Frihetskänsla i skärgårdshuset

Hemma hos

Frihetskänsla i skärgårdshuset

Högt upp på en klippa i Stockholms yttersta skärgård kopplar Cecilia och Arne av från det intensiva storstadslivet.

• 9 juli, 2010

Frihetskänsla i skärgårdshuset
”Det bästa är att bara sitta här, titta ut över havet och betrakta vädrets växlingar”
Frihetskänsla i skärgårdshuset
Huset är byggt i fyra etage och stort nog för både familj och gäster.
Frihetskänsla i skärgårdshuset
Fasaden är målad med Elit Lasyr, kulör ”Berghäll”, Beckers.Kryddlådor, Anne 3.
Frihetskänsla i skärgårdshuset
Trappan leder upp till entrén mitt på huset. Lyktor, Nordal.
Frihetskänsla i skärgårdshuset
Fasaden är målad med Elit Lasyr, kulör ”Berghäll”, Beckers.Kryddlådor, Anne 3.
Frihetskänsla i skärgårdshuset
Från entrén på bottenvåningen leder dörren ut till altanen. Taklampa gjord av lampor från Arvika Fiskecenter och Interiör, egen design. Tavla av Kathrin Kahl.
Frihetskänsla i skärgårdshuset
Platsbyggd soffa med signalkuddar, från Bland Kobbar & Skär. Tv:n göms i det vita gamla linneskåpet. Vitrinskåp ”Granemo”, handmålat i svart av Cecilia, Ikea. Repreling som räcke, egen design. Svart klädskåp på entresolplan, ”Hemnes”, Ikea. Lyktor med väggkrok, Affari. Spiraltrappa ”Milano” med trästeg som målats med svart oljebets. Trappa och räcken, Timberman Scandinavia.
Frihetskänsla i skärgårdshuset
Förvaring och krokar under det låga taket i entrén. Bänken är hemsnickrad och fanns i huset när familjen flyttade in. Golv i naturskiffer.
Frihetskänsla i skärgårdshuset
Familjens ”Värmlandshörna”. Skrivbord köpt på loppis och ommålat. Bokstöd i metall med porträtt av Selma Lagerlöf och Gustav Fröding, design Jan Landqvist. Tavlor med motiv ur ”Gösta Berlings saga”. Skrivbordslampa, Ikea.
Frihetskänsla i skärgårdshuset
Säng med hemsnickrad ram och skirt linnetyg. Sänglampor, Ilva
Frihetskänsla i skärgårdshuset
Tonårsrum med tapet från Ralph Lauren och en antik järnsäng inropad på auktion. Kudde, Gripsholm.
Frihetskänsla i skärgårdshuset
I gästrummet har Cecilia skurit ut och klistrat upp en fyr, ur tapeten ”PA 11828125”, från Casadeco.Kudde, Grand Design.
Frihetskänsla i skärgårdshuset
Den öppna spisen i grå betong är byggd i två nivåer med eldstad i både kök och sällskapsrum. Fårskinnsfällar, Shepherd. Golv i massiv furu behandlat med grå ”Gammeldags Trälut”, Welin & Co, och en hårdvaxolja. Soffbord, Bruka Design. Regissörsstolar, Someshop. Golvkruka, Nordal. Gasspis ”Laguna Black”, IGF.
Frihetskänsla i skärgårdshuset
Kök ”Ädel” i björk, handmålat i vit matt lackfärg med gråton och bänkskivor i grå skiffermosaik, Ikea. Slätspontade väggar målade i halvblank panellack, kulör ”Stockholmsvitt” med gråton, Alcro. Fläkt ”DK 600S”, Gorenje.
Frihetskänsla i skärgårdshuset
Dubbel porslinsho ”Domsjö” och blandare ”Elverdam”, Ikea. Antik ”Reda”-hylla, Nacka Byggnadsvård.
Frihetskänsla i skärgårdshuset
Den mellersta delen av huset är helt nybyggd och binder samman de två ursprungliga hus-kropparna. Efter om- och tillbyggnad är huset ca 100 kvm stort, byggt i fyra olika etage.
Frihetskänsla i skärgårdshuset
När Arne och Cecilia köpte sommarstället fanns det två hus på tomten. De har byggts ihop till ett större hus som följer bergets konturer.

Efter många somrar i segelbåt kände Cecilia och Arne väl till Stockholms skärgård. Medan segling var en passion för honom längtade hon mest efter att lägga till och gå i land vid ett eget ställe. För att hitta ett sommarhus tillbringade hon många timmar vid datorn, och till slut dök ett litet oansenligt ställe upp med fantastisk utsikt upp i Stockholms yttersta skärgård.

Cecilia tog kontakt med mäklaren och det visade sig att ägaren var bortrest och att visningen skulle dröja. Mäklaren rekommenderade familjen att åka förbi och titta på huset och läget från utsidan. Cecilia beskriver det som kärlek vid första ögonkastet.

– Jag kände direkt att vi skulle kunna skapa vårt drömställe där. Känslan var så stark att vi la ett bud utan att ens ha sett huset invändigt.

Till deras stora lycka accepterade ägaren budet och huset blev deras. Under de tre år som gått sedan dess är det inte många helger som har passerat utan att familjen varit på ön. Arne har fått sälja den stora segelbåten, men långseglingarna med familjen har ersatts av kajakturer, katamaransegling och vattenskidåkning. Cecilia å sin sida njuter i fulla drag av att bara få vara huset och titta ut över havet. Här får hon utlopp för sin kreativa sida. Hon inreder, ändrar och målar om gamla möbler. När det kommer till trädgårdsarbetet är det alldeles lagom med en liten kryddodling och några krukor att vattna då och då på det stora trädäcket.

– Äppelträd och gräsmattor får vi mer än tillräckligt av hemma i stan. Åretrunthusets stora trädgård upplever jag numera mest som ett dåligt samvete, säger Cecilia.

Första sommaren bodde familjen i huset utan att göra några större förändringar. Tankarna på att bygga om för att ge plats åt fyra barn, en hund och många vänner växte sakta fram.

– Vi ville ha ett hus där alla kan känna sig välkomna. Ett hus som tar tillvara tomtens fantastiska läge, följer naturens linjer och smälter in i den känsliga skärgårdsmiljön.

Cecilia drömde om en öppen och social planlösning med en stor eldstad i mitten. Hon tycker om att blanda material och såg framför sig en inredning med både trä, sten och betong.

Familjen tog kontakt med arkitekterna Michael Klingemann och Enrique Dubra. Utifrån parets önskemål och bilder på tomten och huset började de skissa på ett nytt hus. Det ursprungliga stället bestod av två byggnader och den första utmaningen blev att bygga ihop de två husen på ett naturligt sätt.

– Nästa stora utmaning var att hitta bra snickare och inte minst att få ut allt byggmaterial till ön. Allt material fick skeppas ut på pråm, säger Cecilia, som hela tiden har varit nära projektet i både stort och smått.

Cecilia har varit passionerat engagerad i varje liten detalj av interiören och hon har gått igenom butiker och auktioner i både Stockholm och sin hemstad Arvika.

– Den stora utmaningen har varit att skapa ett personligt hem av ett nybyggt hus.

Hennes lösning har blivit att blanda gammalt med nytt och dyrt med billigt.

– Dessutom blandar jag gärna olika material, som den mjuka skinnfällen på den hårda betongbänken vid öppna spisen. Att hitta en balans är det jag strävar efter.

Arne är inte alltid lika entusiastisk till hustruns inredningsprojekt. Men han håller god min och bär in och ut gamla skåp som ska målas och bänkar som ska kläs om.

Har man som Cecilia och Arne byggt nytt hus i skärgården med ett väl tilltaget gästhus, får man räkna med en intensiv sommar med mycket gäster. När hösten kommer njuter de kanske ändå som mest av sitt hus. Cecilia beskriver en upplevelse av total avkoppling när de kliver ur båten vid bryggan och går upp mot huset.

– Det är en sådan frihetskänsla att komma hit ut. Kontrasten mot det intensiva livet inne i stan blir så stor. Det bästa är att bara sitta här, titta ut över havet och betrakta vädrets växlingar.

Av Malin Nyhlin Text Anna Jonassen Foto Christer Vallstrand
Scroll to Top