Harri Koskinen och glablåsare från Iittala tillsammans i Art Works

Inredning

Harri Koskinen och glablåsare från Iittala tillsammans i Art Works

Nu lanserar Iittala sitt nya koncept Art Works. Syftet är att skapa ett möte mellan konstnärer och formgivare. Den första formgivaren som bjudits in är Harri Koskinen som har arbetet tillsammans med Iittalas glasblåsare vid glasbruket i Nuutajärvi.

• 3 september, 2009

Harri Koskinen och glablåsare från Iittala tillsammans i Art Works
”Ljuset är otroligt viktigt för oss nordbor för det skapar atmosfär och stämning” säger Harri Koskinen, en av Iittalas främsta formgivare sedan många år. ”På sommaren badar vi formligen i ljuset av de långa dagarna och tillbringar så mycket tid vi kan utomhus och vi blir plötsligt öppnare och mer sällskapliga. På vintern blir vi mer inåtvända och kryper hemma, precis som djuren drar sig tillbaka till sina lyor. Men eftersom vi inte kan gå i ide som djuren gör, använder vi stearinljus och öppen eld för att tillfredställa vårt behov av ljuset”, fortsätter Koskinen. Hans ljuslykta ”Lantern” har blivit en klassiker under de 10 år den funnits i produktion.

Art Works är en årlig Iittala-kollektion där design möter konst. Objekten tas fram av en formgivare som ges full artistisk frihet att skapa unika konstföremål i en begränsad upplaga.
Harri Koskinens serie Uusi Alue följer till stor del andan i hans tidigare verk. Den tillsynes enkla designen blir en speciell utmaning för glasblåsaren eftersom det tunga glaset måste formas för hand utan hjälp av formar. Det gör också att alla Uusi Alue skiljer sig från varandra och är unika. De består av massivt glas och är inte ihåliga.
"Tjock glas är av avgörande betydelse för att framkalla optiken och reflexerna. De har pjäserna ökar det smälta glasets magi för mig", säger Harri Koskinen.
 

Scroll to Top