Så skapade paret ett trädgårdsparadis – på mindre än tre år 

Många drömmer om en lummig perennträdgård med humlesurr och porlande vattendrag. Vi hälsar på hos Jessika och Andreas skapat just ett sådant paradis – på mindre än tre år!

Jessikas och Andreas vita trähus hittar vi lite undangömt i ett idylliskt villaområde i Gävle. En anonym träport vid sidan av huset öppnar sig och … wow! Här breder Jessikas och Andreas oas ut sig, en riktig drömträdgård med två dammar, blommor i rosa, lila, blått och vitt och inbjudande sittplatser i trädgårdens alla hörn. 

– Det här ska vara en plats att samlas på, och en plats för återhämtning, en helande och mysig trädgård. Det är så fridfullt med porlandet från dammarna och suset som viner genom prydnadsgräsen. Att trädgården är fylld av liv är lika viktigt som grönskan och blommorna. Bin och humlor, grodor och salamandrar är varmt välkomna! Det är en annorlunda värld från det vardagliga runt omkring, förklarar Jessika.

Intill huset finns en varm och trevlig uteplats som kallas ”Medelhavshörnan”. Gallret ovanför är en rosenpergola. Mot väggen klättrar klematis ’Jackmanii’.
Jessika med en dahlia i famnen.
En anonym träport, med portal byggd av återbruk, leder in till Jessikas och Andreas paradis med blommande planteringar, två anlagda dammar, uteplatser, vackra blickfång, uthus, gästhus och orangeri.
Jessika och Andreas.

Det är smått osannolikt att det här paradisiskt vackra, parkliknande gröna rummet har planterats och vuxit upp på mindre än tre år! Sju år har gått sedan de köpte huset. Jessika och Andreas ville bo så nära centrala Gävle som möjligt men samtidigt nära vatten och natur. 

Först utgick de från en 3D-ritning Jessika hade gjort för att enklare se vad de skulle göra. Det mesta invändigt fick ryka då det var lager på lager med gips och panel. Sedan byggde de ut och byggde orangeri och bod, och först när det var klart gav de sig i kast med trädgården. 

– Då var gräsmattan helt kal och platt med torra fläckar. Det enda trädet var äppelträdet precis utanför huset och så fanns trädäcket där vi nu har uteplats och grill, berättar Jessika. 

När Jessika och Andreas köpte huset för sex år sedan var det blåmålat och i behov av omvårdnad. I trädgården fanns inte en enda perenn och det enda trädet var ett äppelträd. Arbetet med att bygga upp trädgården från grunden började de med för knappt tre år sedan.
Välskötta gångar och rensade rabatter. Stengångarna är nylagda med antika stenplattor. Alla rabatter är täckta med bark vilket gör ett prydligt intryck och håller fukt i jorden.
Orangeriet har Jessika och Andreas själva byggt av virke från en gammal lada. Alla fönster är återbruk, plåttaket och klinker på golvet är nytt.
Längst bort i trädgården står ett gammalt lusthus som planeras bli odlingsplats för persikoträd. Orangeriet som är mer lättåtkomligt används betydligt mer. Två klotlönnar står på varsin sida av dammen och kommer att kasta skön skugga över den när de vuxit upp lite mer.

Jessika planerar

Det första som planterades var hortensiorna vid den uteplatsen, de är nu fem år gamla. Och så började de gräva för en damm i samma del av trädgården.

– Den gjorde jag färdig när Andreas var på jobb i Norge. ”Har du gjort en sådan här stor damm!” sa han förvånat när han kom hem. Men det blev jättefint, och vatten är viktigt för oss, något som vi båda dras till och känner oss lugna av, säger Jessika. 

– Jag har inte riktigt samma öga och känsla som Jessika har. För mig är det svårare att tänka hur saker och ting ska se ut när det är klart. Att planera och designa överlåter jag helt till henne och så är jag en glad arbetare som gräver när det behövs, säger Andreas.

Ett oslagbart team med andra ord, dessutom med förstärkning av den lilla hunden Laban som alltid är med i trädgården.

– Det går väldigt snabbt när vi arbetar ihop. Det finns en tydlig plan för vem som gör vad, och nu har vi det tyngsta arbetet bakom oss. Dammarna är klara och förra sommaren förlängde vi rabatter och la nya stengångar före semestern för att kunna njuta sedan, förklarar Jessika.

Uteplatsen med grill ligger rakt ut från huset sett. En liten bro sträcker sig över trädgårdens ena damm. I pergolan kommer det att växa upp vindruvor så småningom.
Vid det långa bordet finns det gott om plats för många gäster. Jessika har stor släkt och hon och Andreas älskar att ha gäster.
 Höstflox i förgrunden och en dahlia i kruka.
Vy mot söder. 30 meter bortom trädgården rinner Gavleån omgiven av höga träd vilket gör trädgården helt insynsskyddad från den riktningen. För 35 år sedan var terrängen öppen ner till ån där det fanns en dansbana. I augusti 2021 svämmade ån över men Jessika och Andreas tycker att de kom lindrigt undan, med 70 cm vatten i källaren som sjönk undan. Många i Gävle drabbades betydligt värre av skyfallen och översvämningar.

Olika jordtyper 

Målet är en lättskött och lummig perennträdgård. På tomten finns flera olika jordtyper: sandiga, leriga och steniga partier. 

– Innan vi anlägger en ny rabatt kollar vi vad det är för jord och tillsätter det som behövs för att göra den så näringsrik och bra som möjligt, pH-värdet mäter vi även ibland. Är marken sur passar den bäst för skuggväxter. Vi ser också om det är många eller få maskar, berättar Jessika som är psykologiutbildad, har jobbat som skolkurator och nu ligger i startgroparna med egen mottagning för samtalsterapi. Naturens påverkan på psyket är något hon inspireras av i trädgården och hela tiden har med i planeringen. 

–  Bladverk och grönska gör oss lugna och harmoniska. Vi har flera skuggiga, lummiga platser med prydnadsgräs, bladväxter och vatten som ger stilla ro, berättar Jessika.

Trädgården är uppdelad i olika sektioner med färg. I mitten dominerar vitt och aprikos-rosa. Uteplatsen intill huset, som kallas Medelhavshörnan går i lila-rosa. Köksträdgården har ätliga växter men också blommor i blå färg. 

Andreas planterar en ny solhatt, ’Sunseekers Salmon’
Vid den anlagda dammen finns ett av uthusen, däcksstolarna bjuder in till en stunds vila i skuggan där man kan lyssna till ljudet av porlande vatten.
Spången över dammen. Här växer klotlönn, kärleksört, iris, prydnadsgräs ’Variegatus’, rudbeckia ’Magnus’, hortensia ’Annabelle’, hosta, funkia, parasollblad, ormbunkar, marktäckaren aubrietia, julros, fingerrodgersia.

– Det här är en plats för vila efter en hektisk dag på jobbet, helt klart, säger Andreas som ibland har stressiga dagar i sitt jobb med filminspelningar.

Och det är inte så konstigt att den här inbjudande trädgården drar till sig vänner och släkt som bin dras till nektar. Medelhavshörnan är den mest använda platsen, här är vindskyddat höst och vår. Trädäcket med pergola och grill rymmer runt femton personer runt bordet och om kvällarna, när det blir lite kyligt, flyttar man gärna in i orangeriet mitt i trädgården.

– Vi älskar att umgås och ha gäster! Och vi älskar den här platsen, så mycket att vi ofta inte ens vill åka hem­ifrån, säger Jessika med ett stort skratt.

Viloplats i skuggan vid uthuset.
Jätteverbena i en stor kruka köpt på Växtzon 4 i Varbo.

Tips för att anlägga en trädgård från grunden. 

1. Känn in tomten. Fundera över vilken stil du vill ha och vilka färger du trivs med genom att samla inspiration. Någon vill ha en romantisk gammaldags trädgård, en annan en modern.

2. Skissa och planera. Att göra några skisser att jämföra med är bättre än ingen. Planera hur du vill använda din trädgård. Sittplatser i olika väderstreck är alltid uppskattade. Vill du odla kan du planera för att göra en köksträdgård med odlingsbäddar, eller varför inte ett växthus.

3. Jordtyp och väderstreck. Välj dina växter utefter jordtyp och väderstreck. Skuggigt behöver skuggväxter, en torrare jord kanske behöver jordförbättring eller så kan man plantera växter som klarar en del torka, och så vidare.

4. Väggar och tak. Träd och buskar är grunden i en trädgård, de gör trädgården lummig och ­ombonad samtidigt som de skyddar från en del sol och vind.

5. Lättskött. Många tänker att trädgård är svårt och krävande och lite jobb får man ju räkna med, men det behöver varken vara tungt eller jobbigt. Välj lättskötta perenner till en början och även ergo­nomiska bäddar om du tycker det är jobbigt att böja dig ner. Allting måste inte planteras i marken. 

5 favoritperenner (som alla drar till sig fjärilar)

Kärleksört
”Tåliga, lättskötta och prydliga även när de inte blommar. Jag gillar de feta bladen!”

Trädgårdsriddarsporre
”Lättskött och tålig med höga, ståtliga stänglar.” 

Blomsterfunkior
”Utan dem i en skuggig hörna, ingen trädgård. Även om vi har söderläge har vi ganska mycket skugga, perfekt fylla upp med fantastiska bladverk av funkior som dessutom blommar så vackert.”

Rudbeckia
”Fantastisk blomma som finns i så många färger. De drar till sig massor av insekter, fjärilar och bin. Det gillar vi.”

Höstflox
… som är vackert och har fantastisk doft.

Tre växter för att bygga rum:

 1. Häckväxter framför allt.

 2. Hortensior av olika sort. Startar i gång ordentligt tredje året så ha tålamod de två första åren.

 3. Klätterväxter som klematis, honungsros, klätterros, pipranka eller vindruva.

Scroll to Top