Flytande regler vid boende i husbåt

Konsument

Flytande regler vid boende i husbåt

En husbåt är för många sinnebilden för frihet – men att bosätta sig på vattnet är inte fullt så okomplicerat som det kan verka.

• 25 mars, 2008

Flytande regler vid boende i husbåt

Intresset för att bo på vattnet ökar. I Västra Hamnen i Malmö, på Pampas Marina i Solna, vid Varvsholmen i Kalmar och i Marinstaden i Nacka finns det i dag möjlighet att köpa eller hyra plats för en flytande bostad.

– Fyra personer om dagen kontaktar oss för att fråga om de kan köpa vår husbåtsmodell, berättar Richard Bergström på företaget AquaVilla. Men det skulle inte kännas seriöst att sälja till privatpersoner eftersom det är så svårt att få bygglov.

Reglerna varierar

Det är inte tillåtet att förtöja en husbåt där man vill och använda den som bostad. Om den ska ligga permanent förtöjd vid en brygga krävs bygglov och i många fall även dispens från strandskyddsbestämmelserna. Bygglovet kräver i sin tur att det framgår i kommunens detaljplan att byggnation får etableras just där. Finns det ingen detaljplan måste den först tas upp som ett ärende av kommunen – en process som kan ta många år.

Något enhetligt regelverk för boende på båt eller flytande villor finns inte. Vilka regler som gäller varierar från kommun till kommun. Den som vill pröva möjligheten till flytande boende bör därför ta kontakt med byggnadsnämnden i sin kommun.

Ombyggd eller nybyggd

Den traditionella husbåten är en båt ombyggd till en bostad. Den kräver bygglov beroende på hur länge och i vilken kommun den ligger förtöjd. Den modernare husbåten är en flytande villa utan motor. Den måste ha bygglov och försäkras på samma sätt som en vanlig villa, eftersom båtplatsen är permanent.

 

Läs mer om husbåtar:

www.marinstaden.se

www.aquavilla.se

www.pampas.se

www.mmh.se

Av Sara Hellström
Scroll to Top