Trädäcket fixar du så här inför sommaren

Trädgård

Trädäcket fixar du så här inför sommaren

Susannes och Pontus lilla trädgård är nästan täckt av ett trädäck med växter i rullande lådor. Men här ryms också rabatter som grönskar och blommar året om, fikon- och persikoträd.

• 14 juni, 2010

HÄR BOR

Här bor: Susanne Lindblad och Pontus Pettersson med barnen Simon, 19 år, och Anton, 17 år.

Arbetar med: Susanne är produktionsledare på en reklambyrå. Pontus är säljare på ett industriföretag.

Trädgården: Hör till ett gathus i Limhamn, utanför Malmö.

Trädäcket fixar du så här inför sommaren
Susanne blev nöjd med den nya sittplatsen där det tidigare var en rabatt. Det blev en liten hörna för detaljer som fågelbad, krukor och lyktor. Oljelamporna i glas tål väder och vind, lågan blåser inte ut i första taget. Från Ting Ute & Inne i Trelleborg.
Trädäcket fixar du så här inför sommaren
Eftersom mycket av odlingsytorna försvann med trädäcket växer nu örter och prydnadsgräs i lådor på hjul. I rabatten syns funkia och buxbom.
Trädäcket fixar du så här inför sommaren
Mot det svartmålade planket utmärker sig skulpturer på spett, av Katarina Hiller.
Trädäcket fixar du så här inför sommaren
Trädäcket fixar du så här inför sommaren
För att örterna ska trivas år efter år i lådan är det en god idé att dela dem på våren och fylla på med ny näringsrik jord. Under brännheta dagar rullas örtlådan in i skuggan.
Trädäcket fixar du så här inför sommaren
Susannes pappa ritade träbänken som förenar nytta med nöje. Susanne sydde en mjuk dyna och några sköna kuddar, och under locket ryms praktisk vedförvaring.
Trädäcket fixar du så här inför sommaren
På ett fikonblad serveras nygrillade fikon från trädgården med smält getost och honung, rosmarin och lufttorkad skinka.
Trädäcket fixar du så här inför sommaren
Grillade fikon. Skär ett kryss i fikonen och lägg i en klick getost. Ringla över honung och strö över lite rosmarin. Grilla fikonen tills de fått färg och osten smält. Grilla skinka tills den blir knaprig och servera till.
Trädäcket fixar du så här inför sommaren
Planritning trädgård.

När Susanne Lindblad och Pontus Pettersson bestämde sig för att köpa det lilla gathuset från 1880-talet i Limhamn var den lilla insynsskyddade trädgården på 70 kvadratmeter en av anledningarna till köpet. Både Susanne och Pontus kom från lägenheter i stan och visste från början att de inte vill lägga ner allt för mycket tid på en stor trädgård.

År 2007 gick flyttlasset och efter en del smårenoveringar inomhus var det dags att titta på vilka möjligheter som fanns utomhus.

– Huset är ju bara 105 kvadratmeter, så vi ville att trädgården skulle bli en förlängning av den ytan, berättar Susanne. Trädgården var fin när vi flyttade hit, men ganska opraktisk.

I mitten låg en oval gräsmatta omgärdad av en singelgång, men eftersom gräsytan var så pass liten kunde den inte användas till något, den var bara en prydnad. Det kändes också fånigt att husera en gräsklippare i vårt lilla förråd enbart för detta.

Pontus ville gärna lägga trädäck över hela trädgården för att slippa ta på skor när han skulle gå till tvättstugan som ligger utanför bostadshuset. Susanne däremot ville ha kvar rabatterna längs planket, som en grön inramning, och så fick det bli.

– Det skulle vara alltför hjärtskärande att ta bort all växtlighet. De som bodde här tidigare hade trots allt haft en tanke med rabatterna, det är alltid något som blommar – från tidig vår till sen höst.

Den städsegröna basen i trädgården består av buxbomshäckar som börjar och avslutas med formklippta klot. Innanför dem växer ett fikonträd, några rosor på stam, ett litet körsbärsträd, ett persikoträd och ett äppelträd som i rabatterna får tidigt sällskap av snödroppar, påskliljor, pärlhyacinter och tulpaner. När sedan sommaren kommer fylls rabatterna av smultron, vallmo, klematis, pioner, riddarsporrar och stjärnflocka. På hösten är det kärleksört, rosor och fikon som är i blickfånget.

Alla träd och rosor måste beskäras kraftigt på våren så att de inte blir för stora för den lilla trädgården.

– Grönskan var så kompakt längs planket att vi tog bort två meter av rabatten och ersatte den med en bänk. Intill skapar ett fågelbad, några lyktor och krukor stämning, säger Pontus.

Allra högst upp på önskelistan stod en skön plats i söderläge som var stor nog för två personer, nästan som en säng, där man skulle kunna sova middag, läsa eller sola. Susannes pappa, som är arkitekt, ritade en stor bänk av trä som med en öppningsbar sits också skulle fungera som vedförvaring.

– Jag som aldrig har byggt något i hela mitt liv bestämde mig, efter att ha sett den skyhöga offerten från snickarna, för att bygga bänk och trädäck själv. Det var lättare sagt än gjort. Eftersom förrådet och huset ligger på olika nivåer fick jag först lägga plattor som sedan reglar och trädäck skulle ligga på. Trädäcket och bänken gick snabbt, men att lägga plattorna tog tid, förklarar Pontus.

Med virket som blev över snickrade Pontus, som nu blivit varm i kläderna, en kvadratisk örtlåda på hjul som är lätt att dra fram till grillen, och en rektangulär låda med högt prydnadsgräs i som fungerar som rumsavdelare på den kvadratiska ytan.

Något Susanne och Pontus är glada över är att de också passade på att dra ut ström för att belysa både häckar och träd.

– Det gör verkligen stor skillnad – det känns som en helt annan trädgård på kvällarna. Ljuset skapar en magisk stämning och trädgården får ett helt annat djup, säger Susanne.

Trädäcket hann knappt bli klart förrän det sattes på prov.

– Vi hade först studentfest för Simon med över 45 sittande gäster och snart ska vi ha kräftskiva. Trädgården känns så mycket större, man rullar bara bort rumsavdelaren och vips finns plats för både långbord och soffa.

– Sedan däcket blev klart brukar vi ta ut en av våra tygsoffor och tillsammans med några brickbord och en uppspänd segelduk känns det som att vi fått det extra vardagsrum vi var ute efter, konstaterar Susanne och Pontus.

Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson Illustration Eva Robild
Scroll to Top