Personlig stilmix hos Helena

Hemma hos

Personlig stilmix hos Helena

Lyktor och ikoner, pärlor och urvuxna babyjeans. Allt platsar bara man blir lycklig av det. Därför samsas allt från egengjorda möbler till designklassiker hemma hos Helena och hennes familj.

• 7 september, 2010

Här bor

Namn: Helena, Carl Fredrik, och sönerna Oliver och Gabriel.

Jobbar med: Helena är kreatör, Carl Fredrik är pr-konsult.

Huset: En tvåvåningsvilla byggd 1934 på 160 kvadratmeter plus källare i stadsdelen Fålhagen i Uppsala.

Personlig stilmix hos Helena
Den gula tvåvåningsvillan ligger skönt inbäddad bland fruktträd. När Helena och Carl Fredrik köpte den var den inredd i 60- och 70-talsstil.
Personlig stilmix hos Helena
Tapet i hallen från Designers Guild. Virkad matta, Nellybell. Taklampor från Indiska. Väskan på väggen, från Oilily. Klassiska hyllan ”Pilaster” längre in, från Källemo. Turkos plåtstol från Household.
Personlig stilmix hos Helena
I källaren har Helena sitt pärlrum. Där finns allt man kan tänkas behöva vid smyckestillverkning.
Personlig stilmix hos Helena
I köket är skåp och kakel från 60-talet kvar. Lampa ”Fly”, från Kartell.
Personlig stilmix hos Helena
En liten byrå som hittades i källaren har plats för allehanda ting. Gökur från Designtorget. Matbord från Ikea. Stolar ”Panton”, köpta på nätet.
Personlig stilmix hos Helena
På väggen i matrummet ryms såväl sönernas babyjeans som konst av Slas och Hasse Alfredson. Vitrinskåpet har Helenas pappa gjort. Sideboard tillverkade av köksöverskåp och metallben, från Ikea. Stolar ”Sjuan”, av Arne Jacobsen, Fritz Hansen. Matbord från Mio. Svart stol ”Non” i gummi, Källemo. Kohud köpt på nätet. Virkad korg, Nellybell.
Personlig stilmix hos Helena
Biblioteket rymmer böcker från golv till tak. Skrivbordet är gjort av en gammal snickarbänk med en glasskiva ovanpå. Skrivbordsstol ”Tulip”, design Eero Saarinen, köpt på nätauktion. Fåtölj, Ikea. Vikbordet är arvegods.Mongolisk sidenkudde, Room. På golvet en kohud från Ikea.
Personlig stilmix hos Helena
Soffan, mattan och bordet i vardagsrummet kommer från Ikea. Kuddar från Designers Guild. På den lilla byrån lampan ”Bourgie” från Kartell.Bokstäverna på väggen är köpta på loppis. Lampkrona, Fafner.
Personlig stilmix hos Helena
Tapet i trappan från Designers Guild.
Personlig stilmix hos Helena
I den övre hallen står en gammal loppisfyndad stol. Dörrfodren har kvar originalfärgen.
Personlig stilmix hos Helena
Sovrumsväggen är dekorerad med en guld- och turkosmönstrad tapet från Designers Guild. Överkast och läslampor från Ikea. Taklampa ”Garland Light”, design Tord Boontje för Habitat. Sängbord ”Componibili”, Kartell. Väskor från bl a Oilily och Indiska.
Personlig stilmix hos Helena
I sovrummet har familjen byggt ett litet hyllsystem av gamla bryggerilådor från Visby Bryggeri. Lampan är formgiven av Helena Christensen för Habitat.
Personlig stilmix hos Helena
Toalettbordet har använts av minst fyra generationer. Några av smyckena har Helena gjort.
Personlig stilmix hos Helena
Oliver är ett stort Arsenalfan, vilket man kan se på färgvalet i hans rum. Många av klubbföremålen har han köpt i Arsenals shop i London.
Personlig stilmix hos Helena
I Gabriels diskorum sitter en paisleymönstrad tapet från In Trade. Gula plåttunnor från Ikea. Taklampa från Mio.
Personlig stilmix hos Helena
Mycket av inredningen och själva planlösningen i det 160 kvm stora huset är från 1960-talet.
Personlig stilmix hos Helena
Mycket av inredningen och själva planlösningen i det 160 kvm stora huset är från 1960-talet.

I idylliska kvarter i Uppsala, där många av husen ser ut att vara hämtade ur någon Astrid Lindgren-saga, bor Helena Wallström tillsammans med sambon Carl Fredrik och barnen Oliver och Gabriel. Deras gula villa är omgiven av lummiga trädgårdar med fruktträd som blommar fantastiskt om våren. Huset i två plan plus källare är personligt och okonventionellt inrett med riktiga designklassiker blandade med egentillverkade möbler.

Helena beskriver stilen i huset som "väldigt mycket jag".

– Det får inte vara så allvarligt. Inredning måste ha humor. Det måste vara möjligt att ha en takkrona av taggtråd i stället för kristall, säger Helena.

Hon letar efter saker i perioder och just nu står lampan "Tuben", i vitt, högst på önskelistan. Hon håller koll på lämpliga auktioner på Tradera och finkammar Blocket. I matrummet står ett Blocketfynd, ett tandläkarskåp med massor av lådor där en stor del av Helenas handarbeten ryms. På väggen i samma rum trängs barnteckningar och inramade babyjeans med konstverk av Slas och Hasse Alfredson.

– De där jeansen har både jag och Oliver haft, säger Gabriel och pekar.

På en vägg i vardagsrummet lyser bokstäverna G och Ö i grönt.

– Jag stod på en loppis på Gotland, tittade på de där gröna bokstäverna och undrade varifrån de kunde komma. Och så slog det mig att de måste ha suttit på en byggnad där Försäkringskassan har huserat en gång!

Helena hade inte sett den gula 1930-talsvillan innan de beslutade sig för att köpa den, utan bara fått den entusiastiskt beskriven på telefon av Carl Fredrik. De förra ägarna hade bott i huset i över 40 år och inredningen var intakt i 60- och 70-talsstil.

De första tre veckorna bodde den nyinflyttade familjen i källaren.

– Menyn bestod av pizza som vi åt direkt från kartongen. När vi lyxade till det lite, använde vi en flyttkartong som matbord! Vi tänker bo ett par dagar i källaren varje år, för att påminna oss om hur det var, skojar Helena.

Även om köket målades om är köksinredningen intakt från 70-talet.

– Pengarna och orken tog slut efter renoveringen av de övriga rummen, säger Helena, som ändå är nöjd med köket där turkosa detaljer står fint mot de vitmålade luckorna och det 60-talsbruna kaklet.

Hela huset är präglat av favoritdesignern Tricia Guild.

– Jag är så imponerad av hennes sätt att använda vitt, säger Helena, som valde att låta måla alla vita väggar med obruten vit takfärg för att få den rätta matta känslan.

Många av väggarna har tapeter av henne och kuddar från Designers Guild fyller soffan i vardagsrummet.

I biblioteket på andra sidan hallen står en av familjens egna möbelkonstruktioner – en glasskiva lagd direkt på en gammal snickarbänk blev en ovanligt personlig plats för datorn.

I källaren finns ett rum för tonåringen och hans kompisar, ett för de vuxna – inklusive en bar – och inte minst Helenas "pärlrum". Där inne hänger rad efter rad med pärlor och smyckestillbehör av alla upptänkliga slag, inklusive små glasplattor avsedda för smycken som Helena tillverkat.

På övervåningen ligger sönernas rum.

– Mamma sa att jag fick ha det som jag ville här inne, bara jag valde vitt! säger Oliver och skrattar.

Men det blev inte som mamma ville. Oliver är ett stort fan av fotbollslaget Arsenal, vars lagfärg satt sina spår i rummet – rött från golv till tak.

Helena har haft desto mer att säga till om i resten hemmet. Överallt finns små stilleben med lyktor, väskor, ikoner, halsband, garnnystan och schackbräden. Saker som man blir lycklig av att titta på, enligt Helena.

Och efter två år i huset känns det som om huset alltid varit menat för Helena och hennes familj. Den känslan förstärktes när hon hittade originaltapeten i en garderobsnisch på övervåningen, en tapet som var mycket välbekant för henne.

– Samma som jag hade i mitt flickrum hemma!

Text Anna Lindgren Bildarr Madeleine Gesar Foto Pernilla Hed
Scroll to Top