Bästa tipsen när du ska måla om

Fixa

Bästa tipsen när du ska måla om

Kan du knepen är halva jobbet gjort. Det gäller – i alla fall nästan – när man ska måla om hemma. Här är tipsen som får dig att lyckas med pensel och roller!

• 8 oktober, 2008

Bästa tipsen när du ska måla om

Förarbetet syns

Det dämpar arbetglädjen lite men måste sägas: Underarbetet är 70 procent av målararbetet.

Hålla rent

På målade väggar är det lättare att ta bort märken och smuts än på en tapetserad vägg.

Spar överbliven färg

Färgslatten som är över kan användas till att laga småskador och hål senare. Häll över i en mindre burk. Vattenbaserad färg klarar sig bättre med plastfilm direkt mot färgytan. Alternativt ställer man burken upp och ned för att hindra luften att komma åt färgen. Spar också NCS-koden på brutna kulörer.

Matcha färger

Tänk på att färger i angränsande rum ska passa ihop om man ser väggarna samtidigt eller går mellan rummen.

Provmåla

Färgen på ett litet färgprov ser annorlunda ut än när färgen målas upp på en stor yta som en vägg. Provmåla gärna en eller två kvadratmeter. Då kan du se hur färgen ser ut på stor yta och i olika ljus.

Rolla lugnt

Det snabbaste sättet att få upp färg på väggar är att rolla. Använd mycket färg i rollern och rolla lugnt.

Fin i kanten

Måla först längs väggens kanter med pensel. Rolla därefter väggen.

Valfri ojämnhet

Ju långhårigare roller, desto större gräng i färgen. Gräng kallas ytans ojämnhet. En slät skumgummiroller ger en slätare yta med lite gräng.

Pensel och roller

Vill du att en stor yta ska se penselmålad ut? Rolla upp färgen och stryk sedan omedelbart ut den med pensel.

Undvik otäckt

Ingen målar utan att droppa eller stänka färg. Täck allt som inte ska målas noga. Det spar tid. Om möblerna inte kan flyttas ut ur rummet; ställ dem i mitten och täck över.

Passa på

Börjar strömbrytare och eluttag se gulnade eller trista ut? Kanske ska de bytas ut när väggen får ny färg.

Färgåtgång

För två strykningar behövs i de flesta fallen en liter färg till fyra kvadratmeter vägg.

Taket först, väggarna sen. Det är ett misstag att strunta i att måla taket. Det ser solkigt ut när väggarna blir skinande nya.

Snyggare skarv

Låt takfärgen gå ner några cm på väggen. Då är det lättare att göra en snygg skarv till tapet eller väggfärg.

Måla på tapet

Det går bra att måla tapet. Lös tapet måste bort och alla skador spacklas och slipas. Däremot måste man inte spackla och slipa bort alla skarvar om man inte vill, men de kommer förstås att synas under färgen.

Matt eller blankt

Färgers glans anges i en skala från 1 till 100. Låga tal är matta färger och höga tal är blanka. Väggfärg är oftast ganska matta med glanstal kring 7. Blankare färg är lättare att torka av och är därför ett vanligt val i kök och våtrum.

Matt och blankt

En spännande effekt kan man få genom att blanda matt och blank färg. Ett sätt är att på en mattmålad vägg lägga en blank lack på vissa partier, kanske i ett mönster.

Inflyttningsklart

Så fort färgen torkat och slutat lukta kan rummet användas igen. Hur lång torktiden är varierar med färgtyp, temperatur och luftfuktighet. Lösningsmedelsburna färger torkar långsammare. Vanligast idag är vattenburna färger med korta torktider. De ger också ifrån sig mindre mängd hälsoskadliga ämnen. Sörj ändå för god ventilation när du målar. För säkerhets skull kan man vänta någon dag extra innan barn sover i ett nymålat rum.

Av Roger Nyström Foto Anza AB
Scroll to Top