Inredningsaktuten: Gör om vår hall!

Fixa

Inredningsaktuten: Gör om vår hall!

Dags för tredje uppdraget för inredningsakutens stylist Louise Sareld. Hur ska den långsmala och mörka hallen bli mer mysig?

• 11 juni, 2010

Allmänna råd om långa hallar

”Inred hallen som ett eget rum, inte som en passage. Skapa blickfång som gör att man stannar upp. Det kan vara en möbel, tavlor och färg. Hallar blir lätt mörka. Den ultimata belysningen är spotlighter som ger mycket ljus men som går att både rikta och dämpa. Belysningen ska framhäva den övriga inredningen. För att motverka att hallen känns lång och smal är det viktigt att markera slutet på hallen. Det kan vara en färg som bryter av och ger tyngd, d v s en mörkare kulör än på de andra väggarna.”

Louises färgtips

Var inte rädd för färg! Den framhäver lister och dörrar. En vitmålad hall med många vita dörrar upplevs bara som ännu längre.

Så mycket kostade det:

Möbler och textilier:
2 st hyllplan med konsoler 484 kr
2 st tavellister 500 kr
1 st tavellist 199 kr
6 st ramar 914 kr
2 st takspotlighter 970 kr
1 st vägglampa 365 kr
Matta 3 750 kr
Halkskydd 38 kr
Telefonbord i teak, inkl frakt, 246 kr
4 st fotoförstoringar 271 kr
Totalt: 7 737 kr

MÅLNING:
Väggar
10 liter väggfärg: 1 535 kr
Lady Vägg 10
10 liter lättspackel: 327 kr
Jotun Lättspackel medium
3 liter lättspackel: 188 kr
Jotun Lättspackel fin
10 liter grundfärg: 1 080 kr
Jotun Grunding för tapet
Snickerier
1 liter grundfärg för snickerier: 188 kr
Jotun Grundning för snickerier
1 liter snickerifärg: 264 kr
Lady Interiör Snickerier 40, vit-bas
Totalt: 3 582 kr

Hantverkarkostnad:
Målare: 10 tim à 500 kr 5 000 kr
50 procent i rotavdrag -2 500 kr
Elektriker: 2 850 kr
rot-avdrag -1 425 kr
Elmaterial: 1 195 kr
Totalt: 5 120 kr
____________________________
Slutsumma
(efter rot-avdrag): 16 438 kr

Inredningsaktuten: Gör om vår hall!
Hallen före.
Inredningsaktuten: Gör om vår hall!
Hallen före.
Inredningsaktuten: Gör om vår hall!
Hallen efter. Åsa: ”Det blev verkligen fantastiskt! Tänk att det gick att göra en så stor förändring på så liten yta. Nu känns det som ett eget rum och vi vill stanna kvar där i stället för att bara gå igenom som förut. Utan hjälp finns det risk att hallen hade sett likadan ut i 15 år till.” Både Åsas farmor och mormor spelade tennis. Deras tennisracketar gör hallen personlig och blir ett blickfång på väggen. Telefonbord i teak från 60-talet, Tradera. Tavellister ”Living”, Mio. Färg Lady Vägg 10, kulör ”2525 Pilates”.
Inredningsaktuten: Gör om vår hall!
Hallen efter: Med barn-teckningar och familjefotografier har väggen blivit ett minigalleri. Ramar ”Ribba” i olika storlekar, Ikea. Takspot ”King-3” låg, By Rydéns. Orientalisk matta, ”Hamadan”, Carpet Vista.
Inredningsaktuten: Gör om vår hall!
För att hallen ska hänga ihop med entrén målades alla väggar i samma kulör.
Inredningsaktuten: Gör om vår hall!
Bokyllan under taket ramar in dörren. Den både dekorerar och markerar ingången. Louise: ”Utnyttja de små utrymmena! I en bredare hall kan man även sätta en hylla under taket längs långsidan. En för djup hylla kan dock upplevas som om den håller på att trilla ner.” Åsa: ”Jag ville ha bokhyllor men visste inte var de skulle sitta. Det får plats många fler böcker än jag trodde på hyllorna. Praktiskt, snyggt och så enkelt att sätta upp! ”Hyllplan ”Ekby Järpen” och konsol ”Ekby Stilig”, Ikea.
Inredningsaktuten: Gör om vår hall!
Två tavellister har förvandlat hallen till en gallerigång. Bilderna och teckningarna speglar familjen och är lätta att variera med tiden.
Inredningsaktuten: Gör om vår hall!
”Nu vill vi stanna i hallen” säger Åsa och Paul Robinson efter att Inredningsakuten gjort om den.

Familjen

Åsa och Paul Robinson med döttrarna Selma, 6 år, och Hanna, 5 år.

 

Uppdraget

”Vi bor i en villa i Mölnlycke utanför Göteborg sedan snart åtta år tillbaka. Trots att vi tycker att det är svårt att se inredningsmöjligheterna har rummen börjat ta form. Nu är vårt största problem en hall på nedervåningen. Den går från entrén in till våra tre sovrum och ett badrum. Hallen är lång, smal och har varken fått belysning eller något annat än en ensam tavla på väggarna ännu. Den verkar omöjlig att inreda och jag är rädd att välja fel färg och saker – så vi har helt enkelt inte vågat prova.”

Familjens önskelista

• Belysning så att barnen vågar gå ut i hallen på natten.
• Färg!
• Bilder, böcker eller någonting på väggarna så att den långa korridoren inte upplevs som en transportsträcka.
• Experthjälp…

 

Inredaren

Louise Sareld, Hus & Hems inredare och stylist, som driver företaget Sareld Living.

Vad behövde familjen hjälp med?
”Den här hallen är bara 110 cm bred, 20 cm smalare än standard. Det går inte att ställa in några möbler eller bokhyllor – dessutom är det fem dörrar som delar väggarna i korta bitar.”

Väggfärgen

Louise: ”Den är fantastisk! Eftersom hallen hänger ihop med så många andra rum går man igenom den ofta. Därför behöver den vara lite lugn. Den grålila kulören är harmonisk och diskret men ger ändå karaktär åt hallen.”
Åsa: ”Om vi hade valt kulör själva hade den blivit mesigare, men nu vågade vi pröva det som Louise föreslog. Den lila är neutral men stark och jag kommer att kunna leva länge med den!”

 

Tavellisterna

Två tavellister har förvandlat hallen till en gallerigång. Bilderna och teckningarna speglar familjen och är lätta att variera med tiden.
Louise: ”Välj unika tavlor som du blir glad av att titta på. Massproducerade motiv i all ära – men de gör inte hemmet mer personligt.”
Åsa: ”Jag har länge tänkt göra en vägg med familjefotografier men har fastnat när det kommit till val av utformning och motiv.”

Av Louise Sareld Foto Pernilla Hed Text Sara Hellström
Scroll to Top