Toppläge i fjällstugan

Hemma hos

Toppläge i fjällstugan

Det var som en förälskelse. När Kay Linghoff skidat upp på tomten som var till salu och såg utsikten var det med ens helt klart. Här skulle fjällstugan ligga. 

• 22 mars, 2010

Här bor:

Sanna och Kay Linghoff med barnen Mika, 14 år, och Scott, 9 år.

Jobbar med: Kay är arkitekt och driver tillsammans med Sanna arkitektkontoret Linghoff Arkitektur & Interiör.

Huset: Fritidshuset "Mountain Lodge" ritat av Kay Linghoff i Åre, Björnen.

Toppläge i fjällstugan
Från det generösa trädäcket som löper runt huset har man utsikt över fjällvärlden.
Toppläge i fjällstugan
Huset ligger högt upp i en södersluttning med skyddande skog bakom. Trots att det är traditionellt byggt har det en modern fasad. På bottenplanet finns en gästlägenhet.
Toppläge i fjällstugan
Kay Linghoff har själv ritat huset och den 103 kvm stora lägenheten med sovloft. Terrassen sträcker sig runt nästan hela huset.
Toppläge i fjällstugan
Vackra vårvinterdagar är trädäcket en oslagbar plats att njuta av utsikt och vårsol. Adirondackstolar i teak från Gloster.
Toppläge i fjällstugan
Mika gör sig redo för backen. I hallens torkrum finns det praktisk förvaring och gott om utrymme för skidutrustning och kläder. Grå granitkeramik på golvet, ”Micron” 30×60 cm, från Svenska Kakel.
Toppläge i fjällstugan
Scott sitter vid den platsbyggda köksön med bänkskiva i laminat och rostfritt. Pallar i wenge från Andreu World. Kök, Ikea. Köksmaskiner, Siemens. Brun mosaik, Bisazza, Svenska Kakel. Lampor, Design House Stockholm.
Toppläge i fjällstugan
Från loftet ser man hela storstugan. Eldstaden har luckor åt två håll så att man kan njuta av brasan både från soffgruppen och från bordet. Spisens fundament är tillverkat av skiffer. Tändskydd runt spisen, Åre Svets & Montage. Vedkorg i gummi, Åre Sauna. Matbord och stolar i wenge, Andreu World. Tabletter, Åre Hemslöjd. Väggljusstake och ljus från Åre Ljusfabrik.
Toppläge i fjällstugan
Muren med dubbelsidig spis går från golv till tak. Spis från Supra, hos Nature Line. Soffan är en gammal Ikea-modell, överdrag, Bemz. Kuddar från Dekåren i Åre. Bord i wenge från Andreu World. Tavlan är köpt i Chamonix.
Toppläge i fjällstugan
Sovloftet ovanför köket fungerar vid behov som gästrum. Plädar och kuddar, Mimou. Sänggavel, Ikea. Lampor, Belid. Golv från Dalafloda Group.
Toppläge i fjällstugan
Porträtt på gamla indianer pryder sovrummet. Sänglinne och tavlor från Dekåren i Åre. Fällar och kuddar från Clarence House. Sänglampor, Belid. Sänggavel, Linghoff Construction Design.
Toppläge i fjällstugan
Scott sitter och läser i en av de hemma-byggda loftsängarna. Barnens sovrum går i fil med badrummet som syns längst bort. På väggen en gammal Årebild från Dekåren.
Toppläge i fjällstugan
Den bortre dörren i badrummet leder till bastun. Tvättställ från Duravit. Kran ”Scandic” från Gustavsberg. Granitkeramik på golvet, på väggen och golv från Svenska Kakel. Handdukar, Lexington.

På skidor, genom skogen i två meter djup snö, letade Kay Linghoff upp tomten han visste var till salu i ett oexploaterat område.

– Vyn över Åredalen från den här platsen slog mig med häpnad, den var helt magisk! Jag satte staven i kartan för att markera tomten. Dagen efter ringde vi mäklaren och köpte den, berättar han.

Det är nu fem år sedan Kay och Sanna Linghoff åkte upp till Åre med sina två barn.

– Det var första gången på flera år som vi var där. Men efter den helgen kan man säga att vi blev nyförälskade i skidåkningen, människorna, maten och byn. Det kändes klockrent, berättar Sanna.

Bara ett år senare stod huset på plats inflyttningsklart. Kanske berodde de snabba besluten på att Kay, arkitekt och hängiven skidåkare sedan 35 år tillbaka, sett många sportstugor med både bra och dåliga lösningar runt om i världen. Han hade skaffat sig en klar bild av hur ett riktigt bra fritidshus ska se ut.

– Jag ville kombinera gammal beprövad byggnadsteknik med nytt formspråk, föra det goda hantverket vidare fast knätofsarna tagits bort från arkitekturen, säger Kay.

Och kanske det är hemligheten. Trivseln verkar inbyggd i väggarna tack vare att huset är traditionsenligt timrat för hand, med jämtländskt fulltimmer, drevat med lin och tjära. De grova väggarna ger en känsla av gammal fjällstuga trots att huset är nybyggt.

Fasaden är målad i falusvart med vita knutar och fönstren i söderläge är stora för att ta in så mycket som möjligt av utsikten över fjällen och Åresjön nedanför. Även terrassen, som tycks hänga fritt i luften, är en fin plats att njuta av varma vårvinterdagar.

– I ett fritidshus som används på vintern behövs mer plats för prylar och våta kläder än i ett sommarhus. Det ställer krav på bra logistik även om huset inte är så stort, säger Kay.

Numera finns det också en mindre lägenhet i bottenplanet när gästerna blir många.

De mörka takbjälkarna som framhäver husets konstruktion är liksom furugolvet behandlat med lut, olja och vax.

– Svarta golv är ju egentligen helt galet, allt syns på det. Men det ger också en tung och varm känsla.

En murstock når från golv till tak i storstugan och eldstaden som man ser från två håll ger både stämning och värme.

– Det första vi gör på morgonen är att tända brasan. Sedan får den brinna hela dagen, säger Sanna.

Förutom sovloftet som ligger ovanför köket, har huset två sovrum och ett stort badrum med bastu.

– Ofta kommer man hem trött och blöt efter en hel dag på fjället, säger Kay.

Därför finns ett stort torkrum i hallen, utrustat med pjäxtork och annan smart förvaring för blöta kläder, vantar och hjälmar. Ingången döljs av ett draperi liksom husets garderober. Det ger ett varmare och mjukare intryck.

Efter det där vinterbesöket för fem år sedan tillbringar familjen numera i stort sett all sin lediga tid i Jämtland.

– På sommaren cyklar vi, men jag gillar vintern bäst, berättar Scott. Då blir det skoter, pulka och skidor både på längden och i backen.

Och Kay och Sanna instämmer.

– Att somna på kvällen efter en heldag på fjället och se brasan fladdra samtidigt som det snöar utanför – det är livet.

Av Agneta Engzell Foto Tina Stafrén
Scroll to Top