Ett konststycke i radhusformat

Hemma hos

Ett konststycke i radhusformat

Att kompromissa med sin smak är inte så lätt, men Annika och Søren har lyckats skapa ett enhetligt hem trots sina olika viljor. Och en sak är de överens om: Konsten får ta plats i varje rum.

• 28 september, 2010

Här bor

Namn: Annika Lillelund och Søren Fauli med barnen Fanny, 14 år, Laurits, 10 år, och Billie, 7 år.
Jobbar med: Annika är försäljnings- och marknadschef på Mamahome. Søren
är filmregissör och konstnär.
Huset: Ett trevånings radhus i tegel i centrala Köpenhamn.

Ett konststycke i radhusformat
Huset har en liten trädgård med uteplats där familjen gärna grillar.
Ett konststycke i radhusformat
Tavlorna vid matplatsen är samlade i en rektangel vilket gör att de upplevs både som ett stort konstverk och flera små bilder. Stolar ”Myran”, design Arne Jacobsen, Fritz Hansen. Ljusstake ”Kubus”, design Mogens Lassen, www.danskdesign.nu. Taklampa ”PH 3/2”, Louis Poulsen. Köksbord, Ilva.
Ett konststycke i radhusformat
Trebent golvlampa ”Rosy Angelis”, design Philippe Starck, Flos. Soffa, Eilersen. På byrån, som kommer från ett sjukhus, står en samling konstverk. Tavlan ovanför är ett fotografi taget av Søren.
Ett konststycke i radhusformat
Den blekrosa köksinredningen från Boffi har ingen sparksockel utan i stället rostfria lådor längst ner. Bänkskivorna är i rostfritt och i rosa marmor. Fläktkåpa i koppar. På björkväggen bredvid spisen hänger ett galler med krokar för köksprylar.
Ett konststycke i radhusformat
Hyllan ovanför köksfönstren har inbyggd belysning och rymmer Annika och Sørens alla vaser.
Ett konststycke i radhusformat
Gaveln på skafferiet är målad med svart griffeltavelfärg.
Ett konststycke i radhusformat
Väggen vid trappan är ett av flera minigallerier i huset. Högst upp hänger två röda tavlor signerade Ulrik Crone.
Ett konststycke i radhusformat
Tavlan ovanför hyllan är målad av Søren. Lampa, Le Klint. Överkast, Hay. Garderob, Ilva.
Ett konststycke i radhusformat
Billie har himmelssäng, ljusslinga längs väggen och en stjärnlampa i sitt rum. Säng, Ikea. Kuddar och täcke, Mamahome.
Ett konststycke i radhusformat
Hallen med färgglad förvaring.
Ett konststycke i radhusformat
Mjukt och skönt på uteplatsen, kuddar och täcke, Mamahome.
Ett konststycke i radhusformat
Verktygsskjulet i trädgården har gjorts om till två rum åt Billie och Laurits.
Ett konststycke i radhusformat
Annika Lillelund.
Ett konststycke i radhusformat
Huset har tre våningar på totalt 140 kvm. Två barnrum ligger i det omgjorda verktygsskjulet i trädgården.

Första gången Annika Lillelund hälsade på hos blivande sambon Søren Fauli var intrycket väldigt positivt.

– Det var fint pyntat med stearinljus och vita rosor. Det är inte så vanligt att män köper blommor till sig själva, så jag förstod på en gång att han var speciell…

Samtidigt var inredningen i det gamla radhuset maskulin och lite rörig. Søren hade skilt sig några år tidigare och hade tre barn, så ett trevåningshus på 140 kvadratmeter var förstås perfekt. Alla barnen fick ett eget rum att husera i när de bodde hos sin pappa varannan vecka. Men när Annika senare flyttade in hos honom var det viktigt för båda att hitta en balans i inredningen som passade bådas smak – och samtidigt uppfyllde familjens gemensamma behov på ett bra sätt.

– Köket och alla badrum var i toppskick, så det fanns inget behov av att måla, bygga om och förbättra. Det är ju annars ganska vanligt när det gäller äldre hus, säger Annika. Men vi har lite olika smak och är noga med att tänka på och respektera varandras åsikter. Det var till exempel väldigt svårt för oss att hitta en soffa som båda tyckte om, så när vi väl hittade en som båda kunde leva med slog vi till på en gång, berättar Annika och syftar på den stilrena soffan i vardagsrummet.

Eventuella meningsskiljaktigheter syns i alla fall inte i hemmet. Basen är vit, men kompletteras i de flesta rum med många härliga färgklickar i form av exempelvis korgar, möbler och prydnadssaker.

Nedervåningen fungerar som ett stort gemensamt utrymme med kök, matsal och vardagsrum. En trappa upp har Annika och Søren sitt sovrum, och på nästa plan ligger äldsta dottern Fannys rum samt ett tv-rum. Dottern Billie och sonen Laurits bor i en separat byggnad i trädgården, ursprungligen en verktygsbod som byggts om till bostad.

Och som en röd tråd genom alla rum löper konstföremålen. Søren arbetar som både filmregissör och konstnär, och hans intressen har förstås satt sina spår i huset.

– Man kan nog säga att han har smittat mig! Vi har våra favoritgallerier som vi besöker och vi köper ofta konst på nätet. När vi reser tillsammans bestämmer vi alltid i förväg vilka gallerier och museer vi vill besöka, så visst är konsten en del av vårt liv, säger Annika.

Det finns inte en vägg i huset som inte pryds av någon form av konst. Inramade foton, tavlor och skisser hänger tätt sida vid sida, alla med sitt eget budskap. Samtidigt skapar den noggrant planerade placeringen en känsla av att föremålen kommunicerar med och förstärker varandra på ett sådant sätt att intrycket ändå blir enhetligt.

– Vi brukar göra så att vi lägger ut alla bilder på golvet och flyttar runt dem tills vi hittar fram till det bästa arrangemanget. Ofta skapar vi ett fält, så att bilderna tillsammans bildar en enda stor fyrkantig tavla på väggen. Det ger ett lugnt och balanserat intryck, trots att konstverken är så olika sinsemellan, berättar Annika.

I köket och vardagsrummet är väggarna mer eller mindre täckta med konstföremål. Tillsammans med designklassiker som Arne Jacobsens "Myran"-stol och Philippe Starcks lampa"Rosy Angelis" skapar de en mysig, nästan grottlik atmosfär som gör att man bara vill sätta sig ner och njuta. Vart man än vänder blicken finns ett överflöd av vackra saker att vila blicken på.

Men trots att det lilla radhuset är fyllt till bristningsgränsen med konst och design fortsätter sökandet efter nya fynd.

– Numera håller vi mest utkik efter små bilder och tavlor. Jag vill att det hela tiden ska finnas utrymme för nya saker på väggarna! Konstaterar Annika.

Av Shanti Broeng Foto Lars Raneklint
Scroll to Top