Stilfull inredning och ljusa färgval – kika in i det vackra sekelskifteshuset

I Cecilia Nilssons och Magnus Borgs hem i centrala Åhus lever husets gamla själ kvar. Planlösningen är nästan densamma som för hundra år sedan, tegelfasaden likaså. Ett litet hus med mycket charm och som gjort för gran, pyntning och fullt julmys redan första advent.

Det är snart jul i skånska Åhus, bara några få dagar kvar. Snön som föll för en vecka sedan är i stort sett borta. I Cecilia Nilssons och Magnus Borgs trädgård ligger tunna stråk av vintern kvar på gräsmattan, men nu är det gråväder och fukt som gäller. Som vanligt vid den här tiden, med andra ord.

– Det är vår sjunde jul i huset och jag kan inte minnas att vi har haft en enda riktig vit jul här, säger Cecilia. Då blir det ännu viktigare att skapa julkänsla inomhus.

Cecilia och Magnus har det färdigpyntat redan till första advent med granris och grankvistar, julblommor, adventsstjärnor i fönstren och många tända ljus. Granen hugger de i samma tid, tar in och klär den innan Lucia.

Återkommande julpynt varje år är Cecilias holländska kanalhus – en samling som ständigt växer. I cylindervasen bredvid har Cecilia satt kvistar från trädgården och dekorerat med utvikbara pappkulor från Hemtex.
Orangeriet är en plats för skönt häng och umgänge med vänner under sommarkvällar och regniga sommardagar. Men också en mysig plats att klä i vinterskrud med fårskinn, plädar och levande ljus.
Här bor: Cecilia Nilsson, Magnus Borg och sonen August, 6 år. Jobbar som: Cecilia är ekonomi­ansvarig på ett pump­grossist­företag, Magnus är speciallärare. Huset: Tegelhus, byggt tidigt 1900-tal, 105 kvm. Instagram: @genommittfonster
Både Cecilia och Magnus blev direkt förälskade i det gamla tegelhuset i Åhus med stor trädgård och närhet till strand och hav. När de köpte huset var fönsterbågar och lister blå; numera är de grönmålade. Cecilia brukar lägga ut granris på trappan för att markera att julen närmar sig.

Cecilia tycker att gamla hus är bättre julhus än nyproducerade. I parets förra boende, en nybyggd mark­lägenhet med öppen planlösning, var det mycket svårare att skapa julmys. Här, med prång, vinklar och charmigt knarrande trägolv fanns trivseln redan på plats.

– Jag saknar dock golvvärmen, det blir ofta lite kalla golv i äldre hus, säger Magnus. Och så var det bekvämt med tvättstuga på markplan, här får vi springa ner i källaren. Men i övrigt längtar jag inte efter komforten som följer med ett nybygge.

Entrén med ett vackert trägolv och William Morris-tapeten ”Standen Fennel”. Den valdes för att den påminner om den som fanns underst i alla lager som skrapades bort. Stol, Fritz Hansen, hatthyllan har Magnus gjort med hängare från Byggfabriken. 
Granen som familjen själv har huggit är sparsamt klädd i nedtonade färger. Kula, Søstrene Grene.
Vardagsrummets bekväma soffa ”Le Grand Air” från Decotique fick ett nytt uttryck när Cecilia och Magnus klädde om den i beige linnetyg ”Natura Blonde”, Royal Design.
Vy mot vardagsrummet. Soffbord ”Tray Table” från Hay. Lampa med grön skärm från House Doctor. Golvlampa ”Bestlite” från Gubi.
: Inte bara ett luciatåg i vardags­rumsfönstret! August hjälper till att dekorera glaset genom att rita julmotiv med speciella glaspennor från Panduro.

Renovering via Youtube

Många som köper gamla hus brukar hävda att de aldrig hade köpt det om de hade vetat hur mycket renovering som skulle krävas. Cecilia och Magnus håller med, de hade absolut inte köpt det här huset om de förstått vad som väntade dem. Våren 2015, då huset blev deras, kunde de ingenting om renovering. Magnus hade dittills bara målat en möbel och Cecilia var inte heller någon hejare på att renovera.

– Om vi hade renoverat hus tidigare hade vi kanske vågat oss på större ingrepp, som att ta ner väggen mellan kök och matrum till en stor enhet, säger Magnus. Eller blåst ut allt invändigt om vi hade varit riktigt skickliga. Men då hade mycket av husets gamla charm och själ försvunnit. Det var kanske tur att vi inte kunde något.

En av anledningarna till att Cecilia och Magnus fick köpa huset av den gamla damen som sålde, var deras vision att bevara och vårda det gamla, berättar de. Det var inte ett löfte, men det hade inte känts bra att förändra allt.

Köksinredning ”Bistro” från Ballingslöv med tidlös design och pärlgrå nyans som harmonierar med övrig inredning. Knoppar från Byggfabriken. Bänkskivorna i kompositsten ska påminna om marmor, men är betydligt mer hållbara. Vitpigmenterat ekstavsgolv från Kährs. Matta, Søstrene Grene.
Ljusstaken med lingonris är köpt på Åhus årliga julmarknad.
Frukostrum och vardagsrum binds fint ihop av parkettgolv som paret vitvaxat för att ge det ett ljusare uttryck. Barnstol, Ikea. Hylla ”Pocket”, String.
Matrummet till höger om hallen har haft olika funktioner, först Augusts rums och sedan arbetsrum. Bordsduk, Ellos Home, stolar, Mio. Den grå är ett loppisfynd. Golvlampa, Markslöjd, taklampa, Flos, matta, Mio. 

Att inte förändra för mycket och bevara husets ursprungliga charm kan vara nog så mycket för en novis. Men vågar man, vinner man mycket. Youtube var en bra läromästare när Magnus och Cecilia skred till verket. Kök och badrum överlät de dock till professionella hantverkare och parets egna föräldrar bidrog också med hjälp. Men det mesta gjorde de själva. Allt från att riva ner gamla tapeter och rycka bort plastmattor till att spackla, måla och tapetsera. De bytte ut golv- och taklister, slipade och vitvaxade golv, skrapade dörrar och blev föräldrar till August mitt i röran.

– Jag har blivit hyfsat bra på mycket, som att mura och putsa väggar, säger Magnus. Tak och fönster låter jag dock bli. Nästa projekt, som handlar om att byta ut en del fönster och sätta in ett takfönster på ovanvåningen, tänker jag inte göra själv. En lärdom jag har gjort är att köpa rejäla maskiner och verktyg från början, det går snabbare och gör jobbet roligare. Sedan är det tillåtet att misslyckas och göra om.

För att få in så mycket förvaring som möjligt i köket valde man att utnyttja takhöjden med skåp och luckor ända upp till tak. Pall från Ikea, ”Pocket” Stringhylla på väggen.
De första åren i huset var detta matsalen men numera är det frukostrum. Matbord från Chilli med Jacobsens ”Sjuan”. Taklampa ”Kvist” ovanför. På sideboard från Jysk, rislampa ”Gatto Piccolo”. Spegel, House Doctor. 
I den uppvuxna trädgården finns plats för att förverkliga trädgårdsdrömmar. En som de realiserat är orangeriet/trädgårdshuset som Magnus byggt med gamla dörrar och fönster som Cecilia därefter renoverade.

Ljusa toner skapar rymd

Det vilar ett skönt lugn i det gamla huset med gråmålade väggar och vita snickerier. Det har fått behålla alla ursprungliga rum, moderna tider samsas med ursprung. Valet av ljusa kulörer gör ett rymligare intryck.

– Vi gillar att ha vänner hemma och då kan jag uppleva att vårt hus är i minsta laget, säger Magnus. I mitt barndomshem kunde man duka upp för 40 personer. Det här är lite av ett dockhus, men den takhöjden förlåter mycket.

Varken Cecilia eller Magnus har haft bråttom med att få huset klart. Renovering ska vara roligt och utan tidspress, man måste hinna leva också. Ovanvåningens största rum är fortfarande i vardande utan att det stressar.

Plankgolvet i Augusts rum hittades under en gammal plastmatta. Därefter slipades det och behandlades med vitpigmenterad dekorvax och hårdvaxolja. Skåpet är ett Blocket-fynd. Matta från Trendrum.
På sängbordet från Mavis står ljusstaken ”Kulan” från Svenskt Tenn. 
Dags för julfika i orangeriet med saffransbullar och kaffe.

– Vi kan vila i att allt inte är klart, säger Cecilia. Vi utvecklas, nya idéer föds och just nu behöver vi inte det rummet. Oavsett vad vi bestämmer oss för är det vår bonusyta.

För Cecilia och Magnus är deras hus inte ett husprojekt av många. Att köpa, renovera, sälja och köpa på nytt är inte en livsstil som tilltalar. De trivs och vill inte flytta. Det är nära till skola, arbete och vänner, dessutom med strand och hav bara en kort cykeltur bort. Däremot finns andra drömmar. Kanske ett växthus liksom ett Attefallshus i trädgården. Och ett separat gästhus hade onekligen suttit som en smäck. Men allt har sin tid. Och nu är det snart juletid. Julpusslet på tusen bitar är redan inköpt och bara väntar på att bli lagt. En årlig tradition efter julmat och julklappar.

– Men den allra bästa julklappen vore en vit jul på riktigt, säger Cecilia.

Scroll to Top