Supermodernt 50-talskök

Inredning

Supermodernt 50-talskök

Köket i 50-talshuset var slitet och låg på fel plats. Men ett nytt kök måste se likadant ut och samtidigt vara praktiskt och modernt. Maria och Petter tog hjälp av snickare men satte själva färgen!

• 12 oktober, 2010

Här bor

Namn: Maria Engleson och Petter Skerfving med sönerna Ville, 7 år, och Edvin, 4 år.

Jobbar med: Maria är jurist, Petter civilingenjör.

Huset: Radhus i två plan, 160 kvm, byggt 1948. Ligger i Rosenvång, Malmö.

Supermodernt 50-talskök
Köksinredningen i massiv furu är platsbyggd av Möllans Verkstäder. I fönstret mot gatan står pelargoner på rad i terrakottakrukor. Arbetsbänk i granit, från Byggfabriken. Kaffebryggare ”Moccamaster”, från Wilfa.
Supermodernt 50-talskök
Mellan kök och matrum revs en vägg för att få en öppen yta och mer ljus. Köksbord och vita stolar är köpta i Frankrike. Karmstolarna är auktionsfynd. Barnstolar ”Kullastolen”, från Svenssons i Lammhult. Lampa över köksbordet, från Elstjärnan. Blå fåtöljen är arvegods. Golvlampa och taklampa i hörnet, från Ikea.
Supermodernt 50-talskök
Kopparna ”Tellus”, från Rörstrand, är arvegods. Glasskål, Iittala. Tekanna från Höganäs Keramik.
Supermodernt 50-talskök
Spis, fläkt och stänkskydd i rostfritt, från Ilve. Barillas väggalmanacka är köpt i Rom. Fruktkorg, ljusstake, brödrost, bricka och skålarna ”Entré” från Rörstrand, kommer från vintagebutiken Precis en sån. Klickkolv ”Marmoleum Clic”, från Forbo Flooring.
Supermodernt 50-talskök
Klassiska ”Redahyllan” i glas från Orrefors, sparades från gamla köket. Brödburk ”Wesco”, från Designtorget. Sifonen och citronpressen är gåvor. Tomatfatet i rostfritt är arvegods. Gammal kryddburk till vänster, Uppsala Ekeby. Kryddburk i mitten, Sagaform.
Supermodernt 50-talskök
Rund vas, från Åhléns. Övriga vaser är fyndade på loppisar och auktioner.
Supermodernt 50-talskök
Kakel, 15×15 cm, från Bauhaus. Bricka och brödrost, från Precis en sån.
Supermodernt 50-talskök
Praktisk detalj: utdragbar hållare för handdukar och grytlappar.
Supermodernt 50-talskök
Modern lampa i gammal stil, från Elstjärnan.
Supermodernt 50-talskök
Huset utifrån.
Supermodernt 50-talskök
Arbetsköket på 13 kvm ligger i det som tidigare var sovrum. Väggen ut mot det blivande matrummet togs ner för att få kontakt med matplats och trädgård.

När Maria Engleson och Petter Skerfving köpte radhuset från 1948 var det helt i originalskick, till och med möglet i källaren fanns kvar. Huset på Rosenvång i Malmö behövde med andra ord en totalrenovering från topp till tå.

– Vår idé med huset var redan från början att bevara så mycket som möjligt av det samtida, därför behöll vi till exempel de gamla fönstren och renoverade dem Elen och värmesystemet var vi tvungna att byta ut, berättar Maria.

Huset är 160 kvadratmeter fördelade på två identiska lägenheter med kök, toalett och tre rum på varje plan. På övervåningen byggde Maria och Petter ett stort badrum i det gamla köket, de andra rummen gjordes om till sovrum. På nedervåningen rev de några innerväggar för att få en öppen planlösning där man kan se genom hela huset, från kök och matrum vidare ut i trädgården.

– När vi hade bott in oss i huset några år var det dags att bygga ett nytt kök. Det gamla 50-talsköket var slitet och vi ville dessutom ha köket i en annan del av nedervåningen. Det var aldrig någon tvekan om att det skulle se likadant ut som det gamla, med exakt samma mått på stomme, luckor och lådor.

– Det var härligt att få planera det helt från början, men jag hade lite problem med att den dyraste investeringen i huset inte skulle vara modern. Men efter ett möte med snickaren Rikard Jacobsson som förklarade vilka praktiska och nutida lösningar vi kunde få bakom 50-talsfasaden var det bara att köra på, berättar Maria.

Med utdragslådor på skenor, smarta fack för bestick och redskap och förhöjda arbetsytor skulle köket bli precis så praktiskt som familjen förväntade sig. I november 2005 platsbyggdes köket för hand. Lådorna byggdes i bok och furu. Stommarna målades på plats medan luckorna lämnades till sprutlackerare. Färgvalet som för många är väldigt enkelt blev en långdragen procedur för Petter och Maria.

– Vitt är inte alls vår grej, vi ville ha färg och gärna en grön nyans. Vi köpte provburk efter provburk och målade på överblivna träplank i källaren. Efter åtta olika kulörer kände vi att två av dem var ganska bra och beslutade oss för att välja färgnumret mellan dessa, utan att provmåla… Vi var rätt så nervösa när skåpen var på lackering, men vi blev jättenöjda när de kom på plats, berättar Maria.

Köket tog sju veckor att färdigställa. Detaljer à la 50-tal som beslag, nytillverkade bakelitkontakter och bänkskiva i perstorpsplatta skaffade snickaren Rikard Jacobson fram.

– Vi hade tur som hittade en så duktig hantverkare som dessutom hade ett genuint intresse för att bygga ett kök i en äldre modell. Köket har verkligen blivit en vuxendröm som slagit in.

Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
Scroll to Top