Rätt belysning hemma

Inredning

Rätt belysning hemma

Hemmet är den scen där livet utspelar sig och det gäller att anpassa belysningen efter dramats  olika faser. Kai Piippo ljussätter livets teater.

• 31 december, 2005

Fakta

Namn: Kai Piippo

Yrke: Ljusdesigner

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Familj: Gift med Ingela Olsson, barnen Yi, Sasha och Adam.

Rätt belysning hemma
Ljusexpert Kai Piippo.
Rätt belysning hemma
Lägenhet i Stockholm med exempel på flera olika ljuskaraktärer som kan kombineras. ”Lysmasken” i taket ger allmänljus. Dolda blå lysrör efterliknar en kvällhimmel medan små spotlighter skapar ljuspunkter. Golvlampa ”Constanza, Luceplan. Fåtöljer ”Mina”, design Bruno Mathsson. Ljusdesign Niklas Ödmann, Ljusarkitektur.

– Ljuset handlar om vårt seende. Här i Norden går vi in i en mörk tunnel i oktober och då blir ljuset väldigt viktigt!

Det säger Kai Piippo, ljusdesigner med bakgrund i teatervärlden. Numera arbetar han med ljussättning av både hem och offentliga miljöer i företaget Ljusarkitektur, som han driver med kollegan Niklas Ödmann. Till hans meritlista hör både Ishotellet i Jukkasjärvi och det hypermodernt designade Nordic Light Hotel i Stockholm, som märkt ut sig för innovativ ljussättning. Men själv vill han inte göra skillnad på hem och offentlig miljö.

– Både i och utanför hemmet handlar det om att rummet används till många olika saker och då ska belysningen kunna anpassas efter det.

Se hemmet som en scen, är Kais råd. När handlingen växlar från stillhet till action ska ljuset kunna anpassas så att det förstärker stämningen.

– Man använder inte vardagsrummet bara till att se på teve! På fredagskvällen vill man kanske ha ett mysigt och dämpat ljus, har man fest på lördagen kan det vara häftigt och dramatiskt. På söndagen är det städdags och då vill man se ordentligt!

Men hur uppnår man allt det där i ett och samma rum?

– Nummer ett är att man ska kunna styra belysningen. Ett tips är att byta ut så många strömbrytare som möjligt mot en dimmer.

Vad är det som är bra med en dimmer?

– Jag brukar jämföra med en volymkontroll på en stereoanläggning. I stället för att ha samma volym hela tiden anpassar man den efter situationen och det är likadant med ljuset!

Färgat ljus används ofta på scener för att beskriva olika stämningslägen, och är något som Kai gärna förordar även i hemmiljö. Och visst låter det lockande att ändra färgsättningen i rummet bara genom att byta färgfilter i en spotlight i stället för att måla om!

– Man kan också använda ljus med mönster, kanske ett hjärta på alla hjärtans dag? Sådant här är väldigt vanligt i offentlig miljö. Det som har hänt är att skillnaden mellan hem och offentlig miljö håller på att luckras upp.

Men hur får man tag på grejorna, sådana belysning du talar om finns knappast hos en vanlig lamphandlare?

– Numera kan man få tag i proffsgrejer att använda hemma, men det gäller att inte nöja sig med det man hittar i lampaffären. De kanske inte har sådant på lager men kan ta hem.

Det låter som att den som vill vara kreativ får räkna med att det kostar en del?

– Ja, men man kan göra mycket med enkla medel. Själv gillar jag vad jag kallar för "kebabslinga", en lång böjlig plastslang med små ljuspunkter i. Den är billig och enkel att placera ovanpå hyllor, längs golvlisten eller var man vill. Om man kopplar en dimmer till den kan man uppnå riktigt spännande effekter som får rummet att se större ut.

Ljuskvalité viktigare än snygg skärm

När man går in i en lampaffär är det lätt att drunkna i ljusfloden från hundratals armaturer som strålar i kapp. Att bedöma ljuskvaliteten på en enskild lampa är nästan omöjligt.

– Det är som att gå in i en stereobutik där alla högtalare låter samtidigt!

Kais tips är att begära att få ta in lampan i ett avskilt rum för att få en chans att avgöra hur den ter sig ut hemma.

– Om man hittar en armatur som har ett underbart ljus och en fantastisk design, ja då är man ju hemma. Men ljuskvalitén tycker jag går före designen på själva armaturen.

Du är expert på elektriskt ljus, men det naturliga ljuset då?

– Dagsljus är underbart, jag älskar det! Ett tips är att ha ljusa material och färger närmast fönstren. Gärna vita möbler, fönsterbleck och sådant, då reflekteras ljuset och letar sig vidare in i rummet.

– Det nordiska ljuset är unikt! Uttrycket "kura skymning" finns bara här. Längre söderut blir det mörkt på en gång. Det är väldigt spännande att titta på dagsljuset i ett rum och försöka få samma ljuskaraktär med elljus. Elljuset ska kännas naturligt, som om det tillhör rummet på samma sätt som dagsljuset!

Av Mårten Janson
Scroll to Top