Drömköket är lantligt och vitt

Inredning

Drömköket är lantligt och vitt

Med vit färg, besök på loppisar och mycket fantasi skapade familjen Truelsen själva sitt drömkök i det nya huset på landet.

• 9 juli, 2010

Här bor

Namn: Anna och Michael Truelsen med barnen Johanna, 13 år, Joel, 11 år, Jonatan, 9 år, och Josua, 5 år. Och så lilla katten Pelle.

Huset: Är från början av 1930-talet.

Kostnad för renoveringen: Ca 10 000 kronor.

Drömköket är lantligt och vitt
Skåpen är de gamla, men är nu vitmålade. Ett gammalt bord fick hjul från loppis och blev en liten köksö. Lutade vitoljade golv från Mörkaskog/Rappgo.
Drömköket är lantligt och vitt
Familjen har bevarat den gamla vackra vedspisen.
Drömköket är lantligt och vitt
Matbord, några stolar och taklampa, Ikea. Andra stolar är riktigt gamla. På väggen öppna hyllor, där gammalt vitt porslin fångar blicken. Fönsterramar med spegelglas reflekterar ljuset.
Drömköket är lantligt och vitt
Vitrinskåpet sparades och målades vitt. Duken är ett vitt lakan med spets. Anna dukar med gamla silverbrickor som tallriksunderlägg.
Drömköket är lantligt och vitt
Krokarna under hyllan kommer från farmors vind. Anna samlar på kavlar, till jul kan hela familjen delta i pepparkaksbaket. Allt på hyllorna är loppisfynd. Konsoler från Ikea.
Drömköket är lantligt och vitt
Tallrikshyllan har Annas morfar gjort efter gammal förlaga. Förklädet har hennes mamma sytt. Tavellisten har Michael gjort. Kommoden fanns i huset – bra till extra förvaring.
Drömköket är lantligt och vitt
Fika i det gröna.
Drömköket är lantligt och vitt
I trädet hänger gammalt kaffeporslin.
Drömköket är lantligt och vitt
Vedspisen är placerad vid murstocken mitt i köket som är öppet.

Familjen Truelsens hus Björkliden ligger i Horred i Västergötland, med naturen alldeles intill knuten.

De hade alltid längtat efter att bo i ett gammalt hus, och hittade det till slut på hemnet. Inte långt ifrån deras dåvarande bostad.

– De som ägde huset ville så gärna att en barnfamilj skulle ta över och de kände att vi med våra fyra barn var alldeles rätt, berättar Anna.

– Även trädgården var helt ljuvlig. Precis som som jag ville ha den, och i skogen intill kan barnen klättra i träd och bygga kojor.

I november 2008 gick flyttlasset till det nya huset och de satte i gång med renoveringen överallt utom i köket.

Men Anna ville helst göra något åt det mörka köket som inte alls var i hennes stil.

– Direkt när vi flyttade in tog vi i alla fall bort ett mörkt skåp och satte upp panel vid järnspisen.

I februari 2009 satte de i gång med renoveringen av köket.

Tanken var ett ljust och luftigt kök i en gammaldags lantlig stil. Och att det skulle hålla sig inom budgetramen!

– Vårt motto är att ”vi tager vad vi haver” och gör allt för att hålla budgeten nere.

De behöll därför mycket i köket till exempel spis, kyl och frys, diskho och blandare, men bytte ut fläkten. För att skapa den lantliga stilen satte de upp pärlspont på väggarna. De mörka köksluckorna sprejmålade en god vän vita och de gamla handtagen behölls. Överskåpen togs bort och ersattes med öppna hyllor. Där förvarar Anna porslin och annat som hon vill ska synas.

– Jag älskar loppisar och auktioner. I stort sett är allt porslin i vårt kök loppisfynd.

Att måla allt vitt, även tak och bjälkar, blev ett rejält lyft för köket. Även väggarna i matsalen målades vita. Dörrarna fick däremot behålla sin mjuka gräddfärg. Samma golv löper genom kök, matrum och vardagsrum, lutat och vitoljat.

En köksö stod också på önskelistan, men den fick inte vara stor.

– Vi ville ha en liten mobil variant och jag såg plötsligt ett bord som stod intill en vägg med nya ögon. Med små hjul från en loppis blev det den perfekta avlastningsytan i köket.

En annan favorit är den lilla kökssoffan under fönstret.

Familjen har renoverat köket alldeles själva.

– Michael klarade till och med av att snickra panelen över valvet, konstaterar Anna. Elen fixade min farbror som är elektriker. Man ska inte vara rädd att be om hjälp av de kontakter man har.

Nu har köket blivit det hjärta i huset där familjen Truelsen umgås och lagar mat tillsammans – precis som de drömde om. Det är bara ett skafferi som saknas, men finns med i de framtida planerna.

Text och styling Johanna Flyckt Gashi Foto Lina Ikse Bergman
Scroll to Top