Enkel biljett till Österlen

Hemma hos

Enkel biljett till Österlen

Från ett kedjehus strax norr om Stockholm till en skånsk länga utmed en bygata. När familjen Ahlstedt bytte postadress, gjorde de det med besked.

• 24 november, 2009

Enkel biljett till Österlen
Prydnadsgräs i en uppmurad rabatt och planteringar i krukor möter besökaren vid entrén. Däckstolar, Adiron. Stickad pläd och kudde, Inger Sernbo Design & Detail.
Enkel biljett till Österlen
Anna-Karin och familjen trivs i sitt skånska hus.
Enkel biljett till Österlen
Serveringsvagn med plats för kokböcker och vin, Ikea. Miniatyrträdet står i en kruka från Gotland. Vit fruktskål, Agneta Livijn. Väggklockan ovanför är en julklapp. Stora förvaringskorgar, från Giving and Living, hos Cancan. Hundmatskålar, Gibbon.
Enkel biljett till Österlen
Köksinredning, Ikea. Rostfri bänk, måttbeställd. Fläkt, Upo. Spis, Siemens. Stor ljushållare i glas, Ombonat. Tavlan från Anna-Karins farföräldrar är hennes favorit.
Enkel biljett till Österlen
Öppna hyllplan, Ikea. Mönstrat porslin, Johanna Isfält. Beige porslin, Himla. Stor grön skål, Muuto.
Enkel biljett till Österlen
Vardagsrummets furugolv har mörknat med åren. Soffgrupp från danska Stovby, hos CanCan. Turkos rya, Golvabia. Soffbord i valnöt, SB Nord. Stor vit vas, Gåvogömman.
Enkel biljett till Österlen
Trappan har en central placering i huset. Taklampor, Ikea.
Enkel biljett till Österlen
Badrummet har separat dusch och badkar. Blandare, ”Navona” och badkar, Svedbergs. Stort grönt fat och frottéhanddukar, Åhléns. Tvättkorg samt stol i rotting, Artwood.
Enkel biljett till Österlen
Golvkandelaber, Gåvogömman.
Enkel biljett till Österlen
Föräldrasovrummet har sänggavel och sängbord från Artwood. Mattan är en gåva från Anna-Karins föräldrar. Sänglampor, Nordal. Liten ängel, Rice. Överkast, Tendence Khmere, Cancan. Randiga kuddar, Mimou. Beige kuddar, Linum. Bänken vid fotändan är från Kina.
Enkel biljett till Österlen
Svartvit kudde, Cancan. Sackosäck, Sitonit. Bokhylla, Ikea. Den gamla stolen med blå klädsel är mormors gamla pianostol.
Enkel biljett till Österlen
Charlies rum har fönster ut mot allrummet. Sängbordet är en afrikansk trumma. Lampan ovanpå, Ikea. Indianmask köpt i Gamla Stan i Stockholm. Överkast, Choff Design hos Cancan. Randiga kuddar, Gudrun Sjödén. Matta, Ikea.
Enkel biljett till Österlen
Hanna har en inbyggd säng draperad med tyll från Ikea. Ett liggande fönster ut mot allrummet ger extra ljus. Överkast och matta, Rice. Kuddar från Pink India, Rice, Green Gate och Choff Design. Ljusslinga i form av en körsbärskvist, Room. Korg med lock, Ikea. Sänglampa, Bauhaus.
Enkel biljett till Österlen
Ljuset från fönstret når in till sängen via en rund tittglugg vid fotändan.
Enkel biljett till Österlen
Tre trappsteg leder upp från entrén. Taklampa och stort skåp, Ikea. Rottingstol, Artwood.
Enkel biljett till Österlen
Hallen, köket och matplatsen hålls samman av ett gråmålat betonggolv. Matbord i ek, Cervera. Vita stolar, Ikea. Taklampa, Nordal, hos Cancan. därifrån kommer också vasen på bordet. Randig matta, Spira. Vita krukor i fönstret från nedlagd butik.
Enkel biljett till Österlen
I salen på bottenvåningen har Anna-Karin sin butik. Entréplanets yta är 200 kvm (inräknat butiken), övervåningen är 110 kvm.
Enkel biljett till Österlen
I salen på bottenvåningen har Anna-Karin sin butik. Entréplanets yta är 200 kvm (inräknat butiken), övervåningen är 110 kvm.

Det var varken trångboddhet, arbete på annan ort eller förändrad livssituation som gjorde att familjen Ahlstedt lämnade Sigtuna för Skåne. Det var pur lust och kärlek. Lust till ett miljöombyte och en stark kärlek till Skåne.
– Skåne, och framför allt Österlen där vi semestrat en hel del, har alltid legat oss varmt om hjärtat. Vi uppskattar det öppna landskapet, människorna och det lugnare tempo som finns här, säger Anna-Karin.


Det är vardag i den lilla byn
Stora Köpinge som ligger ett par mil utanför Ystad. Familjen Ahlstedts hus, en gammal länga i tegel, ligger utmed bygatan. Ett stenkast därifrån ligger byns kyrka, som fram till 2004 använde huset som församlingshem.
– Huset är från 1880 och har alltid varit en knutpunkt i byn, men i olika skepnader vid olika tidpunkter. Innan det blev församlingshem, var det kommunalhus under några år och skola under en annan period. Därför har många av byns äldre invånare sitt eget förhållande till huset.

När familjen väl bestämt sig att flytta till Skåne, valde de att leta hus i Ystads kommun. Den kändes lagom stor och erbjöd många möjligheter. Efter att ha åkt på en mängd resultatlösa husvisningar under hösten 2007, insåg Anna-Karin att familjen var tvungen att befinna sig på plats i Skåne för att kunna hitta rätt hus. I mitten av januari 2008 gick flyttlasset till en hyreslägenhet i Ystad.

Efter flytten kunde Anna-Karin och maken Per i lugn och ro titta på olika områden i Ystads närhet. Stora Köpinge låg mycket längre ut från Ystad än vad de hade tänkt sig, men när de hittade det gamla tegelhuset på nätet kunde de inte låta bli att åka dit och titta. Och när de väl steg in genom dörren kände de att allt stämde.
– Ett stort plus var att huset var färdigrenoverat på ett sätt som vi tyckte om. Det fanns inget vi ville byta ut. För oss som tidigare gått igenom flera husbyggen och renoveringar var det fantastiskt med ett hus som vi kunde flytta in i direkt.

Det som Anna-Karin och Per föll för vid första titten – entrévåningens rymd och planlösning – är sådant som fortfarande gör att de trivs så bra i huset. Med tiden har de upptäckt fler fördelar: närkontakten med trädgårdens uteplats från köket via terrassdörren, halvväggen som delar av mellan hallens två toaletter och matplatsen, och ovanvåningens luftiga karaktär med vitmålade golv och stora takfönster.
– Vi har mycket att tacka husets första privata ägare för. De gjorde den stora och genomgripande renoveringen som blev så bra. När de tog sig an huset för fem år sedan, var inget gjort sedan 70-talet och vinden var inte inredd. De lyckades utnyttja de stora volymerna och få fram en modern stil utan att ta bort husets rustika själ.

Familjen uppskattar speciellt betonggolvet på entrévåningen som är snyggt och praktiskt när det finns djur och barn i familjen. Köket är tidlöst utformat och känns fortfarande modernt. Genom att flytta dörren in till stora salen en bit i sidled, såg de till att utnyttja husets längd. Man kan stå i ena änden av huset och se hela vägen till den andra.

Med familjen Ahlstedts intåg i Stora Köpinge fick byns gamla knutpunkt en ny funktion. Anna-Karin har nämligen öppnat inredningsbutik i husets stora sal. I och med butikens tillkomst blev huset delvis en offentlig plats igen, något som uppskattas av många bybor.

Själv tycker Anna-Karin att det är en perfekt lösning i den fas av livet hon befinner sig i med barn och familj som tar sin tid och med en make som reser mycket i sitt jobb.
– Jag gillar idén med att kunna bo och arbeta på samma plats. Det fungerar mycket bra.
Att bo in sig ordentligt både i huset och i byn känns som ett bra framtidsmål, tycker Anna-Karin som tycker mycket om byns blandning av lantbrukare, konstnärer, småbarnsfamiljer och sommarboende.
– Visst känns det konstigt att inte vara nära Stockholm och visst saknar vi våra vänner där och i Sigtuna. Men landskapet, klimatet och alla öppna människor här gör att vi inte kan tänka oss en bättre plats att bo på.

 

Anna Karins butik finns även på nätet, besök den på www.cancaninterior.com

Av Pia Mattsson Foto Helene Toresdotter
Scroll to Top