Österlen på franska

Hemma hos

Österlen på franska

Ta en del Österlen och krydda med inslag från Rivieran och Medelhavet. För Jonas och Tomas var receptet givet när de hittade sina drömmars sommarhus.

• 19 augusti, 2010

Här bor

Namn: Jonas Svensson och Tomas Åkesson.

Arbetar med: Jonas gör nyetableringar av Ikea-varuhus över hela världen. Tomas arbetar med marknadsföring av choklad och praliner.

Huset: Fristående hus på 100 kvm med tillhörande gästhus, 30 kvm.

Jonas och Tomas trivseltips

  • Respektera platsen, anpassa huset efter miljön.

  • Fyll inte huset med gamla pinaler som inte passar hemma. I fritidshuset tillbringar man dyrbar kvalitetstid och då är det viktigt att det är utrustat med funktionella och vackra prylar.

  • Satsa på en riktigt bra uteplats som hänger ihop med kök och matplats.

  • Omslut och insynsskydda trädgården, den är också ett rum som ska inredas.

  • Var realistisk när du planerar projekten.

Österlen på franska
Huset från baksidan med den skyddade uteplatsen. De spröjsade glasdörrarna vetter in mot vardagsrummet.
Österlen på franska
I hela huset ligger golv av finsk furu som vitlaserats och oljebehandlats. Matbordet är ett gammalt Ikeabord. Stolarna runt bordet är ommålade loppisfynd. Taklamporna är vitsprejade rottinglampor från Ikea. Glasdörrarna är försedda med gamla beslag och stormhaspar.
Österlen på franska
Soffa från Ire Möbel. Brickbord, Marrakech Design. Den svarta gungan ”PS Svinga” från Ikea pryds av en oklippt fårfäll från Jonas kusiner i Blekinge.
Österlen på franska
Kuddar från Mairo. Över soffan sitter tavellister med konst av bl a Jonas själv. Metallbokstäver, Urban Living. Golvlampa och komatta från Ikea.
Österlen på franska
Stolarna i gäststugan kommer från Tomas morfar. Längs väggen en platsbyggd långbänk med kuddar klädda i grafiskt mönstrade tyger från Marimekko, Åhléns och Ikea.
Österlen på franska
Köket i gäststugan kommer från Ikea. Stegen går upp till sovloftet som rymmer två sängar. Putsade vitmålade väggar och vitlaserat finskt furugolv.
Österlen på franska
Köksö med bänkskiva i massiv ek som mörkbetsats. Barstolarna ”Ingolf” har målats turkosa. Allt från Ikea.
Österlen på franska
På övervåningen ligger det luftiga sovrummet. Räcket har beställts hos en lokal smed. Golvpuffar och kuddar köpta i Malaysia. Vita fåtöljer från Ikea. Radiobordet är inropat på auktion.
Österlen på franska
I hallen står ett gammalt symaskinsbord som försetts med en glasskiva. ”Pinocchio”-figurerna har Jonas köpt i Italien.
Österlen på franska
Trädgården är ett pågående projekt där häckar och träd ska ge rumskänsla.
Österlen på franska
Jonas och Tomas har själva murat upp rabatten i en cirkel som kantas av silverarv och fyllts med vit kärleksört, buxbomsbollar, stäppsalvia, lagerhägg, vita bollvivor och ”Nordens olivträd” – ett silverpäron.
Österlen på franska
Däckstolar från Ekerö Möbler. Betongplattorna fanns i trädgården men är omlagda.
Österlen på franska
Jonas och Tomas.
Österlen på franska
Huset har utgång till terrassen från matplats och vardagsrum som är öppet upp till nock.
Österlen på franska
Huset har utgång till terrassen från matplats och vardagsrum som är öppet upp till nock.

Ett nedgånget hus som väntade på en ny ägare och en trevlig middag med lite husprat – för Jonas Svensson och Tomas Åkesson var det rena slumpen som ledde dem till sommarhuset i byn Simris på Österlen.

– Vi var på jakt efter ett fritidsboende i östra Skåne, och har alltid tyckt om Österlen. Vi var på middag hos en bekant och efter en hel del vin och god mat berättade hon att grannhuset troligtvis skulle bli till salu ganska snart eftersom den dåvarande ägaren var till åren kommen, berättar Jonas.

Efter ett par veckor fanns huset till salu på nätet och då fanns ingen tvekan – detta var huset de letat efter. När det blev deras för fyra år sedan var det bara att kavla upp ärmarna. Både bostadshuset på omkring 100 kvadratmeter och gäststugan på 30 kvadratmeter behövde renoveras.

– Eftersom huset var ordentligt nergånget var det inte så mycket ursprungligt att ta hänsyn till, men vi försökte ändå att få utsidan att passa in i miljön med putsad stenfasad, spröjsade fönster och listtäckt papptak, säger Tomas.

Arbetet med husen, som tog ungefär ett år, innebar en hel del oväntade upptäckter.

– När vi grävde för att anlägga den lilla uteplatsen bakom gästhuset upptäckte vi en ganska rejäl gödselbrunn! Spaden bara försvann ner i en grop med suspekt vätska… Och när vi rev på ovanvåningen hittade vi en jättefin fransk kondomask i plåt som låg gömd tillsammans med ett gammalt cigarettpaket på en regel i en innervägg. Troligen lades den dit på 50-talet när huset renoverades förra gången.

Tomas och Jonas har haft en tydlig målsättning under arbetet med sitt sommarhus.

– Vi ville skapa ett generöst hus med plats för umgänge, fester och övernattande gäster. Men det skulle även vara en plats för rekreation och kreativitet, förklarar Jonas. Stilen är nog ganska typisk för Österlen, enkel och sparsmakad, men vi försöker att också lägga till en touche av Riviera och Medelhav…

– En god vän besökte det orenoverade huset första gången när inte vi var där. Efteråt fick vi ett mejl där han förundrades över hur vi kunde se någon som helst potential i det här huset – en kommentar som vi faktiskt skrattar åt så här i efterhand.

Trots att de åstadkommit stora förändringar, finns det en del kommande arbetsuppgifter att ta tag i. Bland annat ska en pergola byggas utmed ena långsidan på gästhuset. Eftersom den ligger i öst kommer här att finnas en uteplats med morgonsol för frukostar. Trädgården är och ska vara ett pågående och levande projekt, tycker både Jonas och Tomas.

– Men den är fortfarande för öppen och vi kämpar på med våra nyplanterade små ligusterhäckar och träd.

Bägge två tycker om att tillbringa sommaren och helger i huset.

– Vi har fantastiska grannar som gör att vi stortrivs. På sommaren blir det fikastunder, grillkvällar och en och annan fest. Men de det bästa med att komma hit är ändå lugnet och landskapets skönhet och mystik. Det känns lite som att komma till världens ände, fast på ett positivt sätt.

Av Lotta Hogrell Anderzon Foto Peter Carlsson
Scroll to Top