Pelargoner – här är de 8 bästa skötselråden

Trädgård

Pelargoner – här är de 8 bästa skötselråden

Den är tålig, vacker och blommar generöst. Inte konstigt att pelargonen nästan hör till den fasta inredningen på en klassisk veranda.

• 1 april, 2008

Härligt neonrosa Caliente Pink är Årets pelargon 2016. Så här sköter du den – och andra vackra pelargonsorter:

  • Pelargonen trivs på en solig glasveranda men också med att stå utomhus. Ställ i så fall ut den när risken för frost är över.
  • Vattna jämt under sommarhalvåret. Den klarar visserligen torka men tillväxten blir sämre.
  • Ge krukväxtnäring en gång i veckan från vår till höst.
  • Ta bort vissna blommor och blad så kommer det snabbt nya.
  • På vintern vill pelargonen stå ljust och svalt, ca 8– 12 grader.
  • Vattna bara försiktigt under viloperioden.
  • Beskär sent på vintern eller tidigt på våren.
  • Plantera om i ny näringsrik jord.
Pelargoner – här är de 8 bästa skötselråden
Pelargonium longicaule är en vildartspelargon. De rena arterna, vildartspelargonerna, är förfäder till de framkorsade sorterna.Foto Blomsterfrämjandet.

Allra mest folkkär är kanske Mårbackapelargonen fast man ännu inte funnit någon säker koppling till författaren Selma Lagerlöfs hem Mårbacka. Bilden av den typiska svenska verandaväxten kommer nog snarare från målaren Carl Larssons akvareller från Sundborn där solljuset silas genom verandans högväxta pelargoner.

Pelargoner – här är de 8 bästa skötselråden
Det finns massor av olika sorters zonalpelargoner, här en nyligen framtagen dansk sort, ´Denice´.Foto Floradania

 När européerna hämtade hem de första vilda pelargonarterna från Sydafrika på 1600-talet började de också odla och korsa dem med varandra. Antalet sorter växte snabbt. Men tvåhundra år senare blev de mera lättflirtade, storblommiga sorterna populära och de mindre iögonfallande skönheterna försvann. Författaren August Strindberg var en av dem som på 1880-talet klagade över att de vackraste gamla pelargonsorterna höll på att ersättas av ”scharlakanspelargoner” med råa bondvulgära färger utan toner.

Pelargoner – här är de 8 bästa skötselråden
Aristo Beauty´ är en engelsk pelargon. De har ofta lite större blommor och brukar finnas i handeln från mars till juli. Foto Blomsterfrämjandet.

I dag har intresset för de ursprungliga arterna och de spännade korsningarna kommit tillbaka. Förutom zonalpelargoner, som Mårbacka, kan man numera få tag i hängpelargoner, engelska pelargoner, änglapelargoner, doftpelargoner och naturligtvis vildartspelargoner.

Av Nina Sederholm Källa: Blomsterfrämjandet

 

Scroll to Top