Hallhylla med 20-talskänsla

Fixa

Hallhylla med 20-talskänsla

Den platsbyggda hallhyllan som passar 1920-talshusets nybyggda hall är lätt att kopiera.

• 8 september, 2008

Hallhylla med 20-talskänsla
Pärlspont var vanlig som panel i hus från 1920-talet, särskilt i hallar, kök och enklare ekonomiutrymmen. Här får pärlsponten och den platsbyggda hallhyllan en nybyggd entréveranda att harmoniera med resten av huset.
Hallhylla med 20-talskänsla
Hallhylla med 20-talskänsla
Ritningen visar en hyllfront av limfogskiva, men den går att tillverka av pärlspont som på stora bilden

Huset från 1920-talet fick en ny hall i en tillbyggd verandadel. För att få det nybyggda att höra ihop med det ursprungliga huset, fick hallen en platsbyggd klädhylla. En gammal hyllkonsol som hittades i ett tidigare skafferi fick tjäna som mall för nysågade konsoler.

Hyllan byggdes av limfogskivor. En finess är att hyllorna för vantar, mössor och halsdukar vändes åt sidan och fick en täckt front av pärlspont så man slipper se oredan som lätt uppstår i den typen av hyllor. Även väggen bakom hatthyllan kläddes med pärlspont.

Om du inte får tag i limfogskivor i rätt bredd kan du låta byggmarknaden såga till dem. Konsoler går ibland att hitta liknande i bygghandeln. Annars sågar man lätt ut formen ur limfogskiva, men för att konsolen ska bli stark är det bäst att låta träets fiberriktning följa konsolens diagonal.

Det här behövs:

 • Limfogskiva, 40×500 mm

 • Limfogskiva, 20×350 mm

 • Limfogskiva, 20×280 mm

 • Pärlspont, 14×95 mm

 • List, 28×45 mm

 • Konsoler

 • Träplugg, 8 mm

 • Markeringsstift för träplugg

 • Trälim

 • Skruv

 • Ankarkrokar

Gör så här:

 1. Om väggen bakom hatthyllan ska kläs med pärlspont börjar du med det. Avsluta gärna pärlsponten i höjd med hatthyllan så kommer hatthyllan att täcka pärlsponten upptill. Måla pärlspontpanelen. Glöm inte att behandla alla kvistar med kvistlack först. Vit färg kräver minst ett lager grundfärg och två lager ytfärg.

 2. Mät upp och såga till hyllans olika delar. Slipa och grundmåla dem gärna redan i det här skedet. Det kan vara rationellt att även slutmåla delarna innan de monteras på plats, men man får efteråt dutta i överspacklade skruvar med färg.

 3. Skruva upp listen, 20×45 mm, som bär hatthyllans bakkant. Om hyllan byggs i en nisch är det lätt att komplettera med likadana lister även på kortändarna. Montera ihop konsolerna med sin bakre list, 20×45 mm. Förborra och skruva fast den bakre listen från konsolens baksida. Passa in hatthyllans skiva och borra hål för skruvarna i bakkant och ner i konsolerna, men fäst inte skivan ännu.

 4. Skruva upp skohyllans bakre stödlist, 20×45 mm. Mät ut och såga till mittenstödet och fäst med träplugg i skohyllans undersida. Måla hela hyllan färdigt och skruva fast den med försänkta skruvar. Spackla över skruvarna.

 5. Såga till fronten av limfogskiva 20×280 mm. Om du hellre vill limma ihop pärlspontbrädor till en frontskiva blir det svårt att fästa med plugg eftersom pärlsponten bara är 14 mm tjock. Då är det enklare att fästa med lister nertill och upptill. Såga till de tre (eller fler) hyllorna av limfog 20×280 mm och fäst dem med träplugg. Markera för träplugg i skivans underkant. Borra och sätt dit träplugg. Borra hål för plugg i pärlspontens överkant. Sätt markeringsstift i hålet och sätt hyllan på plats. Lägg hatthyllan på rätt plats så du får märken för plugghålen på hatthyllans undersida. Borra för pluggarna. De tre småhyllorna fästs även i väggens pärlspont med träplugg. Alternativt kan småhyllorna läggas på lister som monteras på väggen och frontens baksida.

 6. När fronten med sina tre hyllor är limmad och monterad läggs hatthyllan på. Limma träpluggen och skruva i bakkant. Slutligen skruvas eller spikas med dyckert en täcklist, 20×40 mm, på hatthyllans främre kant för att hyllan ska se gedignare ut. Spackla, slipa och måla över skruvskallarna (spikarna). Allra sist monteras ankarkrokar jämnt fördelade under hatthyllan.

Av Roger Nyström Foto Peter Phillips Ritning Helena Lindberg
Scroll to Top