentar: Bästa budgetköp.

Betyg (1-10): 7

Köpguide: Kompostkvarnar
Namn: GS2400

Leverantör: Black & Decker

Pris: 3000 kronor

Typ av kvarn: Vals

Effekt: 2,4 kW

Maxdiameter: 40 mm

Vikt: 26 kg

Omdöme: Stark valskvarn som är både tung och stabil. Halvhögt motorljud och mer eller mindre självmatande kvarn med tydliga, om än små, reglage. I stället för inkapslad elanslutning finns en löst hängade kabel på ca 60 cm som underlättar inkoppling av skarvkabel. Monteringen är något omständlig. Priset liksom kapaciteten är i medelklass.

Kommentar: Kompakt format.

Betyg (1-10): 7

Köpguide: Kompostkvarnar
Namn: AL-KO AVANTEC 2500

Leverantör: Ginge Svenska

Pris: 2300 kronor

Typ av kvarn: Kniv

Effekt: 2,5 kW

Maxdiameter: 45 mm

Vikt: 20 kg

Omdöme: Stark och våldsam knivkvarn som framställer finfördelat flis. Maskinen har godkänd ergonomi och tydlig strömbrytare, monteringen är omständlig men normalt köps maskinen monterad och klar. Den presterar bra och har ett arbetsljud i nivå med konkurrenterna. Alltför hårda grenar kan fastna och orsaka stopp. En prisvärd modell för dig som kräver lite mer än det allra enklaste.

Kommentar: Bra prestation.

Betyg (1-10): 7

Köpguide: Kompostkvarnar
Namn: AL-KO SILENTEC 5000

Leverantör: Ginge Svenska

Pris: 4300 kronor

Typ av kvarn: Vals

Effekt: 2,5 kW

Maxdiameter: 40 mm

Vikt: 25 kg

Omdöme: Kompakt men tung valskvarn med rejält draghandtag. Klarar inte så grova grenar, men det är lätt att backa valsen om materialet fastnar. En ganska tyst maskin med extra poäng för hög säkerhet, då strömbrytaren sitter lätt åtkomlig upptill på kåpan. Priset är något i överkant med tanke på att kapaciteten inte är den bästa. Monteringen går relativt smidigt.

Kommentar: Bra reglage

Betyg (1-10): 6

Köpguide: Kompostkvarnar
Namn: AXT RAPID 2000

Leverantör: Bosch

Pris: 2000 kronor

Typ av kvarn: Kniv

Effekt: 2,0 kW

Maxdiameter: 35 mm

Vikt: 11 kg

Omdöme: En mycket lätt och smidig maskin med ett bra inkast som även passar lite yvigare grenar. Kapaciteten är begränsad vad gäller diametern på grenarna, men den jobbar snabbt och är lätt att mata med grenar. Tyvärr låter det mycket från knivarna. Bra arbetshöjd, men den låga vikten gör att den inte står särskilt stadigt. Lätt att plocka undan efter användning. Enkel montering.

Kommentar: Väger för lite.

Betyg (1-10): 6

Köpguide: Kompostkvarnar
Namn: BIO QUIET

Leverantör: Stiga

Pris: 1850 kronor

Typ av kvarn: Vals

Effekt: 2,1 kW

Maxdiameter: 40 mm

Vikt: 23 kg

Omdöme: Valskvarn med lågt ljud och ganska långsam drift. Självmatande, men lite grövre grenar fastnar ofta när valsen är inställd på finfördelat material. Maskinen är för låg för att kunna förflyttas bekvämt. Inkastet är placerat långt från strömbrytarna. Svårt att hitta en vettig arbetsställning. Låg kapacitet och dålig ergonomi drar ner helhetsintrycket.

Kommentar: Håller inte måttet.

Betyg (1-10): 5

En liten ansamling med klippta grenar växer snart till en stor hög, som måste eldas eller köras till närmaste avfallsstation. Med en kompostkvarn kan du ta reda på avfallet direkt vid beskärning. Ju färskare och mjukare kvistar desto lättare att mala. Materialet komposteras eller används som marktäckning, beroende på typ av kvarn.

 

Stora prisskillnader

Här testar vi kompostkvarnar i olika prisklasser och utföranden, samtliga med elmotor på 2– 2,5 kW. De kan kopplas till ett vanligt eluttag med 10 amperesäkring, helst med jordfelsbrytare. Det finns kraftigare maskiner som klarar grövre grenar, men de förbrukar mer el och kräver trefasanslutning.

Kapaciteten varierar mellan de testade modellerna, de flesta klarar inte grenar över 25– 30 mm även om tillverkaren anger större maxdiameter. Å andra sidan finns maskiner som faktiskt klarar mer än de lovar. Pac a Shredder, från Flymo, är både stark och genomtänkt. Viking GE150, från Stihl, har bäst kapacitet.

 

Så fungerar kompostkvarnen

Det finns två huvudtyper av kompostkvarnar: Valskvarn och knivkvarn. Den förstnämnda består av en metallcylinder som trycker sönder grenarna mot ett mothåll.

Den krossar grenar och annat avfall till ojämna bitar och det blir inte lika snyggt som från knivkvarnen, men det fungerar bättre att kompostera och luckra ner i rabatten. Finfördelat flis är också bra som ekologiskt halkskydd på vintern.

Knivkvarnen arbetar med en knivskiva som snurrar i mycket hög hastighet och klipper av grenarna på längden i små bitar. Med en knivkvarn skärs grenarna tvärs igenom fiberriktningen och materialet blir då bäst för marktäckning. De flesta kompostkvarnar för privatbruk är eldrivna, men det finns även bensindrivna modeller.

Av Marcus Bergh/Smartson
Scroll to Top