Vattenblänk i trädgården

Trädgård

Vattenblänk i trädgården

De flesta längtar efter att sticka tårna i en porlande bäck i sin trädgård, men knappast efter allt jobb med att sköta den. Finns det inga genvägar? Vi frågade Anders Persson, expert med 16 års erfarenhet av dammar, bäckar och fontäner.

• 30 juni, 2006

Anders Persson

Yrke: Dammexpert hos Trädgårdsprofilen

Bor: I hus utanför Kristianstad

Hobby: Odlar gräs. Dammar är intresset som han gjort till sitt jobb.

Hämtar inspiration från: Holland, där man har lång erfarenhet av att skapa vackra vattenmiljöer.

Vattenblänk i trädgården
Vill man ha mer fart på dammens vatten kan man göra en liten fontän med hjälp av ett munstycke som monteras på pumpen.

Bästa genvägen till vatten i trädgården är en fontänsten, säger Anders Persson. En "porlande" sten sköter sig själv och är dessutom barnsäker. I princip behövs inte mer än en natursten med ett borrat hål, en pump med tillbehör, en behållare för vatten, galler och singel.

Men om det är en blänkande vattenspegel man längtar efter?

– Hur man än vänder och vrider på det så innebär en damm eller en bäck en del jobb med skötseln. Man måste rensa bort löv och växter och fylla på vatten.

Vad händer om man glömmer det?

– Det luktar sump efter bara några veckor. Vattnet blir grönt och grumligt av växtrester och alger.

Ska latmasken välja en bäck eller en damm?

– Bäcken är lättare att sköta eftersom vattnet hela tiden är i rörelse. En del stänker eller blåser bort, en del avdunstar i solen. Men även om det är ett slutet system med pump ska vattnet fyllas på en gång i veckan.

Måste man alltid syresätta en damm?

– Ja, annars blir det ingen balans och den geggar igen.

Ska man välja en stor eller liten damm?

– Det är faktiskt lättare att sköta en stor än en liten damm. En mindre damm fryser till på vintern och bli överhettad på sommaren. Den bör vara minst 6-8 kvadratmeter för att ge en stabil miljö för växter och djur. Helst ska den vara ännu större, 30-40 kvadratmeter. Då blir det mindre problem med algtillväxt och lukt. Å andra sidan är det alltid värdefullt med vatten, också om det bara är ett litet fågelbad.

Spelar djupet någon roll?

– Vill man undvika bottenfrysning ska den vara minst en meter djup. Då behöver man inte heller riskera att dammen torkar ut helt om sommaren blir varm. Men det är viktigt att se till att dammen inte blir en fara för barn.

Vad är viktigast att tänka på?

– Planera ordentligt. Sätt av tid en kulen vinterkväll och fundera på var dammen eller bäcken ska placeras. Det är ju inte i första hand brevbäraren eller sophämtaren som ska uppleva den. Bäst är det om man kan anlägga den i solen vid uteplatsen eller där den smyger sig in i naturen på ett självklart sätt.

Ska man ha djur i dammen?

– I bästa fall kommer grodor, trollsländor och fåglar av sig själva. Många vill ha fisk i dammen och det innebär att man måste ge dem mat och filtrera vattnet.

Hur får man näckrosorna att stanna?

– Förr var det viktigt att dammen var minst 1–1/2 meter djup för att näckrosorna skulle trivas och inte frysa ihjäl under vintern. Numera finns det näckrossorter som klarar sig på bara 30 cm vattendjup. Men de måste naturligtvis plockas in över vintern.

Är det en god idé att själv ta sig ett dopp i dammen?

– En baddamm måste vara så stor att den fungerar som ett biologiskt system. Det ska finnas plats så att man inte trampar sönder växterna och man måste vara nyduschad och ren från sololja som förstör vattnet. I Tyskland är det stort men jag tror inte det blir någon fluga i Sverige. Vi har så många sjöar som är roligare att bada i.

Ska man använda kemikalier?

– Det kan absolut behövas om man får mycket alger i vattnet. Ofta beror det på problem med pH-värdet och då tillsätter man preparat som ökar eller sänker det. Om fiskarna får sjukdomar kan de få medicin på flaska.

Någon kemikalie man ska undvika?

– Klor, som ska användas i simbassänger. I en damm dödar det alla de bakterier, växter och djur som är själva poängen med dammen.

Värsta damm-missarna du sett?

– Det finns skräckhistorier om hur torvblock kring dammen börjat fungera som läskpapper och sugit upp allt vatten. Eller dammdukar som perforerats som en schweizerost när nyblivna dammägare försökt plantera dammväxter genom duken. Men det vanligaste är att vattnet blir slemmigt och grönt.

Vilka växter ska man välja?

– Inhemska växter fungerar bäst. Naturliga gräs och tågväxter brukar bli fint, liksom iris och gula näckrosor. Men ta aldrig växter från naturen. Förutom att de kan vara fridlysta kan de föra med sig sjukdomar till dammen.

Behövs belysning vid vattnet?

– Det hjälper till att förlänga säsongen. Det går att montera lampor vid växterna kring dammen eller sänka ned dem i vattnet. Elen är inget problem eftersom den redan är framdragen till vattenpumpen.

Av Nina Sederholm Foto Gabriella Dahlman, Kerstin Engstrand, Anders Persson
Scroll to Top