Stressfritt i Arilds stuga

Hemma hos

Stressfritt i Arilds stuga

Ett fritidshus ska vara en plats där man kan stressa av, tycker Arild Sandgren: "Efter något dygn kommer jag ner i varv, i harmoni med naturen".

• 12 oktober, 2010

Här bor

Namn: Arild Sandgren med hundarna Ruth och Sylvester.

Jobbar med: Redaktör på en norsk trädgårdstidning.

Huset: Egenritat fritidshus på 57 kvadratmeter, i Böste på skånska sydkusten. Huset är byggt för tio år sedan.

5 tips till dig som bor litet

  • Utnyttja takhöjden och bygg ett loft. Var inte rädd att öppna upp ända till nock.

  • Använd bokhyllor som rumsdelare. De rymmer samtidigt mycket saker.

  • Bygg in stora glasdörrar i stället för fönster.

  • Färgkoordinera böckerna för ett lugnare intryck.

  • Hitta smarta lösningar för förvaring, som till exempel Arilds egendesignade soffbord som utnyttjas till förvaring av böcker.

Så får du en idyllisk trädgård

  • Bygg ett lusthus.

  • Pilstaket ger en mysig och ombonad känsla.

  • Använd kottar istället för sten på gångarna. Återvinningsbart, och dessutom vackert.

  • Skapa vackra och intressanta stilleben av till exempel korgar, krukor eller trädgårdsredskap.

Stressfritt i Arilds stuga
Altanen är stor och rymmer både matgrupp och vilstolar från Room. De tre pardörrarna ger god kontakt mellan huset och terrassen utanför.
Stressfritt i Arilds stuga
Det gamla svenska arkivskåpet vid ytterdörren är köpt begagnat.
Stressfritt i Arilds stuga
Arild gillar att laga mat och använder helst naturliga råvaror. Köksinredning, Ikea.
Stressfritt i Arilds stuga
En lagerhylla från Ikea används som avdelare mot köket. Braskamin, Scanspis. Gammalt blått skåp, köpt i Danmark. Ovanför köket syns sovloftet.
Stressfritt i Arilds stuga
Vita köksstolar, Hay. Matbordet är köpt second hand. Stor målning av skånska Tonie Roos. Korgstolar, Ikea (ej längre i produktion). Bokhylla, Ikea. Gammal ommålad byrå med 70-talshandtag i glas, Tapetorama. Fåtölj från Ilva, klädd i tyg ”Sanderson”. Tapet ”Cow Parsley”, Cole & Son. Golv och tak i vitlaserad gran.
Stressfritt i Arilds stuga
Arbetshörna med dansk däckstol, arbetsbord och gamla svenska skolplanscher. Allt köpt second hand.
Stressfritt i Arilds stuga
Loppisfyndade bestick får stå framme som vackra stilleben.
Stressfritt i Arilds stuga
Arilds egen marmelad görs av nypon från trädgården.
Stressfritt i Arilds stuga
Udda linnehanddukar och vackra flaskor ger badrummet fransk lantlig charm.
Stressfritt i Arilds stuga
Det åttkantiga lusthuset är Arilds favoritplats. Huset köptes som en byggsats från Sydsnickeri.
Stressfritt i Arilds stuga
Lusthuset används flitigt. Här inne är man skyddad mot väder och vind, och samtidigt nära naturen.
Stressfritt i Arilds stuga
Kottar i stället för grus i trädgården ger charm.
Stressfritt i Arilds stuga
Huset har en öppen planlösning, endast badrummet går att stänga till. Glasdörrar ger rymd och ljus inomhus.

Ett par hundra meter från havet, i det natursköna Böste nära Sveriges sydligaste udde, har Arild Sandgren låtit bygga sitt hus. Arild, som är norrman, bodde till för några år sedan i lägenhet i Malmö men drömde om att skaffa ett fritidshus på den skånska landsbygden. Det platta landskapet, närheten till havet och de många sandstränderna påminner honom om naturen runt hemstaden Stavanger.

– Dessutom är skåningar väldigt trevliga. Det känns lite som engelsk landsbygd här nere, med små byar i tät följd. Det är som gjort för det goda livet, med lokalt bageri, fiskaffär, gourmetkrogar och små inredningsbutiker, säger Arild.

Numera bor och jobbar han med sin sambo i Oslo, men försöker vara i huset i Skåne flera gånger om året.

– När jag kommer hit kan jag vara jättestressad, men efter något dygn kommer man ner i varv, i harmoni med naturen. Jag kan sitta och bara glo i trädgården i timmar.

Det finns också mycket att göra. I närheten ligger flera slott, gallerier och strövområden, och på sommaren strömmar turisterna hit. Arild tar gärna en picknick i trädgården, eller ett dopp i havet.

– Här är man dessutom mitt i smeten. Man är väldigt mobil med 40 minuter till Köpenhamn, 30 minuter till Malmö och 15 minuter till Ystad.

Arild letade först efter ett gammalt torp, men de han tyckte om hade fel läge. De som däremot låg bra till, hade hus i dåligt skick. I stället hittade han en tomt i ett naturskönt område med närhet till havet, och bestämde sig för att rita huset själv. Han gjorde en skiss som han sedan lämnade till en byggnadsingenjör som ordnade de tekniska detaljerna. Arild blev väldigt nöjd med resultatet.

– Jag tycker att det är skönt med ett nytt hus. Man vet vad man får, och hur huset är uppbyggt.

Han valde att bygga huset med bara ett stort rum, och lät det vara öppet ända till nocken för att få in rymd och ljus. Arild poängterar att man inte ska vara rädd för att skippa innertaket. Man kan tro att det skulle leda till dyra elräkningar, men dagens moderna hus är välisolerade. Hos Arild räcker det gott och väl med det enda elementet och den öppna spisen under extra kyliga dagar.

Arild valde ett vitlaserat golv och tak i gran, för att förstärka den ljusa känslan i rummet. Inga väggar finns mellan vardagsrum, kök och sovdel. Bokhyllor används som rumsavdelare och bidrar samtidigt med förvaringsutrymme, vilket är praktiskt i ett litet hus.

Huset är mysigt och lite bohemiskt inrett. Att Arild älskar att gå på loppmarknader och fynda second hand märks tydligt på möbler, prydnadsföremål och porslin. I köket bildar porslinet vackra stilleben på öppna hyllor. Man ska inte vara rädd för slitage och att använda antika saker, det ger bara karaktär åt föremålen, menar Arild.

Favoritplatsen på lantstället är det lilla lusthuset, som används året om. Det beställdes som en byggsats och sattes ihop av en hantverkare. I lusthuset spenderar Arild mycket tid oavsett väder och årstid. Han tittar i trädgårdsböcker, läser romaner, skriver, jobbar eller bara filosoferar. Om det är kallt ute klär han sig varmt, tänder stearinljus och njuter av något varmt att dricka.

– Ett lusthus är den absolut bästa investeringen i vårt skandinaviska klimat, tycker han.

Av Linda Ström Foto Beatrice Ugland
Scroll to Top