Enkla vardagsmaten du inte vill missa – 5 goda recept

Solgul kycklinggryta, hemgjorda hamburgare och köttbullar som gratineras i ugn med mozzarella och tomat. Njut av våra lättlagade och kryddiga vinterfavoriter som är lika goda veckans alla dagar.

Persiljebakad lax med fänkålssallad

4 port

Ingredienser:

2 vitlöksklyftor
½ knippa bladpersilja
2 skivor dagsgammalt ljust bröd, rivet, eller motsvarande mängd ströbröd
100 g rumsvarmt smör
2 msk pinjenötter
4 portionsbitar lax
salt och peppar

Fänkålssallad

1 stor fänkål eller 2 små 
2 äpplen
2 nävar blandade späda salladsblad
2 msk pumpafrön
3 msk olivolja
1 citron
salt och peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Halvera fänkålen till salladen och skär den fint.
2. Kärna ur och skär äpplena i tunna båtar. Vänd äpple och fänkål med salladsblad, pumpafrön, olivolja, citronsaft, salt och peppar.
3. Skala och pressa vitlöken och plocka bladen av persiljan. Blanda med rivet bröd och rör sedan ner det i det mjuka smöret tillsammans med hälften av pinjenötterna. Krydda med salt och peppar.
4. Lägg laxbitarna i en ugnsfast form, toppa med smörblandningen och resten av pinjenötterna. Baka i ugnen i 10–12 minuter, tills laxen precis är genomstekt. Observera att stektiden kan variera beroende på tjockleken på laxbitarna och din ugn.
5. Servera laxen med fänkålssallad och kanske någon potatis.

Till ugnsbakad lax med örttäcke passar en frisk fänkålssallad utmärkt.

BBQ-burgare med spetskåls-slaw

4 port

Ingredienser:

600 g nötfärs 
olja till stekning
1 ½ dl köpt eller hemgjord bbq-sås (se recept nedan)
4 hamburgerbröd
majonnäs 
salt och peppar

Spetskåls-slaw

½ spetskål 
3 stora morötter
½ rödlök
100 g gräddfil
4 msk majonnäs
1 msk äppelcidervinäger
½ msk dijonsenap
1 tsk socker 
salt och peppar

Gör så här:

1. Gör först slaw-salladen. Skär spetskålen. Skala morötterna och riv dem. Skala rödlöken och skär den i tunna ringar. Blanda gräddfil, majonnäs, vinäger, senap, socker, salt och peppar och smaka av dressingen. Vänd ner den i grönsakerna.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Forma fyra biffar av färsen och bryn dem i olja i en het panna. Krydda med salt och peppar.
3. Lägg över dem i en ugnssäker form och pensla dem rikligt med bbq-sås på båda sidor. Grädda dem färdiga i ugnen, i  6–7 minuter. Pensla en eller två gånger med bbq-sås.
4. Värm hamburgerbröden i ugnen, halvera dem och bred majonnäs på undersidan. Toppa med en burgare och till sist coleslaw. Servera eventuellt ugnsstekt potatis till.

Hemgjord BBQ-sauce

Ingredienser:

1 ¼ dl ketchup
2 msk äppelcidervinäger 
3 msk brunt farinsocker
1 msk japansk soja
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt 
tabasco efter smak

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser förutom tabascon.
2. Koka upp såsen, och låt sjuda tills sockret smält. Smaka av med tabasco och förvara kallt.

Hemgjorda hamburgare med egen bbq-sås blir rena festmaten.

Gratinerade italienska köttbullar

4 port

Ingredienser:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 knippe färska örter, t ex persilja och basilik
1 1/2 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 näve riven parmesan
600 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
olja för stekning
700 g färdig tomatsås
100 g mozzarella, riven i bitar
pesto
örter till garnering

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala lök och vitlök och plocka bladen av örtkvistarna. Mixa lök och vitlök med hälften av mjölken i en blender eller med mixerstav. Lägg i örterna och mixa helt kort tills de är hackade. Man kan också riva löken först och blanda med mjölken.
2. Lägg blandningen i en skål och tillsätt ströbröd, parmesan, nötfärs, ägg, resten av mjölken, salt och några drag med pepparkvarnen.
3. Blanda smeten och forma små köttbullar. Bryn dem i olja i en panna. Häll tomatsåsen i en ugnsfast form och lägg ner köttbullarna. Toppa med riven mozzarella och ev lite färska örter.
4. Låt köttbullarna lagas klart i ugnen, i 12–14 minuter. De ska vara helt genomstekta och osten ska vara smält. Fördela pesto och örter ovanpå och servera med pasta eller bara gott bröd.

Köttbullarna får en helt annan smak när de bräseras i ugnen i tomatsås.

Currygryta med kyckling och mango

4 port

Ingredienser:

4 kycklingfiléer
½ dl vatten
1 gul lök
2 msk olja
1 1/2 msk gul curry
1 tsk gurkmeja (valfritt) 
8 dl kycklingbuljong 
2 dl kokosmjölk
3 msk mango chutney 
ev majsstärkelse
1 färsk mango, tärnad
1/4 knippe koriander till garnering 
salt och peppar

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form med vattnet och täck med lock eller med folie. Baka i ugnen i ca 20 minuter, tills kycklingfiléerna är genomlagade. Låt dem vila lite och skär dem sedan i bitar.
2. Skala och hacka löken. Hetta upp oljan i en kastrull, tillsätt curry och gurkmeja och rör om tills det doftar.
3. Tillsätt lök och fräs i några minuter på måttlig värme tills löken är genomskinlig.
4. Tillsätt kycklingbuljong, kokosmjölk och mango chutney, koka upp och låt puttra försiktigt i 10 minuter. Om så behövs, red med lite majsstärkelse. Krydda med salt och peppar.
5. Vänd till sist i kycklingen. Skala mangon och skär den i tärningar. Hacka koriandern grovt. Toppa curryn med mangotärningar och koriander vid servering och njut den med ris.

Frisk mango får bryta av mot den kryddiga curry­kycklingen.

Paprikagryta med chorizo

4 port

Ingredienser:

1 stor gul lök eller 2 små
3 vitlöksklyftor 
2 röda paprikor
200 g färsk chorizo
500 g tärnat fläskkött, t ex fläskkarré
olja till stekning
1 tsk paprikapulver
700 g passerade tomater
3 msk tomatpuré
2 1/2 dl vispgrädde
salt och peppar 
ev färsk hackad persilja till garnering

Gör så här:

1. Skala och hacka löken och vitlöken, skär paprikan i grova tärningar. Ta bort skinnet på chorizon och skär den i grova tärningar. Fräs chorizon i en stor stekpanna tills den börjar tappa lite av fettet.
2. Lägg i fläskköttet och bryn det också. Tillsätt lite olja om det behövs. Tillsätt lök, vitlök och paprika och fortsätt fräsa tills löken är genomskinlig. Tillsätt sedan paprikapulver, passerad tomat och tomatpuré.
3. Lägg på locket och låt småputtra i 10 minuter. Häll i grädden och låt puttra utan lock i 5–10 minuter Krydda med salt och peppar.
4. Dekorera med hackad persilja om så önskas och njut grytan med ris eller potatismos.

En gryta med sting av chorizo smakar gott en kulen kväll.
Scroll to Top