Generöst kök med havsutsikt

Inredning

Generöst kök med havsutsikt

Matglädjen gör krumsprång i den gamla fiskarlängans nya, generösa kök. Här samlar familjen Pålsson sina vänner – och bjuder även på öppen eld och havsutsikt.

• 5 oktober, 2010

Här bor

Namn: Håkan och Katalin Pålsson med barnen Isa-Sophie, 7 år, och Thea, 5 år.

Arbetar med: Håkan är managementkonsult och Katalin är direktör på en hotellkedja.

Huset: Byggdes som en fiskarlänga i början av 1800-talet och har genomgått renovering och utbyggnad i olika omgångar.

Generöst kök med havsutsikt
Med nyinsatta fönster på sidorna och glasdörrar mot havet fick köket en verandadel med matplats. Mitt på golvet, av brasiliansk skiffer, blänker luckan ner till vinkällaren. Skinnet är en kohud. Kyl och frys, LG. Vit tunna, Ilva.
Generöst kök med havsutsikt
Köksluckor ”Ädel” och hyllor ”Grundtal”, från Ikea. Gasspis från IGF. Fläkt och måttbeställd zinkdiskbänk, från Franke. Kakel och blandare, Italidea. Gul och svart byggradio ”Sangean U2”, Moon Radio. Stavlimmade bänkskivor, Beijer Byggmaterial.
Generöst kök med havsutsikt
Familjen eldar i spisen året om. Håkan har ritat och murat klacken framför. Slagbordet har han snickrat och målat i grå ton, NCS 1500-N.
Generöst kök med havsutsikt
I den gamla källaren, där oljepannan stod, förvaras nu viner i en perfekt naturlig källartemperatur.
Generöst kök med havsutsikt
De väggfasta bänkarna har Håkan snickrat och målat i samma kulör som slagborden. Kuddar från Ikea.
Generöst kök med havsutsikt
Håkans slagbord är målade i en ljust grå ton, NCS 1500-N. Stolar ”Bermuda” från Urban Living.
Generöst kök med havsutsikt
Höstmys med nyponsoppa och mandelbiskvier i skålar från Höganäs Keramik.
Generöst kök med havsutsikt
Det stora köket, 40 kvm, har två arbetsytor. Till höger går man ut på en vindskyddad uteplats med trädäck. Dörrarna rakt fram vetter mot havet i söder.

När Håkan och Katalin Pålsson köpte sitt fritidsboende på Österlen stod ett stort matlagningsvänligt kök med plats för många högt upp på önskelistan över renoveringsplaner. Stora fönster och utgång mot horisonten ingick också.

Huset, som ursprungligen är en fiskarlänga från 1800-talets början, ligger bara 70 meter från stranden och havet. Med åren fick huset ett spännande rykte och i folkmun kallas det än i dag för Landshövdingavillan eller Pokerhuset.

– På 1940-talet köpte ägaren av Grand Hotel i Lund fiskarlängan efter några pokerrazzior på hotellet – här ute kunde man spela ostört…I slutet av 50-talet flyttade landshövding Westling hit och huset besöktes både av dåvarande kungen och statsminister Tage Elander, berättar Håkan.

Under 1950-talet byggdes huset ut och fick en vinkel i två plan av funkiskaraktär. I dag liknar det delvis en ångbåt och i fören ligger det 40 kvadratmeter stora köket.

– Ett stort och öppet kök passar vårt sätt att leva här. Vi har flyttat alla fönster och dörrar i huset. Det var så självklart att öppna upp mot havet. I köket placerade vi även fönster längs husets sidor för att få in så mycket ljus som möjligt. Nu har det blivit som en veranda med dubbeldörrar ut mot trädgård, pool och trädäck.

– Vi är väldigt matglada och har många gäster, därför beslutade vi oss för att bygga väggfasta bänkar längs sidorna på verandan. De tillsammans med två slagbord och några stolar sväljer nu lätt tjugofem personer.

Det är Håkan som byggt bänkarna och borden och målat dem i en ljusgrå ton. Den extra klacken framför den öppna spisen har han också både ritat och murat upp. Den fungerar som avlastningsbord och under finns plats att trava ved.

Väggarna i köket är vitputsade, medan fönsternischer och karmar är ljusgrå.

– Hela huset går i svart, vitt och ljusgrått för att blickarna ska föras utåt. Vi vill inte ha färger som kräver för mycket uppmärksamhet.

Mitt på det svarta skiffergolvet avslöjar en glaslucka vinkällaren på 20 kvadratmeter. Där nere stod tidigare den gamla oljepannan. Temperaturen är perfekt för vinlagring, 14– 15 grader.

– Det är härligt att kunna följa vinets åldrande i källaren och att avnjuta det i denna fantastiska miljö. Österlen är den perfekta platsen för matälskare som vi, med massor av bra råvaror och lokalt odlade läckerheter, avslutar Håkan.

Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
Scroll to Top